Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Η Φινλανδία σχεδιάζει την παροχή μηνιαίου μισθού ύψους 800 ευρώ σε όλους τους Φινλανδούς

Η φινλανδική κυβέρνηση εκπονεί νομοσχέδιο, το οποίο, αν και δεν πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση πριν το Νοέμβρη του 2016, θα προβλέπει την παροχή κατώτατου εισοδήματος για όλους τους πολίτες ύψους 800 ευρώ.

Η Φινλανδία δεν είναι η μόνη χώρα που εισάγει κατώτατο μισθό για το σύνολο των πολιτών. Πολλές είναι οι ολλανδικές πόλεις που έχουν ήδη αποφασίσει την καθιέρωση κατώτατου εισοδήματος εντός του προσεχούς έτους, με την Ελβετία να έχει αποφασίσει τη διενέργεια δημοψηφίσματος επί του ζητήματος.

Την παραπάνω πρόταση φαίνεται πως στηρίζουν ένθερμα οι Φινλανδοί, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως επτά στους δέκα πολίτες τάσσεται υπέρ της ψήφισης του κατώτατου μισθού.

Στόχος του μέτρου είναι η καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία σκαρφάλωσε τον περασμένο Μάιο στο 11,8%. Αν και τα στοιχεία του Οκτωβρίου δείχνουν μείωση του εν λόγω δείκτη στο 8,7%, η φινλανδική κυβέρνηση θεωρεί ότι το κατώτατο εισόδημα θα επιτρέψει στους Φινλανδούς να αποδέχονται θέσεις εργασίας με χαμηλότερες αποδοχές, χωρίς αυτό να επηρεάζει την αγοραστική τους δύναμη. Ακόμη, το μέτρο θεωρείται ότι θα τονώσει την πραγματική οικονομία, η οποία ήδη πλήττεται από τη μείωση των αποδοχών που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια οι Φινλανδοί εργαζόμενοι.

Η εισαγωγή του κατώτατου εισοδήματος υπολογίζεται ότι θα επιβαρύνει το φινλανδικό δημόσιο με 52.2 δις ευρώ το χρόνο, γεγονός που κάνει πολλούς να αμφιβάλλουν για την καταλληλότητα του μέτρου. Η κυβέρνηση προβλέπει ότι τα κρατικά έσοδα για το 2016 θα ανέλθουν σε 49.1 δις ευρώ.

Ακόμη, αν και το κυβερνητικό σχέδιο δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί, φινλανδικές πηγές αναφέρουν ότι θα συνδυαστεί με κατάργηση υφιστάμενων κοινωνικών παροχών. Αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε δυσμενέστερη θέση όσους λαμβάνουν ήδη κρατική πρόνοια, όπως τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Τέλος δεν είναι λίγοι εκείνοι που αμφιβάλλουν για τη συνταγματικότητα του μέτρου. Όπως το ελληνικό, έτσι και το φινλανδικό Σύνταγμα κατοχυρώνει την αρχή της ισότητας όλων των πολιτών έναντι του κράτους. Κατά συνέπεια, θεωρείται ότι η χορήγηση εισοδήματος 800 ευρώ σε όλους τους Φινλανδούς αποτελεί διάκριση σε βάρος όσων πραγματικά έχουν ανάγκη από την κρατική βοήθεια, αν δεν συνδυαστεί με εισοδηματικά κριτήρια.

POPAGANDA