Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Το debate των πέντε υποψηφίων

Τρεις ώρες και 24 λεπτά κράτησε το τηλεοπτικό ντιμπέιτ των πέντε βασικότερων υποψηφίων για την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας και οι αντιπαραθέσεις ήταν σκληρές. Πρωταγωνιστές, χωρίς αμφιβολία, η Μαρίν Λεπέν και ο Εμανουέλ Μακρόν. Η θεματολογία: Από το μπουρκίνι στην οικονομία και από την ΕΕ στη Ρωσία του Πούτιν.

Νικητής; Στο τέλος της βραδιάς το δίκτυο BFMTV έκανε μια γρήγορη έρευνα από την οποία προέκυψε ότι ο Μακρόν ήταν ο πλέον πειστικός, ενώ καλά τα πήγε ο Μελανσόν της αριστεράς. Στην τρίτη θέση ισόπαλοι ο Φρανσουά Φιγιόν της δεξιάς και η Λεπέν.

Οι προσδοκίες ήταν ιδιαίτερα υψηλές από την αρχή στο πρόσωπο του 39χρονου Μακρόν, του λιγότερο έμπειρου στα ντιμπέιτ και τις πολιτικές αντιπαραθέσεις. Φαίνεται ότι κατάφερε να αντεπεξέλθει και κυρίως να δώσει καλές απαντήσεις στις αντιπαραθέσεις του με την Λεπέν.

Όπως για παράδειγμα στην υπόθεση του μπουρκίνι που αναστάτωσε τη Γαλλία το καλοκαίρι. Η Λεπέν τον κατηγόρησε ότι το υπερασπίζεται και εκείνος τής απάντησε: «Δεν χρειάζεται να μου βάζετε λόγια στο στόμα. Εγώ δεν θέλω να γίνει το επίκεντρο του λαϊκού κράτους. Εσείς πέφτετε στην παγίδα να διχάζετε τους Γάλλους.»

Η Λεπέν είπε ακόμα ότι η Γαλλία πρέπει να μπορέσει και πάλι να ελέγξει τα σύνορά της, ώστε να σταματήσουν οι τρομοκρατικές επιθέσεις και να αφαιρεθεί η γαλλική ιθαγένεια από όλους όσοι αποδειχθεί ότι έχουν σχέση με ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις.

Ο Φρανσουά Φιγιόν επιχειρηματολόγησε ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει έναν νέο ολοκληρωτισμό και στην προσπάθεια να βρει λύσεις απαιτείται συνεργασία με όλους: Ρώσους, Ιρανούς…

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξουν νέες επιθέσεις, προειδοποίησε ο Μακρόν, δίνοντας έμφαση στη συνεργασία με τους συμμάχους στο εξωτερικό και την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας στο εσωτερικό.

Ένα άλλο σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ Λεπέν και Μακρόν, αλλά και μεταξύ Αμόν (ο υποψήφιος των σοσιαλιστών) και Μακρόν ήταν τα οικονομικά συμφέροντα. Αμφότεροι άφησαν να εννοηθεί ότι ο Μακρόν (τραπεζίτης στο παρελθόν) εργάζεται υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων.

«Αν έχετε αποδείξεις, να πάτε στη Δικαιοσύνη» τούς απάντησε.

Η Λεπέν έδωσε επίσης έμφαση στις σχέσεις της Γαλλίας με τη Γερμανία, την ΕΕ γενικότερα, τη διεθνή πολιτική σκηνή, μίλησε για προστατευτισμό και «πατριωτική οικονομία» (πολιτικός λόγος που θυμίζει την Αμερική του Τραμπ) για να εισπράξει την απάντηση ότι όλα αυτά θα οδηγήσουν στο χάος.

Εκείνη πέρασε στην αντεπίθεση και αφού άκουσε τον Μακρόν να αναπτύσσει τις απόψεις του για τη διεθνή σκηνή, τού απάντησε: «Σας ακούω να μιλάτε επί δέκα λεπτά και δεν λέτε τίποτα. Και αυτό είναι ανησυχητικό. Δεν ξέρετε τι θέλετε.»

Σε αντίθεση με εσάς, εγώ δεν θέλω να τα βρω με τον Πούτιν, της απάντησε.

Ο Μελανσόν είπε ότι στα 65 του δεν ψάχνει την πολιτική καριέρα, αλλά θέλει να βάλει τέλος στην «προεδρική μοναρχία». Υπενθύμισε ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και ότι εκείνος ζητά την ψήφο των Γάλλων για να τα αλλάξει όλα, χωρίς να τα γκρεμίσει όλα.

O Φιγιόν αναγνώρισε λάθη (προφανώς σε σχέση με την υπόθεση της συζύγου), αλλά εξήγησε στο τηλεοπτικό κοινό ότι είναι ο μόνος με εμπειρία και ικανότητα για μια πραγματική αλλαγή. «Έχω τη βούληση να κάνω τα πάντα για να μπει η Γαλλία στην πρώτη θέση».

Ο Μπενουά Αμόν ζήτησε θετική και χρήσιμη ψήφο. Δεν πρέπει να πάτε στην κάλπη για την αρνητική ψήφο, είπε στους συμπολίτες του, προτείνοντας ένα νέο κοινωνικό μοντέλο και μια Ευρώπη χωρίς λιτότητα.

Πάντως, κοινή ήταν η πεποίθηση ότι το ντιμπέιτ ξεκίνησε με δύο φαβορί, την Λεπέν και τον Μακρόν, και στο τέλος της βραδιάς αυτό δεν είχε αλλάξει.

Πηγή: in.gr

Ελένη Τζαννάτου

Share
Published by
Ελένη Τζαννάτου