Στο έργο του «Τρεις μελέτες για τη θεωρία της σεξουαλικότητας» ο Σίγκμουντ Φρόυντ υποστήριξε ότι υπήρχαν δύο τύποι γυναικείων οργασμών – ο κολπικός και ο κλειτοριδικός – ο τελευταίος εκ των οποίων θεωρήθηκε ως «βρεφικός και ανώριμος».
Μια σειρά μελετών σχετικά με το θέμα του γυναικείου οργασμού, από τους Stuart Brody και Rui Miguel Costa, αναθέρμανε την ξεπερασμένη αντίληψη και πρόσθεσε στη θεωρία, υποστηρίζοντας ότι οι «κλειτοριδικοί» οργασμοί συνδέθηκαν με «ανώριμους μηχανισμούς ψυχολογικής άμυνας» και φτωχότερη ποιότητα της σχέσης .
Οι συνέπειες ήταν αρκετά σοβαρές: η έρευνα υποστήριξε ότι οι γυναίκες που έρχονταν σε οργασμό με ερεθισμό της κλειτορίδας ήταν διανοητικά ανίκανες.
Ωστόσο, η νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε από την νευροεπιστήμονα και ιδρύτρια του Libero, Nicole Prause, παρέχει πειστικές αποδείξεις ότι οι κολπικοί και κλειτοριδικοί οργασμοί είναι ίδιοι, αντικρούοντας προηγούμενες μελέτες σχετικά με το θέμα.
Η Prause και η ομάδα της ζήτησε από 88 γυναίκες ηλικίας μεταξύ 18 και 53 να απαντήσουν σε λεπτομερείς ερωτήσεις σχετικά με τις συνηθισμένες και πιο πρόσφατες εμπειρίες οργασμού τους, καθώς και κατάθλιψης και άγχους.
Οι συμμετέχοντες, έπειτα, κλήθηκαν να δουν «ουδέτερες» και «σεξουαλικές» ταινίες και να αυξήσουν ή να μειώσουν τη σεξουαλική τους διέγερση ή να απαντήσουν «όπως συνήθως».
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι περισσότερες γυναίκες (το 64%) ανέφεραν την κλειτοριδική και την κολπική διέγερση ως μέρος των συνηθισμένων μεθόδων τους για την επίτευξη οργασμού.
Είναι ενδιαφέρον ότι αυτοί που ανέφεραν ότι η διέγερση της κλειτορίδας ήταν κυρίως υπεύθυνη, έδειξαν επίσης μεγαλύτερο έλεγχο των σεξουαλικών τους διεγέρσεων.
Η Prause είπε στο ResearchGate:
«Η κλειτορίδα και ο κόλπος μπορεί να διακριθούν στον σωματοαισθητικό φλοιό ή στον κινητήρα “homunculus” στο εξωτερικό πάνω μέρος του εγκεφάλου. Μερικοί άνθρωποι παρερμηνεύουν αυτό ως απόδειξη ότι οι περιοχές αυτές μπορούν να δημιουργήσουν ανεξάρτητα οργασμό. Δεν υπάρχει στην πραγματικότητα κανένα αποδεικτικό στοιχείο από το οποίο μπορεί να προκύψει κάτι τέτοιο. Περαιτέρω, η κολπική συνουσία εκτοπίζει πάντοτε την κλειτοριδική (τα πόδια της εκτείνονται προς τα κάτω προς το άνοιγμα του κόλπου), έτσι ώστε να είναι αδύνατο να γίνει αυτή τη διάκριση όταν η διεισδυτική σεξουαλική επαφή εμπλέκεται με κολπικούς οργασμούς.»
Πηγή: Independent