ΕΛΛΑΔΑ

ΚΚΕ: Τιμή στους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα η ανασυγκρότηση του εργατικού-λαϊκού κινήματος

Το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του για τα 56 χρόνια από την επιβολή της δικτατορίας, αναφέρει ότι «η δικτατορία των συνταγματαρχών δεν υπήρξε αποτέλεσμα της διαπάλης δημοκρατικών και αντιδημοκρατικών δυνάμεων, αλλά των ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων αναφορικά με το ξεπέρασμα των αδιεξόδων του αστικού πολιτικού συστήματος, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά το τέλος του αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Αντιθέσεις που αφορούσαν τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος που διαπλεκόταν με τον ρόλο του παλατιού, αλλά και με την ικανότητά του να ενσωματώνει τις εργατικές-λαϊκές δυνάμεις και άρα να ισχυροποιεί την καπιταλιστική εξουσία. Αφορούσαν, επίσης, τη γεωπολιτική αναβάθμιση του εγχώριου καπιταλισμού με επίκεντρο το Κυπριακό και τις διεθνείς του συμμαχίες».

«Η δικτατορία αξιοποίησε το αντιδραστικό συνταγματικό πλαίσιο του μεταπολεμικού αστικού κράτους, το αντικομουνιστικό ιδεολογικό οπλοστάσιό του και τους μηχανισμούς καταστολής του και υπήρξε προέκτασή τους. Η δικτατορία εξακολούθησε τη μεταπολεμική αστική οικονομική πολιτική στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου και τις μεθόδους καταστολής του εργατικού-λαϊκού κινήματος διώκοντας μαζικά κομμουνιστές και άλλους ριζοσπάστες αγωνιστές και απαγορεύοντας κάθε συνδικαλιστική δράση», προσθέτει.

Το ΚΚΕ σημειώνει πως «το καθεστώς της 21ης Απριλίου συνέχισε σταθερά την πολιτική των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών του ελληνικού καπιταλιστικού κράτους με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τα ευρωπαϊκά καπιταλιστικά κράτη, την προώθηση των σχεδίων τους στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, ενάντια στις χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Επιδιώκοντας τη γεωπολιτική αναβάθμιση για λογαριασμό της αστικής τάξης, άνοιξε τον δρόμο για τη διχοτόμηση της Κύπρου».

Στην ανακοίνωση εκφράζονται ο σεβασμός του κόμματος σε όλους τους αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης και η υπερηφάνειά του «για τον ηρωισμό, την αυταπάρνηση και τις θυσίες χιλιάδων υποστηρικτών, μελών και στελεχών του, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα, αντιτάχθηκαν σε υποτιθέμενες “λύσεις από τα πάνω”, ανέδειξαν τη σημασία του λαϊκού παράγοντα για την πτώση της δικτατορίας, αποτέλεσαν πρότυπο για την ανάγκη πρωτοπόρας δράσης των κομμουνιστών και κομμουνιστριών σε όλες τις συνθήκες».

Ταυτόχρονα, γίνεται αναφορά στη δράση του ΚΚΕ «παρά τις συνθήκες πολύχρονης και βαθιάς παρανομίας», στην ίδρυση της ΚΝΕ και τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι το ΚΚΕ «κόντρα σε αστικές και οπορτουνιστικές πολιτικές δυνάμεις, απέρριψε τη λεγόμενη “φιλελευθεροποίηση”, δηλαδή το μασκάρεμα της δικτατορίας».

«Η φετινή επέτειος από την επιβολή της δικτατορίας βρίσκει την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα αντιμέτωπα με μια νέα ζοφερή πραγματικότητα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του κόμματος. «Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, των προηγούμενων κυβερνήσεων συνολικά του εχθρικού για τον λαό αστικού κράτους, “επιτελικού”, “ψηφιακού” ή “δήθεν κοινωνικού” με φιλελεύθερες ή σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις, αυτοδύναμες ή συνεργασίας. Ο ταξικός του χαρακτήρας το κάνει “ανίκανο” για τις εργατικές-λαϊκές ανάγκες. Αντίθετα, αποδεικνύεται ιδιαίτερα ικανό στην υπηρεσία των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων», προστίθεται.

«Μόνο η ενίσχυση του ΚΚΕ αποτελεί εγγύηση εργατικής-λαϊκής αντεπίθεσης απέναντι σε κάθε εκδοχή αντιλαϊκής κυβέρνησης. Κάθε βήμα ισχυροποίησης του κόμματος συνιστά βήμα ισχυροποίησης της εργατικής-λαϊκής δράσης, της μόνης ικανής να ανακόψει στους σχεδιασμούς της αστικής τάξης, του κράτους και των διεθνών συμμάχων της, να απεμπλέξει τη χώρα από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, να ανοίξει δρόμο για την προοπτική, την πραγματικά ελπιδοφόρα οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας, τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό.

Μπροστά στη διαφαινόμενη νέα παγκόσμια καπιταλιστική οικονομική κρίση και στην πιθανή επέκταση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην ευρύτερη περιοχή, καλύτερη μορφή έκφρασης τιμής στους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα είναι η συνέχιση της ταξικής πάλης, η πάλη για την ανασυγκρότηση του εργατικού-λαϊκού κινήματος, που με μπροστάρη το ΚΚΕ θα βαδίσει στον δρόμο της ανατροπής», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA