The Rectorate Administration, the Deans of the Faculties and the Presidents of the Departments of Aristotle, organized voluntary cleanup of the Aristotle University. This initiative has been asked to voluntarily assist all members of the university community, helping to restore the cleanliness and hygiene in the premises of the University. The contract staff of Aristotle University of Thessaloniki are on strike over 70 days in protest against the salary cuts and dismissals./Οι Πρυτανικές Αρχές, οι Κοσμήτορες των Σχολών και οι Πρόεδροι των Τμημάτων του ΑΠΘ, οργάνωσαν εθελοντικό καθαρισμό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Στην πρωτοβουλία αυτή έχουν κληθεί να συνδράμουν εθελοντικά όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση της καθαριότητας και της υγιεινής στους χώρους του Πανεπιστημίου. Οι συμβασιούχοι του ΑΠΘ βρίσκονται σε απεργία πάνω απο 70 μέρες, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στους μισθούς τους και τις απολύσεις εργαζομένων.
Εισαγγελική έρευνα προκάλεσαν δημοσιεύματα για ελλείψεις πυροπροστασίας στο κτίριο της Πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έπειτα από ελέγχους που διενήργησαν η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Επιθεώρησης Εργασίας.
Με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Δημήτρη Σμυρνή, παραγγέλθηκε προκαταρκτική έρευνα για να διερευνηθεί εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της παραβίασης κανόνων οικοδομικής και της παρεμπόδισης αποτροπής κοινού κινδύνου.
Την έρευνα αναμένεται να φέρει εις πέρας η Πυροσβεστική.
Σημειώνεται ότι ο τηλεοπτικός σταθμός OPEN δημοσίευσε σήμερα έγγραφα από ελέγχους της Πυροσβεστικής αλλά και της Επιθεώρησης Εργασίας.
Όπως προκύπτει από το έγγραφο της πυροσβεστικής:
Ο τελευταίος έλεγχος από την Πυροσβεστική Υπηρεσία που διαπίστωσε τις παραβάσεις διενεργήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου του 2022 ενώ είχε προηγηθεί έλεγχος και από την επιθεώρηση εργασίας που εντόπισε σωρεία παραλείψεων.
Από τον έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας προέκυψε ότι:
«Το γεγονός ότι υπάρχουν καγκελόπορτες που αποκλείουν την πρόσβαση στους ορόφους 6ο – 7ο και στον 1ο είναι μια σειρά από ζητήματα που πέρα από τη στατικότητα τη σεισμική του κτηρίου απειλούν είναι εν δυνάμει απειλές των εργαζομένων και των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο κτήριο», λέει στο OPEN, o Γιάννης Κουρμούλης, μέλος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΑΠΘ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία οι τελευταίοι προσεισμικοί έλεγχοι στα 203 συνολικά κτήρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έγιναν ακριβώς πριν από 20 χρόνια.