Φωτογραφία αρχείου Σάββατο 29 Ιουνίου 2013 που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα και απεικονίζει άποψη από τον Αωό ποταμό, στα Ιωάννινα. Ημερίδα, με θέμα, « Αώος, πηγή ζωής για την φύση και τον άνθρωπο», πραγματοποιήθηκε στο ανατολικότερο ορεινό σημείο του Ζαγορίου, στο καταφύγιο της Βωβούσας. Ο Αώος ποταμός, πηγάζει από την καρδιά της Πίνδου ,την Βάλια Καλντα και τις Πολιτσές Μετσόβου, ενώ εκβάλει στην Αδριατική Θάλασσα, αφού διασχίσει και την Αλβανία έως την Αυλώνα. Έχει μήκος 260 χιλιόμετρα, εκ των οποίων, τα 70 σε ελληνικό έδαφος. Η εκδήλωση έγινε υπό την αιγίδα των Δήμων Ζαγορίου και Κόνιτσας, με αφορμή την προμελέτη ,η οποία έχει συνταχθεί από τεχνική εταιρεία και την ΔΕΗ , σύμφωνα με την οποία προτείνεται, εκτροπή με άντληση από τις πηγές του Αώου και από εκεί, μεταφορά των υδάτων μέχρι το Λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, για εξυγίανση της Λίμνης , αρδευτικές χρήσεις, αλλά κυρίως για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών με την λειτουργία δύο μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών . Τρίτη 2 Ιουλίου 2013. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΜΑΡΙΑ ΤΖΩΡΑ
Πενταμελές κλιμάκιο πυροσβεστών παραμένει σε περιοχή του εθνικού δρυμού της Βάλιας Κάλντα, ανάμεσα στην Βωβούσα Ιωαννίνων και το Περιβόλι Γρεβενών, όπου για δεκαέξι ολόκληρες μέρες έκαιγε πυρκαγιά για την οποία όμως επιστρατεύτηκαν λιγοστά εναέρια μέσα και αυτά με καθυστέρηση.
Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γρεβενών, Αντώνης Καλαϊδόπουλος, δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο πως «η φωτιά έχει σβήσει» ενώ η ομάδα της πυροσβεστικής παραμένει μέχρι να δοθεί το σήμα της κατάσβεσης. Όπως ανέφερε ο κ. Καλαϊδόπουλος, χθες υπήρξαν έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή του εθνικού δρυμού, γεγονός που διευκολύνει το έργο της πλήρους κατάσβεσης.
Η φωτιά ήταν έρπουσα, σε εδάφη που παρουσίαζαν κλίση πάνω από 45%, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η προσέγγιση των πεζοπόρων τμημάτων της πυροσβεστικής. Οι φλόγες έκαψαν χαμηλή βλάστηση και μαύρη πεύκη σε ένα οικοσύστημα, στο οποίο διαβιούν περισσότερα από 80 είδη πουλιών, αρκετά από αυτά προστατευόμενα. Αετοί, γεράκια, γερακίνες, βίδρες, ζαρκάδια και αγριόγατοι, αρκούδες και πολλά άλλα.
Πρόκειται για τον πυρήνα του μεγαλύτερου χερσαίου Εθνικού Πάρκου της χώρας μας, με έκταση που προσεγγίζει τα 2 εκατομμύρια στρέμματα αποτελώντας μια περιοχή μοναδικής οικολογικής και περιβαλλοντικής αξίας σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.