Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Ένα επαναστατικό εκπαιδευτικό σύστημα θα υιοθετήσει η Φινλανδία

Το εκπαιδευτικό σύστημα της Φιλανδίας θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως· καταλαμβάνει πάντα μια θέση στην πρώτη δεκάδα των αξιολογήσεων, εδώ και πολλά χρόνια. Παρ’ όλα αυτά φαίνεται πως οι αρμόδιοι δεν επαναπαύονται στις δάφνες τους, αλλά ετοιμάζονται να κάνουν μια επαναστατική αναμόρφωση του εκπαιδευτικού τους συστήματος. 

Οι Φινλανδοί σκοπεύουν να αφαιρέσουν από το ωρολόγιο πρόγραμμα τα μαθήματα. Έτσι, δε θα υπάρχουν πια τάξεις για φυσική, μαθηματικά, λογοτεχνία ή γεωγραφία.

Ο επικεφαλής του τμήματος εκπαίδευση τους Ελσίνκι, Marjo Kyllonen, εξήγησε τις νέες αυτές αλλαγές λέγοντας: «Υπάρχουν σχολεία τα οποία προτιμούν να διδάσκουν με τον παραδοσιακό τρόπο, ο οποίος ήταν ωφέλιμος στις αρχές του 1900 – οι ανάγκες, όμως, πλέον δεν είναι οι ίδιες· χρειαζόμαστε κάτι που να ταιριάζει καλύτερα στον 21ο αιώνα»

Αντί για ξεχωριστά μαθήματα, οι μαθητές θα μελετούν γεγονότα και φαινόμενα σε ένα διεπιστημονικό φάσμα. Για παράδειγμα, ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος θα μελετάται από τη σκοπιά της ιστορίας, της γεωγραφίας και των μαθηματικών. Συμμετέχοντας στο μάθημα Working in a Cafe, οι μαθητές θα μπορούν να μελετήσουν την Αγγλική γλώσσα, θεωρίες οικονομικών και επικοινωνίας. 

Αυτό το σύστημα θα εισαχθεί, αρχικά, στους τελειόφοιτους μαθητές, της ηλικίας των 16 ετών. Η γενικότερη ιδέα είναι πως οι μαθητές θα πρέπει να επιλέξουν μόνοι τους την οπτική γωνία από την οποία θα μελετήσουν ένα θέμα, βασιζόμενοι σε όσα επιθυμούν να κάνουν οι ίδιοι στο μέλλον και φυσικά στις ικανότητές τους. Με τον τρόπο αυτό κανένας μαθητής, πια, δε θα αναγκάζεται να παρακολουθεί ολόκληρα μαθήματα φυσικής και χημείας απορώντας συνεχώς «Γιατί πρέπει να το ξέρω αυτό;».

Η κλασική σχέση καθηγητή-μαθητή, επίσης πρόκειται να αλλάξει. Οι μαθητές δε θα κάθονται πλέον στα έδρανα περιμένοντας να τους καλέσει ο καθηγητής να απαντήσουν σε κάποια ερώτηση. Αντί αυτού, θα δουλεύουν όλοι μαζί σε μικρές ομάδες όπου θα συζητάνε το εκάστοτε θέμα.

Το Φιλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα στοχεύει στην συλλογική μελέτη και δουλειά, γι΄αυτό και το νέο σύστημα θα επηρεάζει και τους καθηγητές. Οι διαρθρωτικές αυτές αλλαγές απαιτούν την πολύ καλή συνεργασία, καθηγητών από διαφορετικά τμήματα της εκπαίδευσης. Περίπου, το 70% του καθηγητικού προσωπικού του Ελσίνκι έχει δεχτεί ήδη σεμιναριακά μαθήματα στα οποία τους παρουσιάστηκε το νέο σύστημα με σκοπό την κατανόησή του, έτσι ώστε να μπορέσουν να το εξηγήσουν και να το εφαρμόσουν στις διδακτικές αίθουσες· ως αποτέλεσμα οι καθηγητές δέχτηκαν και μια αύξηση στον μισθό τους. 

Οι αλλαγές αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2020.

Πηγή: brightside 

Μαρία Νετζίπι

Share
Published by
Μαρία Νετζίπι