Categories: ΟΥΚΡΑΝΙΑ

«Φεμινιστική Αντίσταση Ενάντια στον Πόλεμο»: Ένα αντιπολεμικό μανιφέστο

Το διεθνές φεμινιστικό κίνημα στέκεται αλληλέγγυο στον ουκρανικό λαό, στο ρωσικό φεμινιστικό κίνημα και στέλνει μήνυμα ειρήνης και συνύπαρξης των λαών. Υπενθυμίζει έτσι ότι ο πόλεμος είναι ασυμβίβαστος με τις βασικές αξίες και τους στόχους του φεμινιστικού κινήματος.

Ανάμεσα στις υπογράφουσες είναι και: η Αμερικανίδα καθηγήτρια φιλοσοφίας Nancy Fraser και συν-συγγραφέας του Φεμινιστικού Μανιφέστου για το 99%, η Ισπανίδα ηθοποιός Alba Flores, η ΛΟΑΤΚΙ ακτιβίστρια Ailbhe Smyth από την Ιρλανδία, η Ισπανίδα φεμινίστρια οικονομολόγος Amaia Pérez Orozco, η Ιταλίδα συν-συγγραφέας του φεμινιστικού μανιφέστου Cinzia Arruza, η μαύρη-αμερικανίδα ακαδημαϊκός Keeanga Yamahtta Taylor, η ηγέτιδα-ιθαγενής Lolita Chávez από την Γουατεμάλα, η Mme Fatoş από το Κουρδιστάν, η ευρωβουλευτίνα του Die Linke Özlem Demirel, η Ιταλίδα ακαδημαϊκός Sara Farris, η καναδή ακαδημαϊκός Susan Ferguson, η ανδαλουσιανή βουλεύτρια Teresa Rodríguez, η συν-συγγραφέας του φεμινιστικού μανιφέστου Tithi Bhattacharya, η Αργεντίνα ακαδημαϊκός Verónica Gago, η Ισπανίδα οικοφεμινίστρια Yayo Herrero. Ισχυρό στίγμα στο μανιφέστο δίνουν και οι υπογραφές φεμινίστριών από την Λατινική Αμερική, ανάμεσά τους και πολλών ακτιβιστριών για τα δικαιώματα των ιθαγενών γυναικών. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από φεμινίστριες στο Ισπανικό Κράτος.

Ανάμεσα στις υπογραφές από την Ελλάδα βρίσκονται [αναφορά με αλφαβητική σειρά]:

Η Σίσσυ Βωβού από το Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων «Το Μωβ», η Άντζελα Δημητρακάκη, μέλος της Συνέλευσης 8 Μάρτη, συγγραφέας και ιστορικός τέχνης, η Γιάννα Γαϊτάνη, μέλος της Συνέλευσης Γυναικών 8 Μάρτη και πρώην βουλεύτρια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, η Κατερίνα Γιαννούλια συντονίστρια ΜΕΤΑ και μέλος Γραμματείας Ισότητας της ΑΔΕΔΥ, η δημοσιογράφος και σεναριογράφος Μαρία Λούκα, η σύμβουλος επικοινωνίας και εξειδικευμένη σε ζητήματα φύλου στο Κέντρο Διοτίμα Νατάσα Κεφαλληνού η ακτιβίστρια και καλλιτέχνης Πάολα Ρεβενιώτη και η Κατερίνα Σεργίδου, μέλος της Συνέλευσης 8 Μάρτη και ερευνήτρια Σπουδών Φύλου και Φεμινισμού. 

Μανιφέστο φεμινιστικής αντίστασης ενάντια στον πόλεμο

Όσες υπογράφουμε το ακόλουθο μανιφέστο:

Καταδικάζουμε απερίφραστα τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία της οποίας ηγείται το καθεστώς του Πούτιν, η οποία έχει οδηγήσει σε εκατοντάδες νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένες/ους και η οποία προκαλεί την όξυνση της αντιπαράθεσης μεταξύ των ιμπεριαλιστικών μπλοκ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Απορρίπτουμε τις θέσεις που διατυπώθηκαν τις τελευταίες ημέρες και οι οποίες μας ρίχνουν πιο βαθιά στο σπιράλ της πολεμοκαπηλίας. Απορρίπτουμε τις αποφάσεις που κάνουν λόγο για προσθήκη περισσότερων όπλων στη σύγκρουση και για αύξηση των πολεμικών προϋπολογισμών. Απορρίπτουμε τα αφηγήματα περί ασφάλειας που ενισχύουν την αυταρχική λογική και τον μιλιταρισμό. Όχι στο όνομά μας. 

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι το ΝΑΤΟ είναι συνυπεύθυνο για την κατάσταση που δημιουργήθηκε από τον παγκόσμιο επεκτατισμό του και το μιλιταριστικό αφήγημα περί ασφάλειας. Τα όπλα διαιωνίζουν τον πόλεμο, διαιωνίζουν τη βαρβαρότητα και διαιωνίζουν την οδύνη. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια από την ειρήνη.

Με αυτό το μανιφέστο ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα που απηύθυναν οι ρωσικές φεμινιστικές ομάδες και συμμετέχουμε στη Φεμινιστική Αντίσταση ενάντια στον Πόλεμο! Συνεχίζουμε το φεμινιστικό νήμα της ιστορίας και τη φεμινιστική συμμετοχή στους αγώνες ενάντια στους αντιδραστικούς πολέμους, από το κίνημα που ηγήθηκε η Ρόζα Λούξεμπουργκ το 1914, τον αποκλεισμό του Greenham Common που πραγματοποίησαν γυναίκες κατά των πυρηνικών όπλων τη δεκαετία του 1980 ή το κίνημα Γυναίκες με τα Μαύρα ενάντια στον πόλεμο για να αναφέρουμε μόνο μερικά από αυτά τα παραδείγματα. 

Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας που θέλει ειρήνη στη ζωή του και απαιτεί κατάπαυση του πυρός. Στεκόμαστε στο πλευρό των κινητοποιημένων Ρωσίδων και Ρώσων πολιτών που, παρά την καταστολή και τις απειλές του αυταρχικού και καταπιεστικού καθεστώτος του Πούτιν, απαιτούν να σταματήσει η στρατιωτική εισβολή.

Γι’ αυτό λέμε «Φεμινιστική Αντίσταση ενάντια στον Πόλεμο». Πίσω από το ΟΧΙ στον πόλεμο δεν υπάρχει καμία αφέλεια. Ο μόνος πραγματικός δρόμος προς την ειρήνη είναι η αποκλιμάκωση του πολέμου. Απαιτούμε μια ριζική αλλαγή πορείας προκειμένου να σπάσει το μιλιταριστικό σπιράλ που ξεκίνησε από τη Ρωσία και υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ. Απαιτούμε την άμεση διαγραφή του εξωτερικού χρέους των 125 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Ουκρανίας ως ένα συγκεκριμένο μέτρο στήριξης του ουκρανικού λαού και καταγγέλλουμε τις μεταρρυθμίσεις και τους όρους που επέβαλε το ΔΝΤ τα τελευταία χρόνια.

Το μάθημα από τις οδυνηρές εμπειρίες του πολέμου και των συγκρούσεων στην Ευρώπη τον περασμένο αιώνα πρέπει να σηματοδοτήσει τη δέσμευση και τη δράση μας. Ο πόλεμος είναι ασυμβίβαστος με τις βασικές αξίες και τους στόχους του φεμινιστικού κινήματος. Για την ειρήνη, τη συνύπαρξη των λαών και τη δημοκρατική επίλυση των συγκρούσεων.

Είμαστε πολλές και πολλοί και λέμε:

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ, ΤΟΝ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΜΟ

ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΕΡΙΣΧΥΣΕΙ

Φεμινιστική Αντιπολεμική Αντίσταση

POPAGANDA