Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Festival Lea: Η μαγεία των γραμμάτων της Ιβηρικής χερσονήσου και της Λατινικής Αμερικής είναι για 9η φορά στην Αθήνα

Το Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Λογοτεχνία Εν Αθήναις – ΛΕΑ γεννήθηκε το 2008, με τη διαπίστωση της αναγκαιότητας να διαμορφωθούν στρατηγικές μεγάλης κλίμακας με σκοπό την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου μεταξύ των χωρών της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Λατινικής Αμερικής αφενός και της Ελλάδας αφετέρου, και την ευρύτερη γνωριμία του ελληνικού κοινού με τη λογοτεχνία και τις τέχνες από τις χώρες αυτές.  

Κατά την ένατη συνεχή χρονιά διοργάνωσής του, και με Επίτιμο Πρόεδρο πλέον τον Έλληνα συγγραφέα Πέτρο Μάρκαρη, το Φεστιβάλ ΛΕΑ εξακολουθεί να αποτελεί το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για τη διάδοση σε αυτήν τη χώρα της γραμματείας των χωρών της Λατινικής Αμερικής, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, μια πολιτιστική συνάντηση γύρω από τη λογοτεχνία αλλά και μια ιδανική ευκαιρία για την εξάπλωση της συνήθειας της ανάγνωσης. 

Από τις 7 ως τις 19 Ιουνίου στην Αθήνα και από τις 16 ως τις 18 Ιουνίου στη Λευκάδα, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει, μεταξύ άλλων, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, αφηγήσεις παραμυθιών, εργαστήρια λογοτεχνικής μετάφρασης αλλά και λογοτεχνικά, θεατρικά, μουσικά και γαστρονομικά εργαστήρια, μουσικές και ποιητικές βραδιές, αφιερώματα σε συγγραφείς, παρουσιάσεις βιβλίων, ομιλίες, συνεντεύξεις και στρογγυλές τράπεζες με τους προσκεκλημένους συγγραφείς και με προσωπικότητες του ελληνικού πολιτιστικού βίου. Ένα πλούσιο φάσμα πολιτιστικών και ψυχαγωγικών επιλογών για όλες τις ηλικίες και τις προτιμήσεις, με ελεύθερη είσοδο σε όλες σχεδόν τις εκδηλώσεις και μετάφραση στα ελληνικά. 

Φέτος, μεταξύ των προσκεκλημένων συγγραφέων, των οποίων το έργο έχει μεταφραστεί στα ελληνικά, συγκαταλέγονται: ο Ραούλ Σουρίτα (Χιλή – «Ποιητική Ανθολογία»,  Εκδ. Γαβριηλίδης), ο Έκτορ Αμπάντ Φασιολίνσε (Κολομβία – «Η λήθη που θα γίνουμε», Εκδ. Πατάκη), ο Σαντιάγο Γκαμπόα (Κολομβία – «Νυχτερινές ικεσίες», Εκδ. Πόλις), ο Πάμπλο Γκουτιέρεθ (Ισπανία – «Τα ανατρεπτικά βιβλία», Εκδ. Καστανιώτη), ο Χουάν Βιθέντε Πικέρας (Ισπανία – «Τι κάνω εγώ εδώ», Εκδ. Γαβριηλίδης), η Μάρτα Σίλβια Διος Σανς (Αργεντινή – «Το μαρμάρινο δάκρυ κι άλλες ιστορίες», Εκδ. Γαβριηλίδης), ο Χόρχε Γκαλάν (Ελ Σαλβαδόρ – «Το δωμάτιο στο βάθος του σπιτιού», Εκδ. Ψυχογιός), ο Χουάν Βιγιόρο(Μεξικό – «Ύφαλος», Εκδ. Φιλύρα και «Οι ένοιχοι», Εκδ. Κουκίδα Πόρτες), ο Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο (Πορτογαλία – «Βιβλίο» και «Γκαλβέιας», Εκδ. Κέδρος) και ο Γκαμπριέλ Καλντερόν (Ουρουγουάη -«Ουρουγουάη: τρία σύγχρονα θεατρικά έργα», Εκδ. Isuku Verlag). Επίσης, έχουν προσκληθεί και άλλοι λόγιοι, συγγραφείς και ποιητές, των οποίων το έργο βρίσκεται σε αναμονή μετάφρασης στα ελληνικά: ο Εουσέμπι Αγένσα, η Ρακέλ Λόπεθ, η Μερθέδες Θεμπριάν και η Άδα Σάλας (Ισπανία), ο Αλμπέρτο Κάνο (Παναμάς) και η Χάνατ Καράσα (Μεξικό-ΗΠΑ). 

Το Φεστιβάλ ΛΕΑ διοργανώνει πάντοτε ειδικές εκδηλώσεις-αφιερώματα σε κορυφαίες προσωπικότητες των γραμμάτων των οποίων το έργο διαρκεί στο χρόνο μολονότι δεν βρίσκονται πλέον ανάμεσά μας. Φέτος τιμούμε τους Λατινοαμερικανούς συγγραφείς Χοσέ Ενρίκε Ροδό (Ουρουγουάη, 1871-1917), Ρικάρντο Πϊγκλια (Αργεντινή, 1941-2017), Ουόλτερ Κουρονίσυ (Περού, 1940-2012), Σέσαρ Ρενχίφο (Βενεζουέλα, 1915-1980),  Χουάν Ρούλφο (Μεξικό, 1917-1986), Ολιβέριο Χιρόντο (Αργεντινή, 1891-1967), Μασάντο ντε Ασίς(Βραζιλία, 1839-1908), τον Ισπανό συγγραφέα Μανουέλ Βάσκεθ Μονταλμπάν (1939-2003), τους Έλληνες συγγραφείς Κ.Π. Καβάφη (Αλεξάνδρεια Αιγύπτου, 1863-1933) και Νίκο Καζαντζάκη (Κρήτη, 1883-1957) και την Ελληνίδα μεταφράστρια και τραγουδίστρια Δανάη Στρατηγοπούλου. Σε ένα ακόμα αφιέρωμα, παρουσιάζεται μια ανθολογία από μαρτυρίες γυναικών από την Παραγουάη, σε συντονισμό Μαριλύν Γοδόυ και Σαπφώς Διαμάντη. 

Το Φεστιβάλ ΛΕΑ απέδιδε ανέκαθεν ιδιαίτερη σημασία στην ομαδικότητα, αποτελώντας ζωντανό παράδειγμα με τον δικό του τρόπο δουλειάς. Για το λόγο αυτόν, ανάμεσα στις πολυάριθμες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στα πλαίσιά του, διοργανώνονται και διάφορα εργαστήρια πολιτιστικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου, με σκοπό το ελληνικό κοινό να γνωρίσει από κοντά, με πρακτικό και ευχάριστο τρόπο, τον πολιτισμό και τις τέχνες των χωρών της Ιβηρικής χερσονήσου και της Λατινικής Αμερικής. 

Συνεπώς, τη φετινή ένατη χρονιά του, το Φεστιβάλ ΛΕΑ διοργανώνει εργαστήρια λογοτεχνικής μετάφρασης (δύο διηγήματα του Χουάν Βιγιόρο και ένα ποίημα της Μερθέδες Θεμπριάν) τα οποία συντονίζουν οι καθηγητές μετάφρασης Νίκος Πρατσίνης, μεταφραστής και διερμηνέας και Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, μεταφραστής και πανεπιστημιακός,θεάτρου, με τον Ουρουγουανό θεατρικό συγγραφέα και σκηνοθέτη Γκαμπριέλ Καλντερόν, γαστρονομίας (με τις συνταγές του ντετέκτιβ Καρβάλιο, ήρωα του Ισπανού συγγραφέα Μανουέλ Βάσκεθ Μονταλμπάν) με τη σεφ Μάργα Μπάρος, τραγουδιού και κουλτούρας του φλαμένκο, με τον Ανδαλουσιανό τραγουδιστή του φλαμένκο Χουάν Γρανάδος, καικρουστών οργάνων με τον Αργεντινό περκασιονίστα Σεμπαστιάν Ροσέντι, συγγραφέα μιας μεθόδου διδασκαλίας κρουστών οργάνων την οποία θα παρουσιάσει στο εργαστήρι του. 

Στο μουσικό κομμάτι του Φεστιβάλ ΛΕΑ, οι προσκεκλημένοι μας για φέτος είναι: ο Αλέξανδρος Τεφαρίκης με το τρίο του, που έρχεται από τη Χιλή με ένα πρόγραμμα λατινοαμερικάνικης και μεσογειακής ethnic fusion, ο Χουάν Γρανάδος, που έρχεται από την Ανδαλουσία για να μας χαρίσει μιαν αξέχαστη βραδιά φλαμένκο, και ο Ζοζέπ Τέρο, που έρχεται από τη Χερόνα για να μας παρουσιάσει μελοποιημένους στίχους του Καβάφη στα καταλανικά. Αξιοσημείωτη επίσης θα είναι και η παρουσία Ελλήνων μουσικών και μουσικών που διαμένουν στην Ελλάδα: ο συνθέτης, πιανίστας και ερμηνευτής Μάριος Στρόφαλης, η Μεξικανή ερμηνεύτρια Μάρτα Μορελεόν, ο Αργεντινός συνθέτης και μουσικός Ρομάν Γκόμες, ο Αργεντινός μουσικός και τραγουδιστής Χέρμαν Μάυρ, ο βιρτουόζος της αρμόνικας Κώστας Βλαχόπουλος, ο κοντραμπασίστας Γιώργος Ρούλος, ο Ισπανός κιθαρίστας και συνθέτης του φλαμένκο Αλεχάντρο Τσακόν, η χορεύτρια του φλαμένκο Μασρία Μανδραγόρα, ο Κουβανός μουσικός και ερμηνευτής Ρέμυ Μαϊλάν, οι χορευτές του τάνγκο Σταυρούλα Δημοπούλου και Μάνος Αρμενάκης, και η Ακαδημία Τάνγκο την οποία θα εκπροσωπήσουν οι τέσσερις χορευτές Βαγγέλης Χατζόπουλος, Μαριάννα Κουτάντου, Λούκας Γκάουτο και Ναΐμα Γερασοπούλου

Το ΛΕΑ προσφέρει επίσης σημαντική θέση και στις άλλες τέχνες. Θα έχουμε και φέτος την ευκαιρία να απολαύσουμε μερικά δείγματα του αδιαμφισβήτητου πολιτισμικού συγκρητισμού της εποχής μας μεταξύ των χωρών της Ιβηρικής χερσονήσου και της Λατινικής Αμερικής αφενός και της Ελλάδας αφετέρου. Συγκεκριμένα, η Κολομβιανή ζωγράφος Χούλια Γκερέρο θα μας παρουσιάσει προσωπογραφίες Ελληνίδων και Λατινοαμερικανίδων που ξεπήδησαν με μαεστρία από τα πινέλα της, ο Έλληνας φωτογράφος Βασίλης Σημαντηράκης θα μας αποκαλύψει την ομορφιά που αναδύεται από τις πέτρες του Περού, ενώ η Παναμέζα καλλιτέχνιδα Νικόλ Μαρί Ροσάνια θα μας κάνει να θαυμάσουμε τη χάρη γυναικείων μορφών αποτυπωμένων στον καμβά. 

Οι χώροι διεξαγωγής του Φεστιβάλ θα είναι για φέτος: το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (τελετή εγκαινίων), η Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων, η Στοά του Βιβλίου, το Abanico, το Poems & Crimes Art Bar, το Polis Art Café, το Books Plus/Art & Coffee, ο Πολυχώρος Πολιτισμού Αθηναΐς και το Ίδρυμα Μαρία Τσάκος (τελετή λήξης). Το Φεστιβάλ ΛΕΑ διεξάγεται υπό την αιγίδα και/ή με την υποστήριξη των Πρεσβειών της Αργεντινής, της Βενεζουέλας, της Βραζιλίας, της Ισπανίας, της Κούβας, του Μεξικού, της Ουρουγουάης, του Παναμά, του Περού, της Πορτογαλίας και της Χιλής, της Πρεσβείας της Κολομβίας στη Ρώμη, των Επίτιμων Προξενείων του Ελ Σαλβαδόρ, της Κολομβίας και της Παραγουάης, καθώς και του Δήμου Αθηναίων και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας. Τη φετινή, ένατη χρονιά του, το Φεστιβάλ διοργανώνουν: το Φεστιβάλ ΛΕΑ, το Sol Latino, το Abanico και το Ίδρυμα Μαρία Τσάκος

Απολαύστε το πρόγραμμα του 9ου Φεστιβάλ ΛΕΑ και σημειώστε στο ημερολόγιό σας όλες τις εκδηλώσεις που σκέφτεστε ότι θα σας αρέσουν, γιατί σίγουρα θα είναι πολλές! 

Περισσότερες πληροφορίες στο: www.lea-festival.com

Αναστασία Βαϊτσοπούλου

Share
Published by
Αναστασία Βαϊτσοπούλου