ΕΛΛΑΔΑ

Χρ. Κατσώτης – ΚΚΕ: Κατασκευάζεται πλαστή πλειοψηφία για παντοδύναμη δημαρχιακή και περιφερειακή αρχή που θα υλοποιεί τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς

«Το νομοσχέδιο, με το οποίο καταργούνται τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου των Δήμων, και συμπεριλαμβάνει και μια σειρά άλλων αντιδραστικών ρυθμίσεων, είναι ακόμη ένα βήμα για τη διαμόρφωση των Δήμων και Περιφερειών σε ακόμα πιο εχθρικούς μηχανισμούς απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ.

Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι οι προωθούμενες διατάξεις «υποβαθμίζουν παραπέρα τον ρόλο των Δημοτικών Συμβουλίων και αλλοιώνουν τη θέληση του λαού, κατασκευάζοντας πλαστή πλειοψηφία για παντοδύναμη Δημοτική και Περιφερειακή Αρχή, η οποία θα υλοποιεί απρόσκοπτα τους κυβερνητικούς και επιχειρηματικούς σχεδιασμούς, σχεδιασμούς που δεν έχουν καμία σχέση με έργα και υποδομές που έχει ανάγκη ο λαός, για να μην κινδυνεύει ο ίδιος και το βιός του από πλημμύρες, φωτιές και σεισμούς».

Ο κ. Κατσώτης προειδοποίησε, μεταξύ άλλων, ότι:

– Η Δημοτική και η Περιφερειακή Επιτροπή θα αποφασίζει για κρίσιμα ζητήματα σε πολύ στενότερο και απόλυτα ελεγχόμενο, από άποψη συσχετισμού δυνάμεων, περιβάλλον.

– Υποβαθμίζεται η ζωντανή λειτουργία των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων και ενισχύονται οι συνεδριάσεις με τηλεδιασκέψεις που δεν μπορεί να υποκαταστήσουν την ουσιαστική συζήτηση με τη φυσική παρουσία των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων ή των Περιφερειακών.

– Περιορίζεται η δυνατότητα στις παρατάξεις να φέρνουν θέματα και ψηφίσματα εκτός ημερήσιας διάταξης, αλλά μόνο ένα θέμα και αυτό αν το δεχτεί η πλειοψηφία του συνόλου των μελών του Συμβουλίου.

– Με την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, μία για κάθε δίμηνο, επιχειρείται να δικαιολογηθεί ο περιορισμός εισαγωγής θεμάτων, εκτός ημερήσιας διάταξης, στα δημοτικά συμβούλια. Δεν διασφαλίζεται ότι θα υπάρχει εισαγωγή αριθμού θεμάτων από τις μειοψηφίες. Μπορεί δηλαδή, τα 10 θέματα να τα καλύψουν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας.

– Με το επιχείρημα της οικονομίας κλίμακας, καταργούνται τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου των δήμων, οι κοινωφελείς επιχειρήσεις των δήμων και οι σχολικές επιτροπές και μεταφέρονται οι αρμοδιότητές τους στο δήμο, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ενισχύει τους αναπτυξιακούς οργανισμούς, τις ανώνυμες εταιρείες, ώστε να ενισχύεται η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, η παραπέρα εμπορευματοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών. «Οι συνέπειες θα είναι αρνητικές. Στην καλύτερη περίπτωση, θα υπάρξει πλήρης υποβάθμιση πολιτιστικών αθλητικών δραστηριοτήτων, αν όχι η παντελής κατάργηση γιατί θα μεταφερθούν σε managers», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ.

– Οι κοινωφελείς υπηρεσίες, μεταφέρονται αυτοδίκαια στο δήμο, όμως το προσωπικό δεν μεταφέρεται αυτοδίκαια, διότι η κατανομή θα γίνει με απόφαση του γραμματέα της οικείας αποκεντρωμένης διοίκησης. Επειδή πολλές από τις ανάγκες σε προσωπικό εξυπηρετούνται με συμβάσεις έργου, που ανανεώνονται διαρκώς για πολλά χρόνια, κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους μόλις ολοκληρωθεί η τρέχουσα σύμβασή τους.

– Η αξιολόγηση των επιδόσεων, θα γίνεται με βάση τη σχέση κόστους οφέλους, αφορά και τη διαχείριση και αξιοποίηση των απορριμμάτων από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, την παραχώρηση της δημόσιας γης, των ακτών, των δασών για επιχειρηματική δράση, αφορά την ανταποδοτική διαχείριση των αρμοδιοτήτων που μεταφέρονται στους τομείς της παιδείας, της υγείας, της πρόνοιας, που ο λαός θα τα ξαναπληρώνει για ακόμη πιο υποδεέστερες υπηρεσίες που προσφέρονται.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA