Solidarity rally outside the Athens Court of First Instance, at the beginning of the trial for the murder of Zak Kostopoulos in September 2018 on Gladstonos Street, Athens, Greece on April 13, 2022. / Συγκέντρωση αλληλεγγύης συλλογικοτήτων, έξω απο το πρωτοδικείο Αθηνών, κατά την έναρξη της δίκης για την δολοφονια του Ζακ Κωστόπουλου τον Σεπτέμβριο του 2018 στην οδό Γλάδστωνος, Αθήνα, 13 Απριλη 2022.
Το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο επέβαλε τη μέγιστη ποινή που προβλέπεται από τον ποινικό κώδικα για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου. Ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης καταδικάστηκαν σε 10ετη κάθειρξη, χωρίς αναστολή.
Ο εισαγγελέας Σωτ. Μπουγιούκος ζήτησε να μην χορηγηθεί στους κατηγορούμενους αναστολή, αλλά να ξεκινήσουν την έκτιση της ποινής τους. Ωστόσο, πρότεινε για τον κοσμηματοπώλη να εκτίσει κατ’οίκον την ποινή του λόγω της ηλικίας του, καθώς διανύει το 77ο έτος της ηλικίας τους, όπως δημοσιεύει η ΕΡΤ.
Για τα ελαφρυντικά
Το δικαστήριο ομόφωνα αποφάσισε ότι δεν θα πρέπει να τους χορηγηθεί κανένα ελαφρυντικό.
Νωρίτερα, οι συνήγοροι των καταδικασθέντων ζήτησαν τη χορήγηση των ελαφρυντικών του περιπτέρου σύννομου βίου, των μη ταπεινών αιτίων και της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.
Ο εισαγγελέας Σωτ. Μπουγιούκος εισηγήθηκε ότι δεν θα πρέπει να αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στους δύο καταδικασθέντες. Όπως υποστήριξε κατά την αγόρευσή του, τόσο ο κοσμηματοπώλης όσο και ο μεσίτης στις απολογίες τους δεν επέδειξαν καμία μεταμέλεια, αντιθέτως φάνηκαν ότι δεν έχουν αντιληφθεί την ποινική απαξία της πράξης τους. «Η συμπεριφορά και η δράση τους ενέχουν στοιχεία τιμωρητικής διάθεσης» υποστήριξε στο δικαστήριο προσθέτοντας: «ο Ζαχαρίας Κωστόπουλος ουδέποτε επιτέθηκε κατά των κατηγορούμενων αφού ήταν εγκλωβισμένος και εκείνοι ασφαλείς. Αποδείχθηκε ότι εκείνοι του επιτέθηκαν. Από τον τρόπο δράση τους και τη συμπεριφορά τους προκύπτει ότι κανένα ελαφρυντικό δεν θα πρέπει να τους αναγνωριστεί».
Υπενθυμίζεται, ότι νωρίτερα το δικαστήριο έκρινε ένοχους κατά πλειοψηφία -με 5 προς 2- τους κοσμηματοπώλη και μεσίτη για κακούργημα και πιο συγκεκριμένα, το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης κατά παραυτουργία, με δύο ενόρκους, που ζήτησαν καταδίκη για βαριά σκοπούμενη βλάβη, να μειοψηφούν.