Την αδυναμία των διασωστών και των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ να προστατεύσουν την ανθρώπινη ζωή λόγω της υποστελέχωσης περιέγραψε ο πρόεδρος του σωματείου Καβάλας και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΚΑΒ Κώστας Τσιτσιλικάκης, αναφερόμενος στην γυναίκα που έχασε τη ζωή της σε παραλία της Θάσου.
Μιλώντας στο Open, εξήγησε ότι στη Θάσο υπάρχει «ένα ασθενοφόρο και -σε κάποιες περιπτώσεις- ένα ακόμη “μισό”, είναι ένας διασώστης με τον γιατρό του Κέντρου Υγείας εξυπηρετούν κάποιες περιπτώσεις, κάτι που δεν είναι το σωστό. Δεν μπορεί να πηγαίνει σε μία παραλία ένας γιατρός και ένας διασώστης. Ποιος θα βοηθήσει; Ποιος θα διακομίσει τον ασθενή στο ασθενοφόρο; Μετά ποιος θα συνοδεύσει στο Κέντρο Υγείας;», όπως περιέγραψε ο κ. Τσιτσιλικάκης.
Για το τελευταίο θανατηφόρο περιστατικό, ο ίδιος είπε ότι «ήταν μία κυρία που έκανε μπάνιο, μόλις βγήκε κατέρρευσε. Το μοναδικό ασθενοφόρο που υπήρχε χθες στη βάρδια εκείνη τη στιγμή διακόμιζε άλλο περιστατικό προς το Κέντρο Υγείας Πρίνου. Αποτέλεσμα, να υπάρξει όλη αυτή η καθυστέρηση. Από την ίδια περιοχή είχαμε κληθεί νωρίτερα για άλλο περιστατικό, εγκεφαλικό … εκείνη την ώρα βρισκόταν καθ’ οδόν, δεν είχαν παραδώσει το περιστατικό. Πριν φτάσουν, ενημερώθηκαν οι συνάδελφοι για το συγκεκριμένο περιστατικό. Με το που παρέδωσαν, ξεκίνησαν για το συγκεκριμένο περιστατικό. Το Κέντρο Υγείας απέχει 30-35 χλμ. από το σημείο στην παραλία. Αυτό πρακτικά, με το οδικό δίκτυο της Θάσου που δεν είναι μία μεγάλη οδός, σημαίνει περίπου 25 λεπτά. Από εκεί προέκυψε η όλη καθυστέρηση, γιατί υπήρχε μόνο ένα ασθενοφόρο».
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν τη θερινή περίοδο προστίθενται στα μέσα του ΕΚΑΒ και πλήρωμα μηχανής, όπως συμβαίνει ενίοτε σε κάποια νησιά, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία μηχανή, υπήρξε κάποιες φορές προ της πανδημίας. Αλλά και αυτή δεν μπορούσε να στελεχωθεί σε όλες τις βάρδιες». Όπως υπογράμμισε, το πρόβλημα προκύπτει από την υποστελέχωση. «Αυτή τη στιγμή στο νησί της Θάσου υπηρετούν οκτώ διασώστες, οι δύο επικουρικοί και οι δύο με μετακίνηση. Μόνο τέσσερις είναι μόνιμοι εκεί. Και υπάρχουν και τέσσερις στο Κέντρο Υγείας Πρίνου … Δώδεκα διασώστες-πληρώματα ασθενοφόρου προσπαθούν να βγάλουν όσο το δυνατόν περισσότερες βάρδιες, να καλύψουν όλα τα περιστατικά. Αν υπήρχε περισσότερος κόσμος και μηχανή θα υπήρχε και δεύτερο ασθενοφόρο θα υπήρχε. Γιατί το καταλαβαίνετε, πρέπει να υπάρχει δεύτερο ασθενοφόρο στο νησί, εξυπηρετεί πολύ κόσμο».
«Αυτό συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα … είναι η καθημερινότητά μας. Λόγω της πανδημίας “κρύφτηκε” το πρόβλημα κάτω από το χαλί γιατί δεν υπήρχαν τουρίστες. Τώρα που υπάρχουν τουρίστες αναδεικνύεται. Και είναι πανελλαδικό», όπως επανέλαβε