ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα 3η στο δείκτη φτώχειας μεταξύ των 27 κρατών-μελών της ΕΕ

Όπως έχουμε τονίσει από την περασμένη άνοιξη, ο φετινός χειμώνας θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος για τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας. Όχι μόνο της ελληνικής, αλλά και της ευρωπαϊκής. Η Ευρώπη μπαίνει σε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα έχοντας εξασθενημένα σημαντικά τμήματα των κοινωνιών της, διαπίστωση που αναδεικνύει τη τεράστια διαχειριστική ανεπάρκεια των πολιτικών ηγεσιών στα περισσότερα κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Eurostat και την τελευταία έρευνα που δημοσιεύτηκε χθες, 1 στους 5 Ευρωπαίους βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Σε απόλυτους αριθμούς, αυτό σημαίνει ότι 73,7 εκατ. Ευρωπαίοι πολίτες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο φτώχειας, 27 εκατ. υποφέρουν από ελλείψεις αγαθών πρώτης ανάγκης και 29,3 εκατ. ζουν σε νοικοκυριά που το κύριο εισόδημά τους προέρχεται από ιδιαίτερα επισφαλή εργασία. Από το σύνολο των παραπάνω, τα 95,4 εκατ. απειλούνται από υψηλό κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Πρόκειται για συγκλονιστικούς αριθμούς στην πιο ευημερούσα – βάσει του κατά κεφαλήν ΑΕΠ – γεωγραφικής περιφέρειας του πλανήτη, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επικεφαλής της Κομισιόν, να παραμένει προκλητικά αδιάφορη απέναντι σε αυτό το μείζον θέμα.

Ο κίνδυνος φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού διαφέρουν από χώρα σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Ελλάδα να κατατάσσεται για ακόμη μια φορά στις χειρότερες θέσεις, στον πάτο του σχετικού πίνακα. Η χώρα μας βρίσκεται στην 3η θέση, πίσω από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, με περίπου 1 στους 3 Έλληνες να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο φτώχειας και εξαθλίωσης. Το ποσοστό αυτό (33%) είναι αρκετά ψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρώπης, τη στιγμή που βρισκόμαστε σε ακόμα χειρότερη θέση, την 2η, με κριτήριο τα νοικοκυριά με ανήλικα παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες (31,7%), με πρώτη τη Ρουμανία με 35,4%.

Σε επιμέρους στατιστικά, οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες να βρεθούν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο της ανέχειας σε ποσοστό 22,7% έναντι ποσοστού 20,7% για τους άνδρες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους νέους ηλικίας 18-24 χρόνων είναι 27,3% έναντι των άνω των 65 που καταγράφουν το χαμηλότερο ποσοστό με 19,6%. Επίσης, το 22,5% των νοικοκυριών με ανήλικα παιδιά είναι πιο κοντά στη φτώχεια έναντι 20,9% των νοικοκυριών χωρίς εξαρτώμενα μέλη.

Ο πρωθυπουργός μίλησε στη ΔΕΘ την περασμένη Κυριακή για την οικονομία, αλλά προσπέρασε το θέμα της φτώχειας σαν να μην υπάρχει. Ας του θυμίσει κάποιος από το επιτελείο του ότι πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα, και μάλιστα άμεσα, γιατί ο κίνδυνος να βρεθούν πολλοί συμπολίτες μας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης είναι άμεσα ορατός.

Πηγή: www.rosa.gr

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA