ΕΛΛΑΔΑ

«Κατεβάσαμε ένα σάκο και σώσαμε 80 άτομα»: Συγκλονίζει ο χειριστής του γερανού στα Κύθηρα

“Γροθιά” στο στομάχι είναι οι εικόνες αλλά και οι μαρτυρίες που έρχονται από το ναυάγιο που σημειώθηκε την Πέμπτη στα Κύθηρα, όταν ανατράπηκε πλεούμενο με 95 μετανάστες, με τον αριθμό των νεκρών να παραμένει άγνωστος, την ώρα που η επιχείρηση διάσωσης συνεχίζεται με πολύ δυνατούς ανέμους.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας Νίκο Κοκκάλα, οι διασωθέντες ανέρχονται στους 80 και αγνοούνται 15 άνθρωποι. Επιβεβαιωμένος θάνατος δεν υπάρχει, ανέφερε ο ίδιος μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στην ΕΡΤ.

Ωστόσο, εικόνες από το σημείο δείχνουν πτώματα μέσα στη θάλασσα με τις μαρτυρίες να είναι σοκαριστικές.

Όπως αυτή ενός εθελοντή που, χάρη στα έγκαιρα αντανακλαστικά του, συνέβαλε στη διάσωση από ξηράς 80 μεταναστών, ο οποίος περιέγραψε στην ΕΡΤ όσα έζησε.

“Σε ένα πατάρι στα βράχια βρίσκονταν στoιβαγμένοι 90 άνθρωποι. Καταφέραμε και βγάλαμε τους ογδόντα. Αν καθυστερούσαμε λίγο ακόμα, διότι ο κυματισμός ήταν πολύ μεγάλος, θα είχαν χαθεί περισσότεροι», ανέφερε ο Μιχάλης Πρωτοψάλτης, ιδιοκτήτης γερανοφόρου οχήματος, ο οποίος ανήρτησε και στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook συγκλονιστικά βίντεο από τις αγωνιώδεις προσπάθειες διάσωσης.

“Κατεβάσαμε ένα σάκο και με αυτό τον τρόπο τους σώσαμε. Οι Αρχές του νησιού και οι κάτοικοι του νησιού σώσαμε όλο αυτό τον κόσμο. Αυτό πρέπει να γίνει γνωστό σε όλους. Σώθηκαν ογδόντα άνθρωποι”, πρόσθεσε ο κ. Πρωτοψάλτης, με τις περιγραφές του όμως στη συνέχεια να είναι ακόμη πιο σοκαριστικές:

“Είδα ανθρώπους να χάνονται, να πέφτουν από τον γκρεμό και να πνίγονται”.

Περιγράφοντας τη διαδικασία απεγκλωβισμού του κόσμου από τα βράχια είπε, “φέραμε σε αυτό το σημείο ένα μεγάλο γερανό με φορτηγό, δέσαμε ένα σάκο (big bag) όπου βάζουμε οικοδομικά υλικά και με μακριούς ιμάντες τον κατεβάζαμε κάτω. Έμπαινε μέσα στον σάκο ένας ή δυο (ναυαγοί) αναλόγως με πώς ήταν το κύμα, ανεβάζαμε τον σάκο και τους βγάζαμε στην επιφάνεια”.

ΠΗΓΗ

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA