Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Διαμάχη για την συνταγή του σαπουνιού Μασσαλίας

Το σαπούνι Μασσαλίας, ή Savon de Marseille, είναι τόσο γαλλικό όσο το κρασί και το τυρί, με μια ιστορία που χρονολογείται από το Μεσαίωνα. Οι Γαλλίδες το χρησιμοποιούν ως φυσικό καθαριστικό δέρματος και ως υποκατάστατο από οδοντόκρεμα μέχρι απωθητικό σκόρου.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, οι φθηνές κινεζικές και τούρκικες απομιμήσεις έχουν κατακλύσει την αγορά και οι σαπουνοποιοί  της Μασσαλίας μάχονται για να προστατεύσουν την φήμη των προϊόντων τους.  Πρόσφατα ενώθηκαν για να ζητήσουν από την γαλλική κυβέρνηση να τους χορηγήσει μια ετικέτα γνησιότητα, ώστε να διακρίνεται τα γνήσια προϊόντα από τα “μαϊμού”.

Και εκεί είναι που άρχισε πραγματικά το πρόβλημα.

Το αυθεντικό σαπούνι Μασσαλίας είχε μια συγκεκριμένη συνταγή που βασίζεται στο ελαιόλαδο, η οποία θεωρούνταν τόσο ιερή που ο Λουδοβίκος ΙΔ’ την προστάτεψε με βασιλικό διάταγμα. Αλλά μια μάχη έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε δυο φατρίες σαπουνοποιίας πάνω στο τι ακριβώς συνιστά ένα αληθινό σαπούνι Μασσαλίας.

Από τη μία πλευρά είναι οι soapmasters, που έχουν την βάση τους κυρίως στο λιμάνι της Μεσογείου που έδωσε το όνομά του στο σαπούνι. Λένε ότι η ετικέτα γνησιότητας πρέπει να πηγαίνει μόνο στα προϊόντα που κατασκευάζονται αυστηρά σύμφωνα με το πρότυπο συνταγής που είναι εγκεκριμένο από τον Λουδοβίκο ΙΔ’. Είναι μια μεγάλη διαδικασία, που περιλαμβάνει θέρμανση ενός μίγματος ανθρακικού νατρίου, θαλασσινού νερού και ελαιόλαδου σε μεγάλα καζάνια για αρκετές ημέρες, και στην συνέχεια, ψύξη του μίγματος σε ανοιχτούς λάκκους στο έδαφος. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα γκριζοπράσινο, άοσμο σαπούνι.

Από την άλλη πλευρά είναι μια ομάδα 12 μεγάλων εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της L’Occitane, μιας παγκόσμιας αλυσίδας λιανικής πώλησης προϊόντων σώματος και αρωμάτων. Αυτοί θέλουν την κυβέρνηση να πιστοποιήσει την συνταγή τους, η οποία επιτρέπει την χρήση φθηνότερων φυτικών ελαίων μαζί με πρόσθετα  και αρώματα για να δημιουργήσουν αρωματικά σαπούνια σε ένα ουράνιο τόξο χρωμάτων.

“Η αρχαία συνταγή είναι ξεπερασμένη”, δήλωσε η Έμιλυ Γκράντζεον, η γενική γραμματέας του Συνδέσμου Κατασκευαστών Σαπουνιού Μασσαλίας, η οποία αντιπροσωπεύει τις εταιρείες. “Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να βελτιώσουμε την ποιότητα.”

Η κάθε πλευρά αρνείται να μιλήσει με την άλλη, ενώ προσπαθεί να πείσει την κυβέρνηση ότι η δική της συνταγή πρέπει να κερδίσει. Η γαλλική κυβέρνηση, από την δική της πλευρά, χρησιμοποιεί την δική της μέθοδο, δοκιμασμένη στα χρόνια, του να καθυστερεί μια απόφαση: Έχει συστήσει μια ερευνητική ομάδα που πρέπει να παραδόσει μια σύσταση τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: NY Times

Αναστασία Βαϊτσοπούλου

Share
Published by
Αναστασία Βαϊτσοπούλου