Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, άσκησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, για το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το οποίο εκφράζει ανησυχία για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι «είναι ένα καθαρό μήνυμα των ευρωπαϊκών θεσμών στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, που έχει επιφέρει πλήγματα στους θεσμούς, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διάκριση των εξουσιών», και τόνισε:
«Δεν είναι φάντασμα το σκάνδαλο των υποκλοπών, όπου παρακολουθούσαν τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων και πολιτικά πρόσωπα.
Δεν είναι φάντασμα η συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών, όταν πρωταγωνιστές αυτής της νοσηρής υπόθεσης σήμερα υποδύονται τους αθλητικούς παράγοντες, αλλά και τους εκπροσώπους του πρωθυπουργού.
Δεν είναι φάντασμα η τραγωδία των Τεμπών, που στοίχισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας και η προσπάθεια συγκάλυψης της. Το ζούμε καθημερινά στην εξεταστική επιτροπή.
Δεν είναι φάντασμα οι επιθέσεις στους επικεφαλής των Ανεξάρτητων Αρχών, κάτι πρωτοφανές στα χρονικά της χώρας μας».
Ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε αιχμηρά στους κυβερνητικούς παράγοντες που μίλησαν για ανθελληνισμό ορισμένων ευρωβουλευτών. «Θέλω να πω στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας -γιατί έχει γίνει η διαστρέβλωση και η προπαγάνδα δεύτερη φύση τους- ότι αυτό το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν το εισηγήθηκε ούτε η Αριστερά ούτε η Κεντροαριστερά. Δεν είναι πολιτικό παιχνίδι. Είναι μια οριζόντια καταδίκη. Το ψήφισμα εισηγήθηκε η πολιτική ομάδα των Φιλελευθέρων, όπου κραταιό κόμμα είναι το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν.
Ψηφίστηκε από την Κεντροαριστερά, την Αριστερά, τους Πράσινους, τους Φιλελεύθερους, αλλά και από μέλη του Λαϊκού Κόμματος, που συμμετέχει η Νέα Δημοκρατία», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
Πρόσθεσε ακόμη, πως αντί «να αναρωτιούνται και να ψάχνουν φαντάσματα, ας δουν ποιοι το καταψήφισαν από την Ελλάδα μαζί με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Η Ακροδεξιά, εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής και του κ. Βελόπουλου».
«Εμείς, από την πλευρά μας, -η δημοκρατική παράταξη-, έχουμε ένα χρέος: να βάλουμε τέλος στον κατήφορο μαζί με τον ελληνικό λαό.
Διότι είναι ντροπιαστικό, για πρώτη φορά μετά το 1981 και την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια κυβέρνηση να εκθέτει κατ’ αυτόν τον τρόπο την πατρίδα μας», κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.
Με ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασελάκης επισημαίνει:
«Το καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, είναι η πιο μαύρη σελίδα στην ευρωπαϊκή διαδρομή της χώρας μας μετά την ευρωπαϊκή καταδίκη της χούντας του 1967 – 74.
Η πρώτη είδηση της ημέρας αποκρύπτεται από το σύνολο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της χώρας. Η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει μια ισχυρή δημοκρατία. Είναι καθήκον όλων μας να αντιδράσουμε στις συστηματικές επιθέσεις στο κράτος δικαίου που εκθέτουν τη χώρα μας διεθνώς».
Ανακοίνωση σχετικά με το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για «το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα» εξέδωσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.
Όπως αναφέρει:
«Το κοινό ψήφισμα Σοσιαλδημοκρατών, Φιλελεύθερων, Πράσινων και της “Αριστεράς” επισημαίνει αποσπασματικά ορισμένες μόνο πλευρές της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ «επικαλούμενο το κράτος δικαίου». Βέβαια, αυτές οι επισημάνσεις γίνονται από τη σκοπιά των δήθεν “αξιών” της ΕΕ, που θεωρεί ότι παραβιάζονται ξεπλένοντας όμως το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ. Στην πραγματικότητα όλα όσα θίγει για τις υποκλοπές, τα Τέμπη, τις διώξεις δημοσιογράφων είναι αποτελέσματα και της πολιτικής της ΕΕ που υλοποιεί με συνέπεια η κυβέρνηση, στην Ελλάδα, με την οποία συμφωνούν κι έχουν ψηφίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Ακριβώς γι’ αυτό, οι συστάσεις του ψηφίσματος κινούνται στην κατεύθυνση της περαιτέρω θωράκισης της πολιτικής της ΕΕ και των μηχανισμών της, όπως πχ για τις υποκλοπές, αφού καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει τον κανονισμό της ΕΕ που επιτρέπει την εξαγωγή κι εμπορία κατασκοπευτικού λογισμικού!
Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει την επίθεσή της για λογαριασμό του κεφαλαίου σε βάρος του λαού, κάνοντας την αδικία νόμο, το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου το αγνοεί επιδεικτικά. Για το ψήφισμα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα “κράτους δικαίου” στην άγρια καταστολή της κυβέρνησης της ΝΔ στους αγωνιζόμενους βιοπαλαιστές αγρότες που υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους ενάντια στην πολιτική της ΚΑΠ και της “πράσινης” μετάβασης, όπως και στους φοιτητές που αγωνίζονται ενάντια στην ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστήμιων, την ίδια στιγμή που το ελληνικό Σύνταγμα στο άρθρο 16 κατοχυρώνει τον δημόσιο χαρακτήρα τους.
Το ψήφισμα, αντίθετα ξεπλένει την κυβέρνηση της ΝΔ, χαιρετίζοντας το νομοσχέδιο που φέρνει η ΝΔ για το γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών για το οποίο το ΚΚΕ έχει εκφράσει ισχυρές επιφυλάξεις και θα το καταψηφίσει στην ελληνική βουλή.
Με βάση τα παραπάνω η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τοποθετήθηκε με παρών.
Το ΚΚΕ αντιπαλεύει την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ που υλοποιεί την πολιτική της ΕΕ, πρωτοστατώντας στους μεγάλους αγώνες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τις ανάγκες του εργαζόμενου λαού».
Για ιστορική απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου κάνει λόγο η Νέα Αριστερά, καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να απολογηθεί στους Έλληνες πολίτες.
«Σε μια ιστορική απόφαση το Ευρωκοινοβούλιο σήμερα με ευρεία πλειοψηφία καταδίκασε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για παραβίαση των αρχών του κράτους δικαίου και της ελευθερίας του τύπου. Οι υποκλοπές, η δολοφονία Καραϊβάζ, οι εκδικητικές αγωγές εναντίον ανεξάρτητων δημοσιογράφων, το έγκλημα της Πύλου μετατρέπουν τη χώρα μας σε σύμβολο του σύγχρονου πολιτικού αυταρχισμού», τονίζεται στην ανακοίνωση της Κ.Ο.
Και προσθέτει: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να απολογηθεί στους Έλληνες πολίτες. Για το διεθνή διασυρμό. Για το γεγονός ότι την κυβέρνηση του στην Ευρωβουλή στήριξε η άκρα δεξιά. Για την παραβίαση του κράτους δικαίου. Για την καθημερινή υπονόμευση της Δημοκρατίας μας».
Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το Κράτος Δικαίου και την Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, βρέθηκε στο επίκεντρο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, του νομοσχεδίου για την κυβερνοασφάλεια.
Το κλίμα πυροδοτήθηκε, όταν ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατηγορώντας τον ότι οι ευρωβουλευτές του υπέγραψαν ένα ψήφισμα το οποίο αναφέρεται σε μειονότητες, σημειώνοντας ότι για το κόμμα του «μόνο μία υπάρχει και αυτή είναι η μειονότητα της Θράκης».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, αντέτεινε ότι η Ελληνική Λύση προσπαθεί να συγκαλύψει την άρνησή της να υπερψηφίσει ένα ψήφισμα- κόλαφος για την ποιότητα της δημοκρατίας στην Ελλάδα, το οποίο καταδικάζει τις αλλεπάλληλες παραβιάσεις κατά των δικαιωμάτων όλων των μειονοτήτων.
«Φαίνεται όμως ότι για τον κ. Βελόπουλο οι ζωές κάποιων ανθρώπων κοστίζουν λιγότερο» είπε, προκαλώντας την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνου Χήτα.
«Είστε ένα δεκανίκι της ΝΔ. Επιλεκτικά διαβάζετε το ψήφισμα. Τι εννοείτε μειονότητες; Γιατί στην Ελλάδα είναι μόνο η μειονότητα στη Θράκη και όλα τα άλλα είναι εξυπνακισμοί», ανέφερε χαρακτηριστικά, ο κ. Χήτας.
«Δεν μπορεί να κάνει παιχνίδια ο κ. Βελόπουλος με την μειονότητα όταν δεν γνωρίζει ότι η λέξη μειονότητα είναι επίσημος όρος του ΟΗΕ και αναφέρεται σε κοινωνικές ομάδες. Πέρα από τα μεγάλα λόγια βάζει πλάτες στα δύσκολα της ΝΔ», σημείωσε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καραμέρος
Έντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Θανάση Πλεύρη, που έκανε λόγο για «μία συστηματική προπαγάνδα εμμονικών ευρωβουλευτών που έχουν στοχοποιήσει την Ελλάδα».
Όπως είπε ο κ. Πλεύρης, «δεν ανήκουν στο Λαϊκό Κόμμα, το οποίο στηρίζει απόλυτα τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης», και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι «μιλά για κράτος δικαίου ένα κόμμα που έχει δύο υπουργούς του καταδικασμένους και ως κυβέρνηση την περίοδο 2015-2019 προσπάθησε να διαλύσει το κράτος δικαίου».
«Δεν μπορεί να μας κουνά το δάχτυλο ο ΣΥΡΙΖΑ που συντάχθηκε με ένα ψήφισμα που προσβάλει και συκοφαντεί τη χώρα. Η Ελλάδα του σήμερα είναι τελείως διαφορετική από μια Ελλάδα του 2015 που ντρεπόμασταν», προσέθεσε ο κ. Πλεύρης.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος, καταλόγισε στη κυβέρνηση «κλιμακούμενη αντίδραση και προσπάθεια διαστρέβλωσης του περιεχομένου και της ουσίας του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου».
«Δεν είναι αντίδραση μίας εμμονικής ομάδας, ενός εμμονικού οργάνου της Ευρωβουλής, εναντίον της υπέροχης κυβέρνησης της ΝΔ, όπως διαρρέει η ίδια, αλλά είναι μία πρόταση από τις περισσότερες ευρωομάδες στις οποίες είναι μέσα και η Φιλελεύθερη παράταξη του κ. Μακρόν. Είναι και το κόμμα του Γάλλου προέδρου κομμάτι της συνομωσίας εναντίον της ΝΔ; Τα ζητήματα που τίθενται στο ψήφισμα άπτονται των δημοκρατικών θεσμών. Κανείς όμως δεν μιλά για το περιεχόμενο του, για τα σκάνδαλα που καταγράφονται και για τη ταμπακιέρα που εκθέτει πολλαπλώς της χώρα», επισήμανε ο κ. Μάντζος.