ΕΛΛΑΔΑ

Γιάννης Πρωτούλης: Προτάσεις για την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής

Προτάσεις με συγκεκριμένα έργα και δράσεις για την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής καταθέτει, με ανακοίνωση, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γιάννης Πρωτούλης, επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείτωση Αττικής», με αφορμή τις καταστροφικές συνέπειες της κακοκαιρίας Daniel στη Θεσσαλία.

Η Λαϊκή Συσπείρωση εκφράζει την ανησυχία της για την ασφάλεια της Αττικής εστιάζοντας στην αδυναμία του Κηφισού να ανταπεξέλθει «σε μία έντονη βροχόπτωση διαρκείας», καθώς παροχετεύει το 70% των υδάτων της Αττικής και «δεν έχει ελεγχθεί – συντηρηθεί – καθαριστεί και αναβαθμιστεί εδώ και 20 χρόνια».

Ειδικότερα, στις προτάσεις για τα απαιτούμενα έργα περιλαμβάνονται:

– Άμεσα μέτρα για την αναβάθμιση και τον έλεγχο της στατικότητας του Κηφισού και καθαρισμός των ρεμάτων.

– Ολοκληρωμένος σχεδιασμός των απαραίτητων έργων υποδομής, αντιπλημμυρικής προστασίας, με κρατικό έλεγχο της στατικής επάρκειας και ασφάλειας τους.

– Να εκπονηθεί ολοκληρωμένος σχεδιασμός συνδυαστικής αποτίμησης για το σύνολο των κινδύνων, φυσικών και τεχνολογικών, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους.

– Να ενισχυθούν με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό η Πυροσβεστική και όλες οι κρατικές δομές πρόληψης, διαχείρισης και πολιτικής προστασίας, υγείας, και εκτίμησης και πρόγνωσης των φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών.

– Να καταργηθούν το πλαίσιο χρήσεων γης, η δασική νομοθεσία κ.λπ.

– Άμεσες και πλήρεις αποζημιώσεις στο 100% των απωλειών των πληγέντων από κάθε φυσική ή τεχνολογική καταστροφή κ.ά.

Ακολούθως, ο κ. Πρωτούλης παραθέτει σειρά κρίσιμων αντιπλημμυρικών έργων και μελετών σε περιοχές της Αττικής τα οποία «αγνοούνται», όπως σημειώνει, μεταξύ των οποίων:

– Δυτική Αθήνα: Αντιπλημμυρική μελέτη, προϋπολογισμού 4.469.289 ευρώ, με υπογεγραμμένη σύμβαση στις 10/9/2018 και έκτοτε αγνοείται.

– Πειραιάς: Στους Δήμους Νίκαιας-Ρέντη και Κορυδαλλού προβλέπεται κατασκευή δικτύου ομβρίων, προϋπολογισμού 18.600.000 ευρώ, με δημοπράτηση το 2020.

– Νότιος Τομέας: Ρέμα Κόρμπι στη Βάρη, προϋπολογισμού 20.249.000 ευρώ. Η σύμβαση διαλύθηκε το 2021, έχοντας εκτελεστεί μόλις το 9% του έργου.

– Βόρειος Τομέας: Ρέμα Σαπφούς, δεν δημοπρατήθηκε ποτέ, ενώ ο προϋπολογισμός του αυξάνει διαρκώς, έχοντας εκτιναχθεί από τα 10 εκατ. στα 24 εκατ. ευρώ.

– Δυτική Αττική

– Μάνδρα: Για τα δύο ρέματα «Σούρες» και «Αγία Αικατερίνη», η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη διευθέτησή τους συζητήθηκε στις 5/7/2023.

– Κινέττα: Για τη σύνταξη μελετών για τα ρέματα, προϋπολογισμού 4.000.000 ευρώ, η σύμβαση υπογράφηκε στις 7/8/2020, με διαδικασία κατεπείγοντος λόγω της επικινδυνότητας των ρεμάτων και των πλημμυρών του 2019 στην περιοχή και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.

– Γεράνεια Όρη και Βίλια Οινόη: Μετά τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες του ίδιου έτους, η Περιφέρεια ανέθεσε σε εργολάβο τον καθαρισμό των ρεμάτων, με προϋπολογισμό 8 εκατ. ευρώ και δύο χρόνια μετά δεν έχει γίνει τίποτα.

– Ανατολική Αττική: Η Περιφέρεια έδωσε νέα παράταση (έως τον Νοέμβριο του 2023) στον διαγωνισμό για τον καθαρισμό ρεμάτων από εργολάβους, προϋπολογίζοντας 7 εκατ. ευρώ.

Η παράταξη υποστηρίζει ότι η πολιτική σχεδιασμού της πολιτικής προστασίας πραγματοποιείται με βάση «το όφελος των λίγων». Γι’ αυτό και:

– Η Περιφέρεια Αττικής, αν και διαχειρίζεται δισ. ευρώ, ο προϋπολογισμός της εδώ και πολλά χρόνια δεν ξεπερνά το 3% για την αντιπλημμυρική προστασία σημειώνοντας πως «για 117 αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική έχουν προϋπολογιστεί πάνω από 400 εκατ. ευρώ, ενώ το 2023 διατίθενται 9 εκατ. ευρώ, ρυθμό με τον οποίο και αυτά που έχουν προϋπολογιστεί θα ολοκληρωθούν σε 44 χρόνια».

– Επίσης, καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη υποστέλεχωση της Περιφέρειας αλλά και τα αστικά κόμματα με τις αντίστοιχες αυτοδιοικητικές παρατάξεις ως «αναποτελεσματικές και αντιλαϊκές».

Τέλος, καλεί τους πολίτες στο πλευρό του συνδυασμού της στην Περιφέρεια Αττικής και στους δήμους, οι οποίοι στελεχώνονται από «δοκιμασμένους αγωνιστές που στηρίζει το ΚΚΕ και είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης και της αλληλεγγύης».

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA