Κατατέθηκε στη Βουλή το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με τίτλο «Αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και λοιπές διατάξεις», το οποίο χωρίζεται σε τρία μέρη:
Οι ρυθμίσεις έχουν στόχο την αναμόρφωση του πλαισίου της επαγγελματικής ασφάλισης, για να προωθηθεί η αποταμίευση και να ενισχυθεί το εισόδημα των συνταξιούχων, τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας και την αντιμετώπιση ζητημάτων κοινωνικοασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού ενδιαφέροντος, καθώς και τη βελτίωση της λειτουργίας της ΔΥΠΑ και την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των άνεργων πολιτών.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι σημαντικότερες παρεμβάσεις, που υλοποιούνται με το νομοσχέδιο, είναι οι εξής:
Αναμόρφωση των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ): Επιχειρείται μία συνολική μεταρρύθμιση στο κανονιστικό πλαίσιο που διέπει την επαγγελματική ασφάλιση. Στόχος είναι η προώθηση του θεσμού, ώστε να ενισχυθεί το εισόδημα των μελλοντικών συνταξιούχων με συμπληρωματική παροχή και, ταυτόχρονα, να καλλιεργηθεί η κουλτούρα συνταξιοδοτικής αποταμίευσης στους ασφαλισμένους προς όφελος των ιδίων και, συνολικά, της εθνικής οικονομίας.
Ειδικότερα, οι νέες ρυθμίσεις έχουν ως επιμέρους στόχους:
Επίσης, με το νομοσχέδιο, επιδιώκεται η αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου και η ενίσχυση των απαιτήσεων οργάνωσης και λειτουργίας των τεσσάρων ταμείων υποχρεωτικής επαγγελματικής ασφάλισης και των εκ μετατροπής αλληλοβοηθητικών ταμείων της παρ. 20 του άρθρου 6 του ν. 3029/2002, κατά το πρότυπο των ΤΕΑ.
Οι φορείς αυτοί παρέχουν συμπληρωματικές συνταξιοδοτικές παροχές, χωρίς, όμως, να εμπίπτουν σε αντίστοιχα αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο, όπως των ΤΕΑ, ενώ λειτουργούν με βάση αποσπασματικές και συχνά παρωχημένες διατάξεις, οι οποίες εμποδίζουν τον εκσυγχρονισμό τους.
Συγκεκριμένα, με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, προβλέπεται ότι τα ταμεία αυτά θα εφαρμόζουν τις διατάξεις για τη χρηστή διακυβέρνηση, τις επενδύσεις, την εποπτεία και άλλες συναφείς ρυθμίσεις που ισχύουν για τα ΤΕΑ. Επιπλέον, ορίζεται ρητά ότι τα εκ μετατροπής Αλληλοβοηθητικά Ταμεία θα λειτουργούν σε προαιρετική βάση, αφού δεν νοείται υποχρεωτική ασφάλιση στη βάση ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Άλλες σημαντικές διατάξεις
Με τις διατάξεις της ΔΥΠΑ, εισάγεται το σύστημα διορισμού και προσλήψεων των μόνιμων εκπαιδευτικών και των εκπαιδευτικών με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και, παράλληλα, διαμορφώνεται ένα μητρώο για την επιλογή των προσωρινών αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών που καλύπτουν τις ανάγκες της ΔΥΠΑ σε έκτακτο προσωπικό.
Επιπρόσθετα, εισάγονται ειδικότερες διατάξεις, με τις οποίες επιδιώκεται η διευθέτηση ορισμένων ζητημάτων αρμοδιότητας της ΔΥΠΑ και η επίτευξη της όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερης λειτουργίας των υπηρεσιών της.
Ενδεικτικές διατάξεις
Δυνατότητα για εργασία σε ανέργους έως και 12 ημέρες τον μήνα, χωρίς να διακόπτεται το επίδομα ανεργίας.
Η μοριοδότηση του κριτηρίου της ανεργίας σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για διορισμό στο Δημόσιο ανήκει στις διευκολύνσεις που παρέχονται μόνο σε ανέργους και αναζητούντες εργασίας που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια του επιδόματος θέρμανσης, προκειμένου να ωφελούνται από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις όσοι πραγματικά έχουν ανάγκη.
Εξαιρείται από το δηλούμενο εισόδημα, που υπολογίζεται για την ένταξη στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το ειδικό βοήθημα που χορηγείται σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας τους.
Σύστημα διορισμού και προσλήψεων εκπαιδευτικών της ΔΥΠΑ (επιλογή, προσόντα, προκήρυξη κλπ).
Λοιπές Διατάξεις ΔΥΠΑ (ρυθμίσεις για επαγγελματικές σχολές μαθητείας, ρυθμίσεις για επιδόματα και προγράμματα κοινωνικής πολιτικής κ.ά.).
Άλλες ρυθμίσεις
Δυνατότητα λήψης μειωμένης σύνταξης (100 ένσημα τα τελευταία πέντε χρόνια) για άτομα που δεν συμπλήρωσαν 100 ένσημα το 2020 (χρονιά Covid).
Εφαρμογή ποσοστού αύξησης συντάξεων και στην προσυνταξιοδοτική παροχή σε τραπεζοϋπαλλήλους.
Οι αλλαγές συνολικά
Αλλαγές και προσθήκες σε σχέση με το αρχικό κείμενο, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με τίτλο «Αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και λοιπές διατάξεις».
Συγκεκριμένα, οι αλλαγές/προσθήκες είναι οι εξής:
Επίσης, αλλάζουν οι συντελεστές φορολόγησης των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ):
Οι εισφορές προς τα ΤΕΑ και τα ασφάλιστρα για ομαδικά ασφαλιστήρια συνταξιοδοτικά συμβόλαια (ΟΑΣ) παραμένουν αφορολόγητες. Θεσπίζεται, όμως, ανώτατο όριο (πλαφόν).
Ειδικότερα, προβλέπεται ότι οι εισφορές δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν ετησίως και σωρευτικά (στην περίπτωση που κάποιος ανήκει σε περισσότερα ΤΕΑ ή ΟΑΣ):
α) για τους μισθωτούς, το 20% του ακαθάριστου εισοδήματος του εργαζομένου από μισθωτή εργασία και
β), για τους μη μισθωτούς, το ποσό των 20.000 ευρώ, αναπροσαρμοζόμενο κατ’ έτος, βάσει του δείκτη τιμών καταναλωτή, όπως διαμορφώνεται την 31η Δεκεμβρίου εκάστου έτους.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ