Τάση υποχώρησης της στάθμης του νερού του Πηνειού παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στη Λάρισα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η κατάσταση όμως στα χωριά του νόμου παραμένει πολύ δύσκολη, με τεράστιες εκτάσεις και σπίτια να είναι βυθισμένα στο νερό και την λάσπη.
Συνεχίζεται παράλληλα και η επιχείρηση απεγκλωβισμού κατοίκων σε περιοχές του νόμου από την πυροσβεστική.
Στην πόλη της Λάρισας και στις συνοικίες που είναι πλημμυρισμένες, η στάθμη του νερού είναι σταθερή, με τις καταστροφές να είναι μεγάλες.
Παράλληλα εντοπίζεται και σοβαρό υγειονομικό ζήτημα στις εν λόγω περιοχές, με την ρύπανση ακόμη και στον υδροφόρο ορίζοντα να είναι μεγάλη.
Πρόβλημα δημιουργείται πλέον, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στο οδικό δίκτυο του νομού, και για όσους θα χρειαστούν άμεση νοσοκομειακή περίθαλψη και διαμένουν σε χωριά της επαρχίας.
«Υπάρχουν δύο βασικές πηγές που μπορεί να οδηγήσουν σε εμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων στην περιοχή» σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη μιλώντας σήμερα (11/9) στην ΕΡΤ, υπογραμμίζοντας πως η μία είναι η χρήση ακατάλληλου νερού και η άλλη η οποιαδήποτε επαφή με νεκρά ζώα.
«Είναι σημαντικό να καταλάβουν οι πολίτες ότι αυτό το νερό είναι δυνητικά μολυσμένο, γιατί εκτός από τα φερτά υλικά, έχει μέσα νεκρά τρωκτικά, ζώα που έχουν παρασυρθεί κλπ. Άρα δεν θα πρέπει οι πολίτες, ακόμα και αν το νερό αυτό το παίρνουν από τη θάλασσα, επειδή και στη θάλασσα έχουν ξεβραστεί νεκρά ζώα, φερτά υλικά, δεν θα πρέπει ούτε αυτό το νερό να το χρησιμοποιούν για να πλύνουν, ας πούμε κομμάτια στο σπίτι τους για να κάνουν εργασίες αποκατάστασης» ειπε η Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Στη συνέχεια ανέφερε σχετικά, πως «έχουμε εγκαταστήσει το συντονιστικό της Δημόσιας Υγείας στο Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας. Είναι επικεφαλής ο κύριος Χατζηχριστοδούλου και εκεί θα κάνουμε όλους τους ελέγχους και για το νερό και την τοπολογική επιτήρηση και την επιδημιολογική επιτήρηση και τα νοσήματα. Άρα σε κάθε περιοχή υπάρχει ένα επιχειρησιακό σχέδιο σε εξέλιξη όπου γίνονται δειγματοληψίες νερού, υπάρχουν τα αποτελέσματα και μετά δίνεται το νερό σε κυκλοφορία από τις τοπικές αρχές».
Σε ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή στο ΓΣ της ΟΕΝΓΕ και στο ΔΣ της ΕΙΝΑΠ εκφράζουν την πιο βαθιά ανησυχία για τους κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία που απειλούν την πλημμυρισμένη Θεσσαλία.
Η σχετική ανακοίνωση των γιατρών του Ε.Κ.Α. σε ΟΕΝΓΕ – ΕΙΝΑΠ
Ενώ ακόμη και σήμερα παραμένουν εγκλωβισμένοι – αποκλεισμένοι πολλοί συνάνθρωποι, των οποίων είναι άγνωστος ο αριθμός και η κατάσταση υγείας, χιλιάδες άλλοι έχουν βρεθεί χωρίς τα φάρμακά τους, χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς καν στέγη.
Από αυτόπτες μάρτυρες περιγράφεται ότι αναδύεται δυσωδία από τα λιμνάζοντα ύδατα. Πράγμα φυσικό και αναμενόμενο, αφού μαζί με το νερό λιμνάζουν πτώματα μικρών και μεγάλων ζώων σε αποσύνθεση, διάφορα χημικά (όπως π.χ. λιπάσματα, φυτοφάρμακα και καύσιμα), ανθρώπινα λύματα από τις κατεστραμμένες αποχετεύσεις, λύματα από τις κατεστραμμένες κτηνοτροφικές μονάδες κλπ. Ολόκληρος ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής πρέπει να θεωρείται μολυσμένος, άρα δεν είναι ασφαλής η πόση νερού από το δίκτυο ύδρευσης ακόμα και όταν η παροχή αποκαθίσταται. Οι κάτοικοι προφανώς δεν έχουν πρόσβαση σε χλωριωμένο και ελεγμένο νερό.
Όπως έχει παρατηρηθεί σε αντίστοιχου μεγέθους φυσικές καταστροφές, αναμένεται μεγάλη έξαρση επιδημιών. Δερματικά εξανθήματα από την επαφή με τα μολυσμένα νερά, γαστρεντερίτιδες, ηπατίτιδες Α και Ε, κλπ Η ζέστη που ακολουθεί και τα κουνούπια που συρρέουν στην περιοχή αποτελούν ιδανική συνθήκη για την μετάδοση ασθενειών όπως η ελονοσία, ο πυρετός του Δυτικού Νείλου, κλπ.
Οι καταγγελίες που φτάνουν τα φώτα της δημοσιότητας για αισχροκέρδεια όσον αφορά την πώληση νερού είναι εξοργιστικές. Το κράτος έχει ελάχιστη υποχρέωση, έστω την δωρεάν παροχή καθαρού νερού στους παρ’ ολίγον πνιγμένους πολίτες του.
Ερωτάται το Υπουργείο Υγείας τι μέτρα έχει λάβει
1. για την άμεση ενίσχυση των υγειονομικών δομών της Θεσσαλίας και
2. για την πρόληψη όλων των παραπάνω καταστάσεων.
Ήδη, είναι αργά για προχειρότητες.
Οι απαράδεκτες ελλείψεις και αστοχίες στην ως τώρα αρχική διαχείριση της καταστροφής όπως προκύπτει από πολυάριθμες καταγγελίες κατοίκων και εθελοντών σχετικά με την έγκαιρη ειδοποίηση, τις επιχειρήσεις διάσωσης κλπ καθώς και η πρόσφατη αρνητική εμπειρία με την διαχείριση της πανδημίας εγείρουν εύλογες ανησυχίες και απαιτούν την άμεση ενεργοποίηση όλων των υγειονομικών χωρίς καμία αναμονή και χωρίς αυταπάτες για την ευαισθησία και τις ικανότητες των κυβερνητικών αρμοδίων.
Καλούμε την ΟΕΝΓΕ και τις Ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών να πάρουν άμεσα συντονισμένες πρωτοβουλίες για :
1. την αγωνιστική διεκδίκηση με δυναμικές απεργιακές μορφές πάλης για λήψη των κατάλληλων μέτρων από την πολιτεία (επείγοντα μέτρα πρόληψης, άμεση ενίσχυση νοσοκομείων και ΚΥ με προσωπικό και χρηματοδότηση, επίταξη ιδιωτικών κλινικών –φαρμακαποθηκών αλλά και ξενοδοχείων για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί κλπ).
2. την παροχή υγειονομικής βοήθειας στους πλημμυροπαθείς με πρωτοβουλία των ίδιων των νοσοκομειακών γιατρών μέσω των συνδικαλιστικών μας οργάνων στο βαθμό που οι κυβερνητικοί αρμόδιοι αποδεικνύονται ανεπαρκείς για ακόμα μια φορά.
Την ανακοίνωση υπογράφουν οι Δ. Τοσονίδου Ακτινοδιαγνώστρια, Α. Ερωτοκρίτου Ειδική Παθολόγος, Β. Τσάπας Ειδικός Παθολόγος – Εντατικολόγος, Στ. Τσόχατζης Γενικός Χειρουργός, Γ. Σαριδάκης Ακτινοδιαγνώστης, Π. Παπανικολάου Νευροχειρουργός, Κ. Καταραχιάς Ακτινοδιαγνώστης, Ό. Κοσμοπούλου Ειδική Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος.
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε από την πλευρά της και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αθηνά Λινού, αναφορικά με τους κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων που έχουν πληγεί από το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.
Η κ. Λινού τόνισε μεταξύ άλλων ότι πρέπει άμεσα να υπάρξει κινητοποίηση από την πολιτεία για την ενημέρωση των κατοίκων, όπως και για την αποκατάσταση των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης που καταστράφηκαν από τις φονικές πλημμύρες, αλλά και την άμεση απομάκρυνση των νεκρών ζώων.