«Η Συνθήκη της Λωζάνης αποτελεί το στέρεο διεθνές νομικό θεμέλιο, πάνω στο οποίο βασίζεται η ρύθμιση όλων των σχέσεων της ευρύτερης περιοχής. Στη Διακήρυξη των Αθηνών, που υπεγράφη 7 Δεκεμβρίου, μεταξύ των δύο χωρών, γίνεται σαφής αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο, καίριο σημείο του οποίου είναι και η Συνθήκη της Λωζάνης. Είναι σαφές ότι η χώρα μας, και το έχει αποδείξει στην πράξη πολλάκις, είναι κατά του οποιουδήποτε αναθεωρητισμού και μάλιστα ο πρωθυπουργός της χώρας μας Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε αναφορά στην ανταπάντησή του, εάν θυμάστε, στη Συνθήκη της Λωζάνης, ενώπιον του Τούρκου Προέδρου, χωρίς να υπάρχει κάποια έτερη ανταπάντηση», δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης στον ΣΚΑΪ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να καλύψει τον βουλευτή της ΝΔ Άγγελο Συρίγο που δήλωσε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι «παρωχημένη», υποστηρίζοντας ότι ο Άγγελος Συρίγος με την επιστημονική του ιδιότητα, για κάποια επιμέρους σημεία του κειμένου, έκανε μία επιστημονική ανάλυση, τονίζοντας ότι ουδέποτε αμφισβητούνται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και ότι δεν μπαίνουμε ποτέ εμείς σε λογικές αναθεωρητισμού.
«Εμείς θεωρούμε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι το πιο στέρεο διεθνές νομικό θεμέλιο, που διευθετεί συνολικά τις σχέσεις της περιοχής. Τελεία και παύλα», υπογράμμισε ο κ. Μαρινάκης. Και πρόσθεσε:
«Επικαλούμαστε τη Συνθήκη της Λωζάνης, εγώ να σας πω κάτι: Ενδεχομένως να υπήρχε μια προβληματική διατύπωση. Αλλά, από εκείνο το σημείο, μέχρι τη νύχτα της ίδιας ημέρας να γίνεται μια ανακοίνωση, η οποία λέει από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας ―γιατί μπορεί να είναι ένα άλλο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όλοι νομίζω και το πιστεύω πραγματικά είμαστε στην ίδια σελίδα, είμαστε Έλληνες― ότι δίνει «τροφή» στα επιχειρήματα της άλλης πλευράς, ειδικά όταν έχει προχωρήσει ο διάλογος, φαίνεται να έχει παγιωθεί ένα καλύτερο κλίμα, όλα αυτά αξιολογούνται συνεχώς. Και το ξανά λέω, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει κάνει ρητή αναφορά, και όχι μία και δύο φορές, και διαχρονικά η χώρα μας σέβεται τα συμφωνηθέντα. Ο κ. Συρίγος, άμα δείτε ξανά το βίντεο και όχι αποσπασματικά, όπως το έκανε ή δήθεν δεν κατάλαβε ο κ. Κασσελάκης, ξεκίνησε υμνώντας τους ανθρώπους οι οποίοι το 1974, μετά τα τραγικά γεγονότα της Κύπρου, έκαναν ό,τι έκαναν για να προστατεύσουν τα νησιά μας. Και θεώρησε ότι αυτό είναι προφανώς κάτι το οποίο αυτονοήτως συνεχίζεται. Μίλησε στη συνέχεια, έκανε μία επιστημονική ανάλυση, για κάποιους επιμέρους όρους και διατυπώσεις που από το ΄74 μέχρι το 2023 έχουν αλλάξει, κατά τον ίδιο. Ήταν μία επιστημονική ανάλυση για συγκεκριμένους όρους που αναφέρονται».
Με τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης να μη λένε να κοπασουν, υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2020, λίγο πριν οριστεί υφυπουργός Παιδείας, ο Άγγελος Συρίγος υποστήριζε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι «ιερή» και πως τέτοιες Συνθήκες «δεν τις αγγίζεις».
«Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ένα ιστορικό κείμενο, έγινε πριν από 97 χρόνια, δεν υπάρχει κανένα νόημα να συζητάμε ένα κείμενο 97 ετών σήμερα. Ειδικά, δε, αυτές οι συνθήκες που καθορίζουν σύνορα, καθορίζουν όρια, θεωρούνται στο διεθνές δίκαιο ιερές. Δεν τις αγγίζεις. Είναι οι μοναδικές συνθήκες που δεν επιτρέπεται να αναθεωρηθούν. Γιατί; Γιατί ακριβώς είναι αποτέλεσμα αιματηρών συγκρούσεων για να καταλήξουν σε αυτές τις συμφωνίες. Επομένως οποιαδήποτε συζήτηση για τέτοια θέματα δείχνει και το τέλος της διαδρομής. Δεν μπορείς να συζητάς για τέτοια θέματα», είχε δηλώσει ο Άγγελος Συρίγος.