ΕΛΛΑΔΑ

Εισαγγελική έρευνα μετά από δημοσιεύματα για ελλείψεις και προβλήματα στις υποδομές ΑΠΘ

Εισαγγελική έρευνα προκάλεσαν δημοσιεύματα για ελλείψεις πυροπροστασίας στο κτίριο της Πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έπειτα από ελέγχους που διενήργησαν η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Επιθεώρησης Εργασίας.

Με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Δημήτρη Σμυρνή, παραγγέλθηκε προκαταρκτική έρευνα για να διερευνηθεί εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της παραβίασης κανόνων οικοδομικής και της παρεμπόδισης αποτροπής κοινού κινδύνου.

Την έρευνα αναμένεται να φέρει εις πέρας η Πυροσβεστική.

Σημειώνεται ότι ο τηλεοπτικός σταθμός OPEN δημοσίευσε σήμερα έγγραφα από ελέγχους της Πυροσβεστικής αλλά και της Επιθεώρησης Εργασίας.

Όπως προκύπτει από το έγγραφο της πυροσβεστικής:

  • Σχεδόν το σύνολο του κτιρίου δεν καλύπτεται από Σύστημα Πυρανίχνευσης
  • Δεν υπάρχει Αυτόματο Σύστημα Πυρόσβεσης με νερό
  • Δεν διαθέτει εγκεκριμένη μελέτη πυροπροστασίας

Ο τελευταίος έλεγχος από την Πυροσβεστική Υπηρεσία που διαπίστωσε τις παραβάσεις διενεργήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου του 2022 ενώ είχε προηγηθεί έλεγχος και από την επιθεώρηση εργασίας που εντόπισε σωρεία παραλείψεων.

Από τον έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας προέκυψε ότι:

  • Στο Ισόγειο: Μόνο δύο από τις πέντε εξόδους κινδύνου ήταν ανοιχτές
  • Στον 1ο όροφο: Οι δύο έξοδοι κινδύνου ήταν κλειδωμένες

«Το γεγονός ότι υπάρχουν καγκελόπορτες που αποκλείουν την πρόσβαση στους ορόφους 6ο – 7ο και στον 1ο είναι μια σειρά από ζητήματα που πέρα από τη στατικότητα τη σεισμική του κτηρίου απειλούν είναι εν δυνάμει απειλές των εργαζομένων και των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο κτήριο», λέει στο OPEN, o Γιάννης Κουρμούλης, μέλος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία οι τελευταίοι προσεισμικοί έλεγχοι στα 203 συνολικά κτήρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έγιναν ακριβώς πριν από 20 χρόνια.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA