Όλοι έχουμε αυτό τον φίλο που τρελένεται όταν η παραγγελία φτάνει στο τραπέζι και όχι γιατί το περίμενε πως και πως αλλά γιατί το πιάτο είναι τόσο «Instagrammable» που τα επόμενα 30′ (και βάλε) λεπτά ξέρουμε ότι δεν θα ακούσει τίποτα από όσα λέμε, αφού θα βγάζει φωτογραφίες. Ακόμα και το δικό σου πιάτο δεν είναι ασφαλές από τα χέρια τους, και χωρίς δεύτερη σκέψη το γεύμα γίνεται ένα ζωντανό μάθημα φωτογραφίας, με διαφορετικές γωνίες, φωτισμό και θέσεις του «μοντέλου».
Πέρα από το γεγονός ότι έχεις βαρεθεί κάθε φορά να τρως ότι παράγγειλεw κρύο, κρατάς ο επίπεδό σου και παραμένεις ευγενικός απέναντί του. Την επόμενη φορά απλά εξήγησε του γιατί το να βγάζει τόσο πολλές φωτογραφίες και να αγνοεί παντελώς την παρέα του δεν είναι κακό μόνο στην όρεξή σου και την μπαταρία του κινητού (που στις χειρότερες περιπτώσεις, θα ζητήσει και το δικό σου για να βγάλει και άλλες φωτογραφίες) αλλά έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο από όσο νομίζει.
Αρχικά, ερευνητές βρήκαν ότι το να βγάζει κάποιος τόσες πολλές φωτογραφίες το φαγητό του, κόβει την όρεξη.
«Όταν ανεβάζουμε φωτογραφίες στο Instagram, υποσυνείδητα επικεντρωνόμαστε στην οθόνη και όχι στο ίδιο το αντικείμενο πράγμα που χαλάει κατά κάποιο ποσοστό την όρεξή μας.» λέει καθηγητής Joseph Redden.
«Για παράδειγμα, αν δούμε ένα σουφλέ σοκολάτας στο Instagram και αμέσως μετά βρεθεί μπροστά μας θα το απολαύσουμε περισσότερο από όταν θα το βλέπαμε στον κατάλογο του μαγαζιού όπου θα περνούσε εντελώς απαρατήρητο. Αυτό συμβαίνει γιατί το δεις κάτι να πλασάρεται στο διαδίκτυο θα σε κάνει να το θες πιο πολύ.»
«Ωστόσο αν περνάμε την ώρα μας στο να βλέπουμε φαγητά και λιχουδιές να φτιάχνονται ή να τρώγονται το πιο πιθανό είναι να μην έχουμε καθόλου όρεξη μετά.»
ΠΗΓΗ: Independent