ΕΛΛΑΔΑ

Εξεταστική για τα Τέμπη: Ξεκινά η τελευταία συνεδρίαση – Τα 6 πορίσματα των κομμάτων

Συνεδριάζει στις 15:00 για τελευταία φορά η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τα αίτια του εγκλήματος των Τεμπών, που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, με σκοπό να εκδοθεί διακομματικό πόρισμα.

«Δεν πρέπει κανείς να παίζει με τον πόνο των συνανθρώπων μας», δήλωσε ο Ιάσωνας Φωτήλας, βουλευτής της ΝΔ και μέλος της εξεταστικής επιτροπής, λίγο πριν τη συζήτηση επί των πορισμάτων των κομμάτων για το σιδηροδρομικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου 2023. Κάλεσε μάλιστα τα κόμματα της αντιπολίτευσης «να αποφύγουνε μικροπολιτικά παιχνίδια».

Ο Βασίλης Κόκκαλης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής δήλωσε μεταξύ άλλων: «Από τη μία η Δικαιοσύνη έχει θεωρήσει το μπάζωμα παράνομη πράξη, από την άλλη η κυβέρνηση επιμένει για επιχειρησιακές ανάγκες. Από τη μία, εμείς ζητούμε τη διερεύνηση για όλα τα πολιτικά πρόσωπα από τον φυσικό δικαστή, μεταξύ των οποίων και στελεχών μας, κι από την άλλη η κυβέρνηση εντοπίζει ευθύνες μόνο στον σταθμάρχη και σε άλλους τρεις. Το μπάζωμα της αλήθειας θα το διαλύσει η ίδια η κοινωνία, η οποία απαιτεί δικαιοσύνη και ευθύνες σε όλους».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν «μπορεί ο κ. Καραμανλής να αποδοθεί στη Δικαιοσύνη με απλή άρση ασυλίας» απάντησε: «Βεβαίως. Διότι για τα αδικήματα παραλείψεως δεν απαιτείται ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Πρέπει το πολιτικό σύστημα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αφήσουμε στην πράξη τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της».

«Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός προσπαθούν να συγκαλύψουν την τραγωδία των Τεμπών» τόνισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Μιλένα Αποστολάκη.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, πηγαίνοντας στη τελευταία συνεδρίαση της Εξεταστικής, υπογράμμισε ότι «η Ελληνική Λύση θα πάει το θέμα μέχρι τέλους».

«Εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν υπογράψει ένα ψήφισμα με το οποίο εκφράζουν την αγανάκτησή τους για αυτή την πρωτοφανή απόπειρα συγκάλυψης. Σήμερα καταθέτω μια ολοκληρωμένη πρόταση νόμου για να ακουστεί η φωνή της κοινωνίας στη Βουλή» ανέφερε ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.

Τα πορίσματα των κομμάτων

Από τα πορίσματα των κομμάτων που δόθηκαν στη δημοσιότητα δεν διαφαίνεται σύγκλιση απόψεων, καθώς καταλήγουν σε διαφορετικά συμπεράσματα για τις αιτίες που οδήγησαν στην τραγωδία.

Ανθρώπινο λάθος βλέπει η ΝΔ, εγκληματικές παραλείψεις υπουργών αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν κατέθεσαν πόρισμα, διότι, όπως υποστήριξαν, δεν παρέλαβαν όλη τη δικογραφία, ούτε εξετάστηκαν ουσιώδεις μάρτυρες. Ωστόσο, επανέφερε το ΠΑΣΟΚ το αίτημα για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Ειδικότερα, το πόρισμα των 600 σελίδων της ΝΔ, “δείχνει” τον ανθρώπινο παράγοντα και τις παραλείψεις σταθμάρχη και μηχανοδηγού ως υπαίτους για την τραγωδία. Τονίζει ότι οι ευθύνες πρέπει να αναζητηθούν ψύχραιμα καθώς την πολιτική ευθύνη έχει αναλάβει ο Κ. Α. Καραμανλής με την παραίτησή του, ενώ επιρρίπτει ευθύνες σε HELLENIC TRAIN και Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ότι δεν είχαν διαπιστώσει το πρόβλημα.

«Εάν είχαν τηρηθεί απαρέγκλιτα οι κανόνες του Γενικού Κανονισμού Κινήσεως (ΓΚΚ) από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί. Μάλιστα, έστω μία από αυτές τις παραβιάσεις του ΓΚΚ αν δεν είχε συμβεί, θα μπορούσε να αποσοβήσει το δυστύχημα» αναφέρουν από το κυβερνών κόμμα.

«Η ευρωπαϊκή εισαγγελία δεν μίλησε για έγκλημα αλλά δυστύχημα Τεμπών, ο κ. Καραμανλής ολοκλήρωσε την σύμβαση 717» δήλωσε σχετικά ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζει ποινικές ευθύνες στον τότε Υπουργό Κώστα Καραμανλή, στο Γιώργο Καραγιάννη τότε Υφυπουργό Υποδομών και τον Χρήστο Τριαντόπουλο και μιλά για την ανάγκη ποινικής διερεύνησης των ευθυνών των πρώην υπουργών μεταφορών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή για την μη υλοποίηση της σύμβασης 717.

«Ολόκληρη η ελληνική κοινωνία και οι οικογένειες των θυμάτων απαιτούν ειλικρινείς, διάφανες απαντήσεις και απόδοση ευθυνών, ώστε να αποδειχθεί ποιοι ήταν οι πραγματικοί υπαίτιοι της τραγωδίας των Τεμπών, τόσο τα φυσικά πρόσωπα, για τα οποία έχει επιληφθεί η δικαιοσύνη, όσο βέβαια και τα πολιτικά πρόσωπα» αναφέρουν σε δήλωσή τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μετέχοντες στην εξεταστικής επιτροπής.

«Υπάρχουν στοιχεία συγκάλυψης, δεν κλήθηκαν βασικοί μάρτυρες» σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός.

Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε κείμενο 10 σελίδων στο οποίο επισημαίνει την προσπάθεια συγκάλυψης που επιχειρήθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή και ζητούν τη μετατροπή της σε προανακριτική.

«Ούτε το σύνολο της δικογραφίας παραλάβαμε, ούτε ουσιώδεις μάρτυρες εξετάσθηκαν, η έκδοση  ολοκληρωμένου πορίσματος καθίσταται αδύνατη. Αυτή υπήρξε από την αρχή η επιδίωξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας» υπογραμμίζουν από την Χαριλάου Τρικούπη.

Το ΚΚΕ, στο πόρισμά του κάνει αναφορά σε συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες σε βάθος 15ετίας, που προέκυψαν κατά τις διαδικασίες της εξεταστικής επιτροπής. «Τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις όλων, συνενώθηκαν και συναντήθηκαν με την οργή στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών αλλά και για την άθλια επιχείρηση συγκάλυψης» τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η Ελληνική Λύση ζητάει να παραπεμφθούν στην δικαιοσύνη οι υπουργοί μεταφορών από το 2012. «Το κόμμα μας πιστεύει ότι παρά το γεγονός ότι έχει επέλθει παραγραφή σε πλήθος αδικημάτων – θα πρέπει να παραπεμφθούν στην τακτική δικαιοσύνη η οποία είναι και η μόνη αρμόδια» σημείωσε ο βουλευτής του κόμματος, Στέλιος Φωτόπουλος.

Προανακριτική επιτροπή για όσους υπουργούς σχετίζονται με την μη εκτέλεση της σύμβασης 717 ζητούν οι Σπαρτιάτες, ενώ προανακριτική για τον Κώστα Καραμανλή προτέινει η Νέα Αριστερά.

«Ελπίζουμε η δικαιοσύνη να αξιοποιήσει τα στοιχεία και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία επιτέλους να σώσει ότι μπορεί να σωθεί από την αξιοπιστία της» τονίζει η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Πέτη Πέρκα.

«Υπάρχει συγκάλυψη υπαίτιων ο κ. Μαρκόπουλος πρέπει να εξαιρεθεί» επισήμανε ο πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA