ΕΛΛΑΔΑ

Μηταράκης: Τέλος η Πανεπιστημιακή Αστυνομία – Ποινές σε προσαγωγές και δημιουργία φυλακών χαμηλής εγκληματικότητας

Για την πανεπιστημιακή αστυνομία και τον περιορισμό της δυνατότητας των αναστολών μίλησε μεταξύ άλλων σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νότης Μηταράκης μέσω συνέντευξεών του στην εκπομπή «Σήμερα» της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ, με τους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο αλλά και στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, στον Άρη Πορτοσάλτε.

Ερωτηθείς για το ζήτημα της εγκληματικότητας με αφορμή επεισόδια στο αμαξοστάσιο του Μετρό, ο κ. Μηταράκης είπε ότι ένα ζήτημα για την ΕΛΑΣ είναι να αποφεύγει τη γενίκευση των επεισοδίων και ένα δεύτερο ζήτημα είναι η «αίσθηση ατιμωρησίας». Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι ήδη υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης και εξετάζονται τρόποι «να μην υπάρχει ατιμωρησία». Ανάμεσα σε αυτούς είναι να περιοριστεί η δυνατότητα των αναστολών, το βραχιολάκι, η κοινωνική εργασία, τα διοικητικά πρόστιμα αλλά και η δημιουργία φυλακών χαμηλής εγκληματικότητας.

«Υπάρχει ένα θέμα ατιμωρησίας στην Ελλάδα για τη μικρή εγκληματικότητα, δηλαδή δεν υπάρχει ποινή ουσιαστικά για κάποιον ο οποίος προσάγεται για ένα μικρό αδίκημα, πάει σε τακτική δικάσιμο, αυτή η τακτική δικάσιμος είναι μετά από πολλά χρονιά, οι ποινές είναι με αναστολή, άρα τελικά για να τιμωρηθεί κάποιος για ένα μικρό αδίκημα, πρέπει να συσσωρεύσει πάρα πολλές συνεχόμενες».

«Η σκέψη», τόνισε ο υπουργός, «είναι να υπάρξει μείωση της δυνατότητας αναστολών. Σε πολλές χώρες η αναστολή αφορά ένα μέρος της ποινής, δηλαδή μπορεί να τιμωρηθείς με 24 μήνες φυλάκιση και από τους 24 να πρέπει να πας τους δυο και να ανασταλούν οι 22…  ή με βραχιολάκι ή κοινωνική εργασία, που απαιτεί συνεργασία με τους δήμους που στο παρελθόν δεν λειτούργησε, ταχύτερες διαδικασίες στη δικαιοσύνη, και υπάρχει συζήτηση για πιο ελαφρές μορφές σωφρονιστικών καταστημάτων για πολύ πιο ελαφρά αδικήματα».

«Ο στόχος είναι να μην υπάρχει αίσθημα ατιμωρησίας στα μικρά (…) τα μικρά δημιουργούν τη βάση για τα μεγάλα» υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για την παρουσία της τροχαίας στους δρόμους, έκανε λόγο για «νέο ενθουσιασμό και νέα στρατηγική στους δρόμους». Είπε ότι θα αυξηθεί από τον Σεπτέμβριο, επενδύοντας σε προσωπικό και σε τεχνολογία. Όπως είπε τα στελέχη της, σύντομα, θα διαθέτουν tablets, για να περνάνε αυτόματα τα διοικητικά πρόστιμα στο taxis. Είπε επίσης ότι οι αστυνομικοί σύντομα θα εφοδιαστούν με κάμερες κάτι που θα ενισχύσει την ασφάλεια τόσο των ιδίων των αστυνομικών αλλά θα προστατεύουν και τους πολίτες από τυχόν αστυνομικές αυθαιρεσίες. Επισήμανε, ωστόσο, την ανάγκη να γίνει μια συζήτηση με ανοικτό μυαλό και με τις αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων, για τη χρήση των καμερών. Τόνισε ακόμη ότι δεν θα υπάρχουν αναρμόδιοι αστυνομικοί. Όλοι έχουν καθήκον αντίδρασης απέναντι στην παρανομία.

Τέλος, αναφερόμενος στην αμφιλεγόμενη πανεπιστημιακή αστυνομία, είπε ότι επανασχεδιάζεται ο ρόλος της σε σχέση με τη μορφή που αρχικώς είχε σχεδιαστεί. «Δεν θα μπαίνει μέσα στα πανεπιστήμια για να κάνει τον θυρωρό. Ο ρόλος της Αστυνομίας θα είναι επικουρικός και θα μπαίνει στα πανεπιστήμια όταν χρειάζεται», είπε χαρακτηριστικά.

Η κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας σημαίνει πως οι 1.060 αστυνομικοί θα ενσωματωθούν στους Ειδικούς Φρουρούς, μετά από την απόφαση της νέας ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Κατά συνέπεια, το ζήτημα της φύλαξης των ΑΕΙ περνάει στους πρυτάνεις

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA