Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Gallup: 1 στους 6 ενήλικες της Generation Z δεν αυτοπροσδιορίζεται ως ετεροφυλόφιλο άτομο

Σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα, ο αυτοπροσδιορισμός ατόμων υπό την ομπρέλα ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτοτήτων στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί. Στην πραγματικότητα, 1 στα 6 άτομα που έχουν γεννηθεί μεταξύ 1997 και 2002 δεν επιλέγουν να αυτοπροσδιορίζονται ως ετεροφυλόφιλα. 

Σχεδόν το 16% των ενηλίκων από 18 έως 23 ετών, αυτοπροσδιορίζονται ως ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Gallup. Περίπου το 72% εξ αυτών δηλώνουν αμφιφυλόφυλοι, ή, αγγλιστί, bisexual. 

Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν το 11,5% της Γενιάς Ζ στις ΗΠΑ είναι αμφιφυλόφιλα άτομα. 

Στους millenias, τη δεύτερη νεαρότερη ομάδα ενηλίκων, το 9,1% αυτοπροσδιορίζεται ως ΛΟΑΤΚΙ+. Τα μισά περίπου άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 1996 είναι αμφιφυλόφιλα. 

Στις πιο μεγάλες ηλικιακά ομάδες, τη Γενιά Χ, άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1965 και 1980, τους baby boomers, μεταξύ 1946 και 1964, και τους traditionalists, γεννημένοι πριν το 1946, ο αριθμός των ανθρώπων που αυτοπροσδιορίζονται ως ΛΟΑΤΚΙ+ μειώνεται, με ποσοστό που φτάνει μόλις το 2% ή και λιγότερο.

Το Gallup ρώτησε μόνο για ΛΟΑΤΚΙ+ αυτοπροσδιορισμούς (γκέι, λεσβίες, μπάι, τρανς), ενώ μέλη της κοινότητας αυτοπροσδιορίζονται και ως queer. Πιο συγκεκριμένα, το 3,3% αυτών που απάντησαν επέλεξαν τους όρους queer και same-gender-loving για να αυτοπροσδιοριστούν. 

Η δημοσκόπηση, η οποία βασίστηκε σε 15.000 συνεντεύξεις πέρυσι με Αμερικανούς άνω των 18 ετών, έδειξε ότι το 5,6% των ενηλίκων αυτοπροσδιορίζονται ως ΛΟΑΤΚΙ+. 

Σε σχέση με τη δημοσκόπηση του 2017, οι αριθμοί έχουν ανέβει. Τότε, μόλις το 4,5% των ατόμων αυτοπροσδιορίζονταν έτσι. Η δημοσκόπηση του 2020 έκανε πιο λεπτομερείς ερωτήσεις βέβαια κι όχι απλά ερωτήσεις που έπαιρναν απλά ναι ή όχι ως απάντηση.

Περισσότερα από τα μισά ΛΟΑΤΚΙ άτομα (το 54,6%) δηλώνουν bisexual. Το ένα τέταρτο αυτών (24,5%) δηλώνουν γκέι, το 11,7% ως λεσβίες και το 11,3% ως τρανς. Επιπρόσθετα, ένα 3,3% δηλώνει queer.

To Gallup ανέλυσε τις υποκατηγορίες, βρίσκοντας ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αυτοπροσδιορίζονται ως ΛΟΑΤΚΙ, καθώς είναι πολιτικά πιο απελευθερωμένα άτομα.

«Σε μια εποχή που οι Αμερικανοί στηρίζουν ολοένα και περισσότερο τα ίσα δικαιώματα για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, ένα αυξανόμενο ποσοστό Αμερικανών αυτοπροσδιορίζεται έτσι», σημειώνει το Gallup.

«Με τις νεότερες γενιές να είναι πολύ πιο πιθανό να υιοθετούν ΛΟΑΤΚΙ+ αυτοπροσδιορισμούς, αυτή η αύξηση δείχνει ότι θα συνεχιστεί.»

Το Gallup αναφέρει ότι οι διαγεννεακές διαφορές στους αυτοπροσδιορισμούς εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το αν αυξήθηκε ο αριθμός των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στην Αμερική «ή αν απλά αντικατοπτρίζει τη μεγαλύτερη προθυμία των ανθρώπων να αυτοπροσδιοριστούν ως ΛΟΑΤΚΙ+.»

POPAGANDA