Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί η Βαρκελώνη φωνάζει “όχι άλλοι τουρίστες”;

Είναι εμφανές ότι η Βαρκελώνη δεν είναι το ίδιο φιλόξενη με τους τουρίστες της όπως ήταν κάποτε. Δύο μέρες αφότου οι αρχές της πόλης απαγόρευσαν το άνοιγμα νέων ξενοδοχείων στο κέντρο της πόλης, παρουσίασαν ένα νέο πλάνο για την τουριστική δραστηριότητα μέχρι το 2020.

Πέρυσι η Βαρκελώνη δέχτηκε 32 εκατομμύρια επισκέπτες και παρά το γεγονός ότι ο τουρισμός είναι ζωτικό κομμάτι της οικονομίας της πόλης, φέρνοντας το 14% των ετήσιων εσόδων, συγχρόνως ανεβάζει τις τιμές των ιδιοκτησιών, παραγκονίζοντας τους ντόπιους και τα καταστήματα προς χάρη των ξενοδοχείων και των τουριστικών επιχειρήσεων.

H δήμαρχος της Βαρκελώνης, Ada Colau, παρουσίασε το “Strategic Plan For Tourism 2020”, με το σχέδιο να κατευθύνεται στον «κυβερνητικό τουρισμό», με επίκεντρο τις πρακτικές που επηρεάζουν αρνητικά την τοπική κοινότητα, όπως οι υψηλές τιμές και η συμφόρηση στους δρόμους. Mαχόμενες τις αυξημένες τιμές ιδιοκτησιών, οι αρχές της Βαρκελώνης θα εφαρμόσουν υψηλότερους φόρους στα τουριστικά διαμερίσματα και δεν θα παρέχουν πλέον άδειες σε αυτά. Ακόμη, προβλέπονται ρυθμίσεις στα δωμάτια και το πρωινό προκειμένου να ελέγχονται πόσα δωμάτια νοικιάζονται το χρόνο. Επιπλέον, η αντίθεση στον υπερβολικό τουρισμό θα αφορά και τους εγχώριους τουρίστες, με σχέδια για υψηλότερες τιμές στη στάθμευση των τουριστικών λεωφορείων. Σε άλλα μέρη της πόλης θα εφαρμοστεί το “no Segway zones” που θα περιορίζει την κυκλοφορική κίνηση και που θα επαναπροσδιορίζει τις περιοχές των εστιατορίων.  

Οι αλλαγές στην τουριστική στρατηγική της πόλης προέκυψε μετά από έτοιμα των κατοίκων. Τον Ιανουάριο χιλιάδες κάτοικοι έκαναν πορεία στο Las Ramblas, αντιδρώντας στην ανακαίνιση της πόλης και τον ιλλιγιώδη τουρισμό. 

«Καταλαβαίνουμε ότι άλλοι άνθρωποι αγαπούν την πόλη μας. Αλλά έχουμε μετατραπεί σε ένα τουριστικό θεματικό πάρκο, κάθε φορά που ένα μπακάλικο αντικαθίσταται από ένα τουριστικό μαγαζί» δηλώνει η Janet Sanz, αντιδήμαρχος αστικού σχεδιασμού. «Οι άνθρωποι ζουν και εργάζονται εδώ. Δεν είναι απλά ένα διασκεδαστικό μέρος για το Σαββατοκύριακο».

Πηγή: Travel + Leisure

Ελένη Τζαννάτου

Share
Published by
Ελένη Τζαννάτου