Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Financial Times: Συνεδριάζουν για την προσωρινή αναστολή της Σένγκεν οι «28»

Οι υπουργοί Εσωτερικών των 28 χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν την Παρασκευή το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας της ζώνης ελεύθερων μετακινήσεων Σένγκεν, με το σκεπτικό ότι η κατάσταση στα ελληνικά εξωτερικά σύνορα θέτει σε κίνδυνο όλη την ήπειρο.

Το προσχέδιο στο οποίο γίνεται αναφορά στη συγκεκριμένη λύση και το οποίο ετοίμασε η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου, η οποία ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο, διέρρευσε στους Financial Times. Η είσοδος στην Ε.Ε. τουλάχιστον 1,2 εκατ. μεταναστών και προσφύγων το 2015 έχει φέρει την ένωση μπροστά σε δομικά προβλήματα.

Εάν οι υπουργοί εγκρίνουν την πρόταση της προσωρινής αναστολής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορεί να «κλείσει» τα σύνορα μίας ή περισσότερων χωρών εντός της Σένγκεν για διάστημα έως και δύο ετών.

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πρακτικά την επανέναρξη ελέγχων διαβατηρίων μεταξύ χωρών που συμμετέχουν στη ζώνη Σένγκεν. Στη ζώνη συμμετέχουν οι 22 από τις 28 χώρες – μέλη της Ε.Ε. (δεν συμμετέχουν η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Κροατία, η Μεγάλη Βρετανία και η Ιρλανδία), ενώ μέρος της αποτελούν και τέσσερις χώρες οι οποίες δεν ανήκουν στην Ε.Ε. (Ελβετία, Νορβηγία, Λιχτενστάιν, Ισλανδία).

Απάντηση στα σενάρια τρόμου περί εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν έδωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, για την αντιμετώπιση των μεγάλων προσφυγικών ροών, Νατάσα Μπερτό. «Η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να διατηρήσει τη Σένγκεν και να βοηθήσει την Ελλάδα και άλλα κράτη-μέλη στην αντιμετώπιση των μεγάλων προσφυγικών ροών στα εδάφη τους», είπε και συμπλήρωσε πως «προς αυτήν την κατεύθυνση καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια».

Επιπλέον, ενημέρωσε πως θα υπάρξει συζήτηση στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών αύριο, ενώ παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει μια αναλυτική έκθεση για τη λειτουργία των hot spots και για το μηχανισμό της μετεγκατάστασης για τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Ερωτηθείσα για τις δεσμεύσεις της Ελλάδας που πρέπει να έχουν εκπληρωθεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, η Ν. Μπερτό είπε πως υπάρχει ένας αριθμός αιτημάτων στα οποία έχουν ζητηθεί από την Ελλάδα να σημειώσει πρόοδο. Συγκεκριμένα, αναμένονται «απτά αποτελέσματα» στην εφαρμογή των hot spots και τη διαδικασία μετεγκατάστασης μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, μεταξύ των οποίων είναι η ενεργοποίηση του «μηχανισμού πολιτικής προστασίας» και του μηχανισμού για την αποστολή στα ελληνικά σύνορα των Ομάδων Άμεσης Επέμβασης της Frontex, (RABIT).

Τέλος, όσον αφορά την κατάσταση στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, η ίδια εκπρόσωπος τόνισε πως ολοκληρώνονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Frontex και των ελληνικών αρχών για τη μορφή που θα πάρει η επιχείρηση της Frontex στα εν λόγω σύνορα, ενώ υποστήριξε πως ο ρόλος της συγκεκριμένης επιχείρησης, όπως ορίζεται από τις αποφάσεις της μίνι-συνόδου των χωρών κατά μήκος της λεγόμενης διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων είναι να βοηθήσουν στην «καταγραφή και την ταυτοποίηση» των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο εκεί.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA