ΕΛΛΑΔΑ

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Σε ποιες περιοχές αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από σήμερα το απόγευμα έως αύριο το μεσημέρι λόγω διέλευσης μετωπικής επιφάνειας από τα δυτικά προς τα ανατολικά της χώρας με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και πιθανώς από χαλαζοπτώσεις.

Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ, ισχυρά φαινόμενα προβλέπονται:

Σήμερα,

  • Από το απόγευμα έως αργά το βράδυ στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και πιθανώς τη δυτική Πελοπόννησο.
  • Από το βράδυ στη δυτική και κεντρική και από τη νύχτα και στην ανατολική Μακεδονία.

Αύριο,

  • Μέχρι το μεσημέρι στη Μακεδονία.
  • Από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι το μεσημέρι στη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κύρια χαρακτηριστικά του καιρού του διημέρου θα είναι οι βροχές και οι καταιγίδες – με κατά τόπους έντονα φαινόμενα, οι χιονοπτώσεις κυρίως στα ηπειρωτικά ορεινά και οι ενισχυμένοι άνεμοι.

Πιο αναλυτικά, σήμερα μετά το μεσημέρι μέτωπο βροχών και καταιγίδων θα επηρεάσει τα Επτάνησα και από αργά το απόγευμα την υπόλοιπη δυτική Ελλάδα. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας και της δυτικής Στερεάς. Παράλληλα, τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν κατά τόπους στη βόρεια Ελλάδα.

Σήμερα αργά το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα επηρεάζοντας κατά τη διάρκεια της νύχτας προς αύριο Τρίτη αρκετές περιοχές της χώρας.

Αύριο κατά τις πρωινές ώρες, βροχές και καταιγίδες που τοπικά θα είναι ισχυρές αναμένονται στην κεντρική-ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, ενώ μέτωπο καταιγίδων θα επηρεάζει τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, με τοπικά ισχυρά φαινόμενα και σποραδικές χαλαζοπτώσεις.

Από αύριο το πρωί και μέχρι το τέλος της ημέρας, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό θα κινείται πάνω από τη χώρα μας, ο καιρός θα διατηρηθεί άστατος στις περισσότερες περιοχές με βροχές και σποραδικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά και σε ημιορεινά τμήματα στα βορειοδυτικά. Τα φαινόμενα θα είναι εντονότερα στα νότια ηπειρωτικά και στις Κυκλάδες, ενώ από τις απογευματινές ώρες ισχυρά φαινόμενα θα επηρεάσουν εκ νέου τα Δωδεκάνησα.

Οι περιοχές όπου εντοπίζεται η μεγαλύτερη πιθανότητα για χαλαζοπτώσεις, είναι τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, οι Κυκλάδες και δευτερευόντως τα νότια ηπειρωτικά (κυρίως Πελοπόννησος).

Σημαντικά αθροιστικά ύψη βροχής αναμένονται σε περιοχές της δυτικής και βόρειας Ελλάδας, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Σημαντικές θα είναι οι χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά, ενώ στη δυτική Μακεδονία και στην Ήπειρο θα χιονίσει και σε ημιορεινά τμήματα.

Στον νομό Αττικής και στην πόλη της Αθήνας θα εκδηλωθούν παροδικές βροχές και καταιγίδες σήμερα το βράδυ, χωρίς να αποκλείεται τα φαινόμενα να είναι τοπικά έντονα. ‘Αστατος θα διατηρηθεί ο καιρός αύριο, με πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων ή καταιγίδων μετά το μεσημέρι.

Νότιοι άνεμοι με εντάσεις έως 7 Μποφόρ θα πνέουν σήμερα, ενώ αύριο οι άνεμοι θα στραφούν σε δυτικούς με εντάσεις που στα νότια θα φτάνουν και πάλι τα 7 Μποφόρ.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA