Φωτολίβος, Ελλάδα – Σε μια πέτρινη εξοχική κατοικία δίπλα στα χωράφια ροδιού, στη βόρεια Ελλάδα, ο Χρήστος Γκόντιας, 46 ετών, έδωσε την συνέντευξή του στο The New York Times.
Τι δήλωσε ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων για την κατάσταση στην Ελλάδα; Η αμερικάνικη εφημερίδα του αφιέρωσε ένα χορταστικό κείμενο 1300 λέξεων στο οποίο ο Χρήστος Γκόντιας σχολιάζει την επικαιρότητα, τα νέα μέτρα της κυβέρνησης αλλά θυμάται και την πρώτη φορά που πήγε στο χωράφι του πατέρα του.
«Είμαι ερωτευμένος με τη γη, και με αυτό εννοώ ότι αγαπώ να φυτεύω τους σπόρους στο έδαφος και να τους παρακολουθώ να μεγαλώνουν γνωρίζοντας συνάμα ότι παρέχω ένα υγιεινό προϊόν. Και είμαι πρόθυμος να πολεμήσω ώστε να έχω τη δυνατότητα να συνεχίσω να το κάνω αυτό» αποκαλύπτει στην Αμάντα Σάμιουελ, δημοσιογράφο των New York Times.
Ο Γκόντιας όμως δεν διστάζει να αναφερθεί και σε κάτι που εδώ και καιρό αποτελεί κοινό μυστικό: «Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, οι οποίοι έχουν άλλα επαγγέλματα και έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν σε ένα κομμάτι της γης τους, ισχυρίζονται ότι είναι οι αγρότες, προκειμένου να επωφεληθούν από μια σειρά φοροαπαλλαγών και γεωργικών επιδοτήσεων. Δικηγόροι και γιατροί, για παράδειγμα, που φυτεύουν ελαιώνες στη Βόρεια Ελλάδα, με το κλίμα να είναι ακατάλληλο, στη συνέχεια παίρνουν από την κυβέρνηση αποζημιώσεις για ζημιά στις καλλιέργειες».
Αυτούς θέλει να «καθαρίσει» από το σύστημα, αναφέρει το άρθρο «Αυτό απλά δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο», τονίζει ο Γκόντιας. Ασχολίαστη δεν μένει όμως και η στάση του πρωθυπουργού για αυτό το καυτό ζήτημα από την κειμενογράφο «Ο Αλέξης Τσίπρας δέχτηκε ένα νέο πακέτο διάσωσης αυτό το καλοκαίρι, όταν οι πιστωτές απαίτησαν από την Ελλάδα μια ένδειξη καλής πίστης και ανάγκασε το Κοινοβούλιο να υιοθετήσει μια σειρά μέτρων, όπως η αύξηση των φόρων και μείωση των συντάξεων για πολλούς εργαζόμενους, οι αυξήσεις όμως της φορολογίας των αγροτών εξαφανίστηκαν αθόρυβα ή αναβλήθηκαν για “αργότερα”. Όμως ο κ Τσίπρας δεν μπορεί να αναβάλει την ανάληψη δράσης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι πιστωτές της χώρας – τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – υπολογίζουν το κράτος να εισπράξει πρόσθετο $ 2,25 δις από την αύξηση των φόρων και την εξάλειψη των προνομίων των αγροτών».
Σύμφωνος εν μέρει σε αυτές τις απόψεις εμφανίζεται ο Χρήστος Γκόντιας: «Καλό θα ήταν η κυβέρνηση να στοχεύσει σε κάποιους αγρότες αλλά όχι σε όλους. Οι αγρότες οι οποίοι το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους προέρχεται από τις καλλιέργειες τους πρέπει να συνεχίσουν να παίρνουν ειδικά προνόμια. Γιατί; Επειδή είμαστε στο έλεος του Θεού. Χτές καθώς οδηγούσα για να φτάσω εδώ έσφιγγα τα δόντια μου για να δω πόση σοδειά μου είχε καταστραφεί από τη χθεσινή βροχή». «Άτομα τα οποία βγάζουν το 35% του εισοδήματός τους από τη γεωργία δεν θα έπρεπε να υπολογίζονται ως αγρότες. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν εισηγηθεί να καταστεί το σημείο αποκοπής στο 50%. Εγώ θα έλεγα το 70%. Θα μειωθεί ο αριθμός των ατόμων στους 150.000 από 900.000, και θα επιτρέψει στο κράτος να εισπράξει περισσότερα από 1,65 δις».
Πως φτάσαμε όμως μέχρι εδώ; «Είμαι μέρος μιας νέας παρτίδας αγροτών που δεν βλέπουν τους εαυτούς τους σε αυτές τις παλιές οργανώσεις. Η παλιά γενιά είναι ο λόγος που βρισκόμαστε εδώ σε αυτή την κρίση».
Το άρθρο κλείνει με μια φράση του κύριου Γκόντια σχετικά με τα νέα μέτρα: «Αν εφαρμοστούν τα νέα μέτρα, δεν θα επιβιώσουμε. Δεν βγάζει κανένα νόημα».
Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το κείμενο.