Τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ για την ερχόμενη Τετάρτη 20/11, αποφάσισε ομόφωνα στη σημερινή της συνεδρίαση, η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.
Σύμφωνα με την ΠΝΟ η απεργία στα πλοία της ακτοπλοΐας σε όλες τις κατηγορίες αρχίζει στις 00.01 ώρα τα ξημερώματα και λήγει στις 24.00 της ίδιας ημέρας, με κεντρικό αίτημα την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, την αποκατάσταση του συλλογικού εργατικού δικαίου καθώς και της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων.
«Οι Έλληνες Ναυτεργάτες, λόγω της ιδιαιτερότητας του ναυτικού επαγγέλματος, είναι από τους πρώτους που έρχονται αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις όλων των παραπάνω, γιατί είναι οι μόνοι, που στην καλύτερη περίπτωση, εργάζονται 5 με 6 μήνες το χρόνο για να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειες τους όλο τον χρόνο», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.
Επισημαίνει εξάλλου την πάγια και σταθερή θέση της για την ασφάλεια των θαλάσσιων συγκοινωνιών και την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα απαιτώντας την καθιέρωση αυξημένων οργανικών συνθέσεων και ενός νέου νομοθετικού πλαισίου που να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες των πλοίων και της ναυτεργασίας ώστε να εξασφαλίζονται πλήρως οι ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και κυρίως η ασφάλεια των πλοίων, των επιβατών και του πληρώματος.
Η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., υλοποιώντας σχετική απόφαση του Γενικού Συμβουλίου, αποφάσισε, την πραγματοποίηση 24ωρης Γενικής Απεργίας μαζί με τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού Τομέα την Τετάρτη, 20 του Νοέμβρη 2024, για την ανάδειξη των αιτημάτων μας -με κυρίαρχο αίτημα: «Να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας-ΣΤΟΠ στην ακρίβεια»– και την υπεράσπιση των κατακτήσεών μας.
Η 24ωρη αυτή απεργία έρχεται ως συνέχεια των κινητοποιήσεων που πραγματοποιήσαμε στις 7 του Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη ΔΕΘ, και ως συνέχεια των περσινών απεργιακών κινητοποιήσεων (28 Φλεβάρη, Πρωτομαγιά, 21 του Μάη).
Η απεργιακή μας κινητοποίηση γίνεται κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες για τους εργαζόμενους, αφού το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας συνεχίζεται, οι μισθοί τους παραμένουν καθηλωμένοι και ταυτόχρονα εξανεμίζονται από το πρώτο δεκαπενθήμερο, γεγονός που τους οδηγεί στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Παράλληλα, η ακρίβεια στη στέγη έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις με τους εργαζόμενους να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στα πανάκριβα ενοίκια. Οι εργαζόμενοι, ειδικότερα σε νησιωτικές και τουριστικές περιοχές, αδυνατούν να βρουν σπίτι, κυρίως, λόγω επέκτασης της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Η Κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο κατά της ακρίβειας και της απομείωσης των μισθών των εργαζομένων και συγχρόνως συνεχίζει την αντεργατική και νεοφιλελεύθερη πολιτική της με την καθιέρωση της 6ήμερης εργασίας, της ιδιωτικοποίησης κρίσιμων δομών του κοινωνικού κράτους και της διάλυσης του εθνικού συστήματος υγείας.
Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, 14 χρόνια τώρα, δεν είχαν καμιά αύξηση στον μισθό τους, παρά μόνο την αύξηση-κοροϊδία των 35-40 ευρώ, την περσινή χρονιά, ενώ οι περικοπές έφτασαν στο 40%, στα χρόνια των μνημονίων.
Για το 2025 ο Πρωθυπουργός εξήγγελλε στη ΔΕΘ αυξήσεις -κοροϊδία της τάξης των 12 ευρώ το μήνα καθαρά από 1/4/2025. Πρόκειται, για μια ακόμη φορά, για πρωτοφανή εμπαιγμό των εργαζομένων.
Ταυτόχρονα η σημερινή Κυβέρνηση, τα πέντε τελευταία χρόνια περιορίζει και φαλκιδεύει τις κατακτήσεις των εργαζομένων, καταργεί θεμελιώδη συνταγματικά μας δικαιώματα, όπως το δικαίωμά μας στην απεργία. Με τους Νόμους 4808/21 (ν. Χατζηδάκη) και 5053/23 (ν. Γεωργιάδη) ποινικοποίησαν το δικαίωμα στην απεργία και κατάργησαν έναν εμβληματικό νόμο, τον Ν. 1264/82, τον προοδευτικότερο και δημοκρατικότερο νόμο στην Ευρώπη για τα εργασιακά.
Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την ψήφιση του Νόμου για τα εργασιακά όλες οι απεργίες, από το Σεπτέμβρη του 2021 μέχρι σήμερα, κηρύχθηκαν από τα δικαστήρια παράνομες και καταχρηστικές. Υπουργοί της σημερινής Κυβέρνησης καταφεύγουν στα δικαστήρια, για να κηρυχθούν παράνομες οι απεργίες, πράγμα πρωτοφανές για το πολιτικό σύστημα, από τη μεταπολίτευση και μετά. Γι’ αυτό η κατάργηση των Νόμων Χατζηδάκη-Γεωργιάδη είναι ζήτημα τιμής για το συνδικαλιστικό κίνημα.
Επιπλέον, η Κυβέρνηση με τα νομοθετήματά της κατεδαφίζει τους πυλώνες του κοινωνικού κράτους. Υγεία, Παιδεία και κοινωνική ασφάλιση.
Στον τομέα της Υγείας οι δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι κάθε χρόνο όλο και λιγότερες, οι ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές τεράστιες, συρρικνώνονται διαρκώς τα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα. Είναι πρωτοφανής η διάλυση του εθνικού συστήματος υγείας τα τελευταία χρόνια.
Η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και η εισροή ιδιωτών για τις θέσεις γενικών διευθυντών και διευθυντών με αμοιβές 8.000ευρώ τον μήνα (τη στιγμή που η κοινωνία στενάζει από την ακρίβεια) στοχεύει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΕΦΚΑ. Στην Παιδεία, συνεχίζονται οι πολιτικές που εντείνουν τη διαμόρφωση ενός γραφειοκρατικού σχολείου, συρρίκνωσης της Δημόσιας Εκπαίδευσης με συγχωνεύσεις και υποβαθμίσεις σχολικών μονάδων.
Παρόμοια νομοθετήματα έχουν ψηφιστεί ή είναι σε διαβούλευση για τους Δήμους, το περιβάλλον, τις ιδιωτικοποιήσεις φορέων και οργανισμών κτλ.
Η απεργιακή μας κινητοποίηση έχει ως κεντρικό της αίτημα τις αυξήσεις στους μισθούς μας, για να ζούμε με αξιοπρέπεια.
Ο κόμπος έφτασε πλέον στο χτένι. Δεν θα δεχτούμε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε εμείς τις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα, στη στέγη, στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο, στο ψωμί και σε όλα τα είδη λαϊκής ανάγκης.
Η κεντρική μας απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει την Τετάρτη, 20 του Νοέμβρη, ώρα 11:00, στην πλατεία Κλαυθμώνος, καθώς και οι άλλες που θα γίνουν σε όλες τις πόλεις της χώρας, μαζί με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, έχουν ως στόχο να θέσουν τέρμα σε αυτή την πολιτική. Είναι η ώρα να πούμε όλοι μαζί ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!
Σε αυτή τη συγκυρία διεκδικούμε:
ΟΛΕΣ ΚΙ ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ
Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ
Η αντιμετώπιση της ακρίβειας, των αυξημένων τιμών των ενοικίων και της αγοράς κατοικιών αλλά και η αποκατάσταση του Συλλογικού Εργατικού Δικαίου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της Ολομέλειας της ΓΣΕΕ.
Η Συνομοσπονδία, με δεδομένο το γεγονός ότι η Κυβέρνηση δεν λαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση αυτών των κρίσιμων ζητημάτων που ταλανίζουν τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα αλλά αντιθέτως εφαρμόζει μέτρα που γιγαντώνουν τα προβλήματά τους, αποφάσισε:
Αυτά τα μέτρα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και για την εφαρμογή αυτών των μέτρων θα αγωνιστούμε.