Από το Πακιστάν φαίνεται πως είναι τουλάχιστον 209 από τα τραγικά θύματα στο υπερφορτωμένο αλιευτικό σκάφος που ναυάγησε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες στα ανοιχτά της Πύλου, σύμφωνα με τα δεδομένα μιας πακιστανικής κυβερνητικής υπηρεσίας ερευνών που είδε το Ρόιτερς.
Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών, απ’ αυτά τα 209 θύματα, 181 ήταν από το Πακιστάν και 28 από το διοικούμενο από το Πακιστάν τμήμα του Κασμίρ. Η εν λόγω πακιστανική υπηρεσία πρόσθεσε ότι δείγματα DNA από 201 οικογένειες συγκεντρώθηκαν από αξιωματούχους για να βοηθήσουν την Ελλάδα στις ταυτοποιήσεις.
Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων
Οι έρευνες για τυχόν αγνοούμενους μετά το ναυάγιο του αλιευτικού σκάφους συνεχίζονται στα 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου.
Στο σημείο των ερευνών -σε διεθνή ύδατα- επιχειρούν ένα πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και τρία παραπλέοντα πλοία. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή είναι άνεμοι μεταβλητοί έντασης 3 μποφόρ. Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα έως σήμερα έχουν διασωθεί 104 αλλοδαποί και έχουν ανασυρθεί 82 σοροί.
ΝΥΤ: «Το Λιμενικό ελέγχεται για τον μαζικό πνιγμό των μεταναστών»
Με άρθρο τους οι New York Times αμφισβητούν την εκδοχή των ελληνικών αρχών που όπως σημειώνουν ελέγχονται για τον μαζικό πνιγμό των μεταναστών.
Οι New York Times, μετά το BBC, τον Guardian και άλλα διεθνή ΜΜΕ βάζουν στο στόχαστρό τους τον τρόπο που έδρασαν ή δεν έδρασαν οι ελληνικές αρχές για να διασώσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που ταξίδευαν με το μοιραίο αλιευτικό. «Η ελληνική ακτοφυλακή ελέγχεται για το πώς ανταποκρίθηκε στον μαζικό πνιγμό μεταναστών» είναι το άρθρο της εφημερίδας που περιγράφει τα γεγονότα και τις αντιφάσεις που περιέπεσε το Λιμενικό καθώς και τις αποκαλύψεις των διεθνών ΜΜΕ.
Ακόμα επικαλείται δικαστικά έγγραφα σύμφωνα με τα οποία ο καπετάνιος παραπλέοντος πλοίου είχε ενημερώσει το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης από τις 09:45 ότι το αλιευτικό ταλαντευόταν επικίνδυνα ενώ αργότερα αναφέρει ότι το Λιμενικό το αποδέσμευσε από την περιοχή όταν προσφέρθηκε να βοηθήσει.
Το δημοσίευμα κάνει λόγο για σκληρή μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ που βρήκε αποδοχή στο εσωτερικό αλλά και στην ΕΕ, και για προσπάθεια των αρχών να «δείξουν» αυτούς που συνέλαβαν για διακινητές ως τους μοναδικούς υπαίτιους.