Περίπου χίλιοι άνθρωποι έκαναν πορεία χθες Τρίτη στην πρωτεύουσα της Γουατεμάλας και αρκετοί εξ αυτών προσπάθησαν να ρίξουν κάτω άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου, σε ένδειξη εναντίωσης στον εορτασμό της 12ης Οκτωβρίου, διαπίστωσε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Οι διαδηλωτές άπλωσαν στην κεφαλή της πορείας, στη λεωφόρο Ρεφόρμα, η οποία διαπερνά πλούσια συνοικία στη νότια περιφέρεια της πρωτεύουσας, πανό που ανέγραφε «12η Οκτωβρίου, ημέρα αξιοπρέπειας και αντίστασης των αυτοχθόνων, των μαύρων και του λαού» της Γουατεμάλας.
Κατά τη διάρκεια της πορείας τριών χιλιομέτρων ως το παλάτι που αποτελούσε στο παρελθόν έδρα της κυβέρνησης, στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας της Γουατεμάλας, αρκετοί διαδηλωτές προσπάθησαν να ανατρέψουν μπρούτζινο άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου και προκάλεσαν φθορές σε άγαλμα του πρώην προέδρου Χοσέ Μαρία Ρέινα (1891-1898) στην πολυσύχναστη λεωφόρο.
«Κάνουμε πορεία για να πούμε ότι εμείς δεν έχουμε τίποτα να γιορτάσουμε αυτή τη 12η Οκτωβρίου, επέτειο της κατάκτησης, αντίθετα έχουμε μάλλον δικαιώματα να διεκδικήσουμε», συνόψισε ανώνυμος διαδηλωτής σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
«Η ημέρα αυτή που τιμάται με λυπηρό τρόπο είναι αυτή της εισβολής, του εκτοπισμού, της κλοπής και πολλαπλών παραβιάσεων».
Όπως κατέγραψαν βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί συμμετέχοντες πέρασαν σχοινί στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν το άγαλμα του έφιππου προέδρου Ρέινα και κατάφεραν να το αποκεφαλίσουν. Δεν μπόρεσαν να ρίξουν κάτω το άγαλμα του Κολόμβου πάνω σε μια σφαίρα που αναπαριστά την υδρόγειο.
Τα αγάλματα του γενοβέζου εξερευνητή έχουν ανατραπεί ή βανδαλιστεί τα τελευταία χρόνια σε διάφορες χώρες της Αμερικής, συχνά από οργανώσεις ή φυλές που του προσάπτουν την ευθύνη για την αποικιοποίηση, για την κατάκτηση της ηπείρου από τους Ευρωπαίους.
Η Γουατεμάλα είναι η χώρα όπου ζει ο μεγαλύτερος πληθυσμός αυτοχθόνων στην κεντρική Αμερική (το 42% των 17 εκατομμυρίων κατοίκων.
Πολλοί αυτόχθονες λαοί απορρίπτουν την ονομασία «Ημέρα της Ισπανικής Κληρονομιάς», με την οποία τιμάται η έλευση του Κολόμβου στην Αμερική τη 12η Οκτωβρίου 1492, κάνοντας λόγο περί «Ημέρας αξιοπρέπειας και αντίστασης».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)