ΕΛΛΑΔΑ

Μ. Χρυσοχοΐδης: Αυξήθηκαν κατά 50% οι συλλήψεις ανηλίκων το 2024

«Δεν έχουμε έξαρση, αλλά μία μείωση στα περιστατικά. Ωστόσο, υπάρχει αύξηση στις συλλήψεις των ανηλίκων (της τάξης του 50%)», σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.

Μιλώντας για την παραβατικότητα ανηλίκων και τα πρόσφατα βίαια περιστατικά ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε πως δεν είναι ένα αστυνομικό θέμα, αλλά ένα κοινωνικό ζήτημα και υπογράμμισε: «Πρέπει να δούμε το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση, να κοιταχτούμε όλοι στον καθρέφτη, να κοιταχτούμε οι γονείς, όπως και όλη η κοινωνία. Αυτά δεν γίνονται έτσι ξαφνικά, δεν εμφανίστηκε ξαφνικά ένα παραβατικό παιδί. Το παιδί, το παραβατικό, έχει μια ιστορία από πίσω του. Έχουν γίνει καταγγελίες στο σχολείο, έχουν γίνει καταγγελίες στη γειτονιά, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει διαχείριση και κάποια στιγμή θα εκραγεί».

«Πολλοί γονείς μάλιστα νιώθουν και μια περηφάνια που το παιδί έχει αυτές τις ικανότητες να δέρνει τα άλλα παιδιά. Θέλω να πω ότι όλα αυτά συνδέονται με ένα ιστορικό, με την οικογένεια, τους γονείς, την ανοχή που δείχνουν οι γονείς στην παραβατικότητα και ούτω καθεξής» κατέληξε χαρακτηριστικά.

Προσέθεσε, μάλιστα, πως το 2023 η αστυνομία συνέλαβε περίπου 6.150 ανήλικους δράστες, ενώ το 2024 σχεδόν 9.000 (8.978), δηλαδή περίπου 50% αύξηση, ενώ τα περιστατικά είναι περίπου 20% λιγότερα. Ανέπτυξε, δε, όλες τις δράσεις που έχει κάνει η αστυνομία για την αποτροπή των βίαιων περιστατικών μεταξύ ανηλίκων με πιο πρόσφατη τη δημιουργία της πενταψήφιας τηλεφωνικής γραμμής 10201. Όπως είπε: « Όποτε υπάρχει περιστατικό, οπότε υπάρχει μια πληροφορία για κάποιο παραβατικό παιδί, όταν ενδεχομένως είναι να εξελιχθεί ένα περιστατικό, μπορεί να γίνει καταγγελία στο 10201 που είναι πανελλαδικής εμβέλειας. Το σηκώνουν εκπαιδευμένοι αστυνομικοί που εδρεύουν εδώ στην Αθήνα, στο Τμήμα Ανηλίκων. Η ανωνυμία προφυλάσσεται, τα στοιχεία του καταγγέλλοντος δεν αφορούν κανέναν άλλον παρά μόνον την αστυνομία, στο πλαίσιο της προστασίας προσωπικών δεδομένων».

Παράλληλα, στο πλαίσιο των εργαλείων που διαθέτει η αστυνομία για την αντιμετώπιση της ανήλικης παραβατικότητας είναι και η εφαρμογή safeYOUth, που θα εφαρμοστεί σε λίγες μέρες. Όπως ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης, πρόκειται για «ένα panic button δηλαδή για τα παιδιά, αλλά και τους γονείς. Το παιδί θα μπαίνει στο κινητό του, με μια εφαρμογή πολύ απλή, και εκείνη την ώρα η εφαρμογή θα δίνει σήμα στο 100 και αμέσως θα υπάρχει ανταπόκριση».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο νομοθετικό πλαίσιο για την ανήλικη παραβατικότητα, σημειώνοντας: «Έχω την εντύπωση ότι πρέπει να δούμε ξανά τις ποινές στο πλαίσιο του Ποινικού Κώδικα… για τους γονείς πρέπει να αυστηροποιηθούν οι ποινές… Όταν κάποιος παραμελεί με τρόπο επιδεικτικά ακραίο την επιμέλεια ενός παιδιού, νομίζω ότι πρέπει να υπάρχουν συνέπειες», είπε.

Σχετικά με τις αστυνομικές επιχειρήσεις για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στη δυτική Αττική ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι καθημερινά γίνονται επιχειρήσεις στις περιοχές όπου υπάρχουν πολλές ευάλωτες ομάδες. Εκεί έχουν διπλασιαστεί οι Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας με αποτέλεσμα όπως είπε «το 8μηνο να έχουμε 8.417 συλλήψεις στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Το αντίστοιχο διάστημα του 2023, ήταν 2.919. Είναι 4 φορές παραπάνω». Συμπλήρωσε επίσης πως «βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου επιχειρούμε πια να μπούμε στον σκληρό πυρήνα της εγκληματικότητας που είναι το οργανωμένο έγκλημα. Ληστείες, κλοπές διαρρήξεις, απάτες σε βάρος του κόσμου, όλα αυτά τα οποία πραγματικά ταλαιπωρούν γειτονιές, πόλεις ολόκληρες».

Τέλος, αναφέρθηκε στο ισχύον νομικό πλαίσιο πάνω στο οποίο όπως είπε «εργαζόμαστε αυτές τις μέρες με τον συντονισμό του Μάκη Βορίδη, του Γιώργου Φλωρίδη εμού προσωπικά, εισαγγελέων και δικηγόρων, για να βελτιώσουμε το νομοθετικό πλαίσιο. Υπάρχει ένα πρόβλημα, ένας που είναι υπόδικος επανειλημμένα ή κατάδικος επανειλημμένα δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι έξω δίνοντας ένα “παρών” στο Τμήμα Ασφαλείας, ή στο Αστυνομικό Τμήμα. Πρέπει να τελειώνουμε με αυτά», υπογράμμισε.

Όσον αφορά τα κυκλοφοριακά προβλήματα και την απουσία Τροχαίας ο Μ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι «το 1985 η Αττική είχε 1.5 εκατομμύριο αυτοκίνητα, ενώ τώρα έχει 5,5 εκατομμύρια, χωρίς καθόλου υποδομές. Έχει δίκιο ο κόσμος όταν διαμαρτύρεται πολλές φορές για την απουσία της Τροχαίας. Έχω προσθέσει από την ημέρα που ήρθα, εδώ στην Αθήνα, 100 τροχονόμους και σε λίγες μέρες θα έρθουν άλλοι 100. Υποσχόμαστε ότι θα γίνουμε καλύτεροι. Έχουμε 1 εκατομμύριο παραπάνω παραβάσεις στο 8μηνο σε σχέση με πέρυσι» κατέληξε, ενώ για στις κάμερες που θα τοποθετηθούν σε κομβικά σημεία τόνισε ότι προχωράει η διαδικασία. «Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Ελληνική Αστυνομία έχει ένα σχέδιο για 1.000 κάμερες, οι περισσότερες εδώ στην Αττική. Σε λίγες μέρες θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, ωστόσο χρειάζεται να δούμε τις έξυπνες κάμερες, δηλαδή αυτές που θα μπορούν να βεβαιώνουν την παράβαση απευθείας για να τις στέλνει στον παραβάτη, για να τελειώνουμε όλη αυτή η διαδικασία που απαιτεί χιλιάδες εργατοώρες», κατέληξε χαρακτηριστικά.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA