Το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνεται από την καύση ορυκτών καυσίμων μπορεί να μετατραπεί εκ νέου σε καύσιμο σε μια πειραματική μονάδα που ξεκίνησε να λειτουργεί στη Φινλανδία. Το μέλλον θα δείξει αν η ιδέα θα βρει εμπορική αξιοποίηση.
Η μονάδα Soletair που δημιούργησαν στο Λαπεενράντα το πανεπιστήμιο της πόλης και το Κέντρο Τεχνικής Έρευνας VTT χωρίζεται σε τέσσερα τμήματα: ένα ηλιακό πάρκο που προσφέρει ηλεκτρική ενέργεια· μηχανήματα που απομονώνουν CO2 και νερό από την ατμόσφαιρα· μια μονάδα ηλεκτρόλυσης· και εξοπλισμό χημικής σύνθεσης υδρογονανθράκων.
Η ενέργεια από το ηλιακό πάρκο χρησιμοποιείται σε πρώτη φάση για τη διάσπαση του νερού της ατμόσφαιρας σε οξυγόνο και υδρογόνο. Το υδρογόνο μαζί με το διοξείδιο του άνθρακα μετατρέπονται τελικά σε υδρογονάνθρακες παρόμοιους με το ακατέργαστο πετρέλαιο.
Το πείραμα προγραμματίζεται να διαρκέσει όλο το καλοκαίρι και οι υπεύθυνοι της μονάδας ελπίζουν να παραγάγουν συνολικά 200 λίτρα καυσίμων για ερευνητικούς σκοπούς.
Αν τα αποτελέσματα κριθούν ικανοποιητικά, η τεχνολογία θα αξιοποιηθεί και σε άλλα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως λένε οι υπεύθυνοι σε ανακοίνωσή τους, «νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες θα εμφανιστούν για εταιρείες που ασχολούνται με την κυκλική οικονομία του άνθρακα, το πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας ή την παραγωγή χημικών».