ΕΛΛΑΔΑ

Ευ. Τσακαλώτος: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει καθαρή ταυτότητα

Τρία σημεία περιλαμβάνει η πρόταση του Ευκλείδη Τσακαλώτου για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, όπως τη διατύπωσε σε συνέντευξη του στον ”Σκάι”.

Ειδικότερα όπως ανέφερε ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Επιχειρησιακό σχέδιο κάθε Απρίλιο στη Βουλή για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Αποκεντρωμένες δομές, «που η ΝΔ κατάργησε», που γνωρίζουν καλύτερα τα ζητήματα σε τοπικό επίπεδο και μπορούν να συνεισφέρουν αποτελεσματικά. Ουσιαστικός διάλογος για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Ερωτηθείς για το θέμα της τηλεμαχίας, είπε ότι «ούτε στους δημοσιογράφους αρέσει το debate όπως γίνεται» και πως «εδώ δεν πρόκειται για πολιτικούς αντιπάλους, αλλά για ανθρώπους που έχουν δουλέψει μαζί». Υποστήριξε ότι «πρέπει να έχει μια άλλη μορφή που να επιτρέπει τον διάλογο» και ότι «είναι μεταξύ ανθρώπων που έχουν αποχρώσεις και διαφορετικές προτεραιότητες, αλλά έχουν συνεργαστεί και θα συνεργαστούν και στο μέλλον». Ως προς τη διαδικασία εκλογής του προέδρου, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι οι διαδικασίες οφείλουν να είναι ίδιες με αυτές που ίσχυαν κατά την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι «προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απευθύνεται σε έναν ευρύ κόσμο και να είναι μεγάλο κόμμα. Ωστόσο πρέπει να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να έχει και καθαρή ταυτότητα». «Ο κόσμος της Αριστεράς αξίζει να είναι περήφανος για τις αξίες της, τα προγράμματα, τις διαχωριστικές γραμμές. Για το ότι πάντα υποστήριζε ένα μοντέλο αντίθετο του νεοφιλελευθερισμού…». Προσέθεσε ότι «σήμερα υπάρχει μια σύγχυση μεταξύ του σε ποιον απευθύνεσαι και του ποιος είσαι εσύ που απευθύνεσαι» και πως «αξιοπιστία είναι: αυτά που λες τα εννοείς και αυτά που εννοείς τα λες». Ανέφερε ότι η Αριστερά χρειάζεται και συμμαχίες. Μίλησε για επιστροφή στο κράτος αλλά με διαφορετικό ρόλο, «αλλού να συντονίζει, αλλού να χρησιμοποιήσουμε τον αναπτυξιακό ρόλο του Υπερταμείου, να δούμε τον ρόλο των δημόσιων επιχειρήσεων».

Είπε ότι το πρόγραμμα του κόμματος ήταν καλό, «θέλει ωστόσο επανεξέταση γιατί δεν απαντάει σε όλα τα προβλήματα, ενώ εμφανίζονται συνεχώς νέες προκλήσεις». Τόνισε ότι «η Αριστερά πρέπει να έρθει ακόμα πιο κοντά στην κοινωνία. Να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ επιστήμης και πολιτικής», προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρχουν ομάδες για όλες τις θεματικές και οδικός χάρτης για όλα τα ενδιάμεσα έτη «για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε να φτάσουμε το 2026», «να διαμορφώνουμε τα βήματα για να φτάσουμε εκεί. Με προτεραιότητες και όχι με εντυπωσιασμούς. σιγά σιγά και με σταθερά βήματα».

«Προφανώς όχι», απάντησε στο ερώτημα αν αισθάνεται «αντι-Τσίπρας», επισημαίνοντας ότι είχε υποστηρίξει τον Αλέξη Τσίπρα για δήμαρχο της Αθήνας, για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, στη διαμάχη με τον κ. Αλαβάνο, και όταν ήταν μαζί στη διαπραγμάτευση. «Είχαμε και διαφωνίες -αλλά δεν είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι δεν θα υπάρχουν διαφωνίες πουθενά», είπε, προσθέτοντας ότι «εγώ θα επιδιώξω ένα διαφορετικό στυλ ηγεσίας, να είμαι πρώτος ανάμεσα σε ίσους, να διαμορφώσω μια πιο συλλογική ηγεσία. Θέλω ανθρώπους -όπως άλλωστε έκανε και ο Αλέξης- που να μου λένε αυτά που πρέπει να ξέρω και όχι αυτά που θέλω να ακούσω».

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA