Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Film O’ Clock Festival: Ταυτόχρονες προβολές σε κινηματογράφους έξι χωρών

Στον επόμενο τόνο η ώρα θα είναι …Film O’ Clock! 

Το νέο Διεθνές  Φεστιβάλ Film O’ Clock έκανε  την πρεμιέρα του πέρυσι τέτοια εποχή διαδικτυακά, φέρνοντας κοντά το σινεμά της Λιθουανίας, της Νοτίου Αφρικής, της Αιγύπτου, της Ρουμανίας και της Ελλάδας. Φέτος, στη δεύτερη διοργάνωση του στις 1-6 Μαρτίου, διευρύνεται με τη συμμετοχή της Βουλγαρίας  και διεξάγεται για πρώτη φορά στις αίθουσες, με ταυτόχρονες προβολές στις συμμετέχουσες χώρες. Παράλληλα περιλαμβάνει μια σειρά από online εκδηλώσεις.

 Στην Ελλάδα οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα Studio New Star Art Cinema της Αθήνας (Σπάρτης & Σταυροπούλου 33, 2108640054). 

Τι ενώνει τις χώρες αυτές εκτός από το πάθος για το καλό  σινεμά; Μα τι άλλο; Η κοινή ζώνη ώρας,  αφού βρίσκονται στον ίδιο μεσημβρινό. Εξ ου και ο τίτλος “Film o’ clock”, αλλά και οι κινηματογραφικές προβολές τις οποίες οι σινεφίλ θα παρακολουθούν την ίδια ακριβώς ώρα σε όλες  αυτές τις χώρες. 

Η διευθύντρια και ιδρύτρια του φεστιβάλ, η ρουμάνα παραγωγός  και σκηνοθέτρια Mirona Radu,  υποστηρίζει πως παρόλο που βρισκόμαστε στον ίδιο μεσημβρινό, σπάνια αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι μοιραζόμαστε την ίδια ώρα με ανθρώπους που είναι μακριά, τόσο γεωγραφικά όσο και πολιτισμικά. Στόχος λοιπόν των διοργανωτών είναι να γνωρίσουν στο κοινό των χωρών αυτών, την εθνική κινηματογραφία της κάθε μιας. 

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει:

* Διαγωνιστικό τμήμα πρόσφατων ταινιών μικρού μήκους  (International Short Film Competition

*κι ένα τμήμα (Classic Cinema Section) στο οποίο καθημερινά προβάλλονται ταινίες  (μια από κάθε χώρα)- που θεωρούνται κλασικές στην κινηματογραφική ιστορία του τόπου τους. Πέρυσι, από ελληνικής πλευράς προβλήθηκε το “Ρεπό” του Βασίλη Βαφέα. Φέτος οι σινεφίλ από τις 6 χώρες θα απολαύσουν το “Προξενιό της Άννας” του Παντελή Βούλγαρη.  

Αλλά και στο διαγωνιστικό μικρού μήκους συμμετέχουν δύο νέες ελληνικές ταινίες: το “Bella” της Θέλγιας Πετράκη και το “Nexting” της Καρίνας Λογοθέτη, μια συμπαραγωγή Ελλάδας/ΗΠΑ .

Στην κριτική επιτροπή για τις μικρού μήκους ταινίες συμμετέχει ο διακεκριμένος έλληνας σκηνοθέτης Βασίλης Βαφέας.

Πρόκειται για ταινίες μυθοπλασίας, animation και ντοκιμαντέρ με ξεχωριστή σκηνοθετική ματιά και μια ευρεία θεματολογία (διαπροσωπικές σχέσεις, οικογένεια, περιθώριο, κοινωνική δικαιοσύνη), ενδεικτική της πολυμορφίας αλλά και της ιδιαιτερότητας της κινηματογραφίας των έξι αυτών χωρών.

Η επιλογή των 12 μικρού μήκους ταινιών, από τις 90 που υποβλήθηκαν, έγινε από το ΔΣ του Φεστιβάλ, δηλαδή την διευθύντρια του Film O’ Clock Mirona Radu (Ρουμανία),  τον κριτικό κινηματογράφου και διευθυντή καλλιτεχνικής επιτροπής του Cairo Film Festival, Andrew Mohsen (Αίγυπτος) και την σκηνοθέτρια-σεναριογράφο  Dian Weys (Ν. Αφρική). 

Οι ταινίες θα διεκδικήσουν το Βραβείο Κοινού  για την Καλύτερη Μικρού Μήκους Ταινία και το Βραβείο της Επιτροπής για τον Καλύτερο Σκηνοθέτη.

Οι μικρού μήκους ταινίες θα προβληθούν το Σάββατο 5 Μαρτίου ( 14:30-16:35 και 17:00-19:00 ) στο Studio Art Cinema.  

Eδώ θα βρείτε το τρέιλερ:

Η επιλογή των μεγάλου μήκους ταινιών περασμένων δεκαετιών για το Classic Cinema Section έγινε με κριτήριο την αντοχή τους στο χρόνο. Είναι ταινίες-ορόσημα των έξι χωρών και φωτίζουν την κοινωνία μιας άλλης εποχής και το πώς αυτή άλλαξε στο πέρασμα του χρόνου. Κάποια από αυτά τα φιλμ υπήρξαν καινοτόμα και συζητήθηκαν πολύ –μερικά μάλιστα σόκαραν το κοινό ή και λογοκρίθηκαν στην εποχή τους. 

Από 1-6 Μαρτίου θα προβάλλεται καθημερινά στις 20:00 μία διαφορετική μεγάλου μήκους ταινία στο Studio Art Cinema .

ΚΑΙ ONLINE ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

*Μετά την προβολή του «Προξενιού της Άννας» την Παρασκευή 4 Μαρτίου, ο Παντελής Βούλγαρης  θα συμμετάσχει σε διαδικτυακή συζήτηση με τον ρουμάνο κριτικό κινηματογράφου Cristi Marculescu και το ΔΣ του Φεστιβάλ.

*Μετά από κάθε προβολή θα ακολουθεί online συζήτηση με τους συντελεστές.

Όσοι ενδιαφέρονται για τις παραπάνω online συζητήσεις του φεστιβάλ, μπορούν να τις παρακολουθήσουν από την σελίδα του Film O’ Clock IFF στο FB:  https://www.facebook.com/FilmOClockIFF

*Στις φετινές καινοτομίες της διοργάνωσης συγκαταλέγεται και  ένα online masterclass –εισαγωγή στο κινηματογραφικό ρεπορτάζ (film journalism). Το μάστερκλας θα δώσει ο δημοσιογράφος και κινηματογραφικός κριτικός Davide Abbatescianni (Cineuropa/ Variety) το Σάββατο 5 Μαρτίου (12:00 -14:00). Αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές στο office@foc-iff.com μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου. Θέσεις αυστηρά περιορισμένες. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ: https://foc-iff.com/masterclass-on-film-journalism/.  

*Για τους επαγγελματίες του κινηματογράφου έχουν  προγραμματιστεί  δύο ενδιαφέροντα online events:

-Unveiling Cinematic Heritage, με θέμα την κινηματογραφική κληρονομιά, την Τετάρτη 2 Μαρτίου (17:00 – 18:30). Πώς μπορούμε να ανοίξουμε την όρεξη του θεατή για τις «παλιές» ταινίες; Πώς μπορούμε να διαφυλάξουμε αυτήν την κληρονομιά; Mόνο με εγγραφή: https://bit.ly/3oyEi8u 

Opportunities of collaboration on the 25th meridian East – the festivals’ landscape, την Παρασκευή 4 Μαρτίου .(17:00 – 18:30).

Χρήσιμες συμβουλές από επαγγελματίες με εμπειρία στην διοργάνωση κινηματογραφικών φεστιβάλ. Μόνο με εγγραφή:  https://bit.ly/3oxbvkI

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ: www.FoC-IFF.com.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA