Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Φεμινιστικές συλλογικότητες στηρίζουν διπλωματική υπάλληλο που βρίσκεται αντιμέτωπη με μήνυση και αγωγή

Οκτώ φεμινιστικές συλλογικότητες καταγγέλλουν την ύπαρξη βιομηχανίας παραγωγής μηνύσεων με την κατηγορία της «συκοφαντικής δυσφήμησης» εναντίον γυναικών που φέρνουν στο φως περιστατικά ενδοοικογενειακής και σεξιστικής βίας και κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης.

Οι φεμινιστικές συλλογικότητες κινητοποιούνται με αφορμή την υπόθεση της διπλωματικής υπαλλήλου Ειρήνης Καμά, η οποία κατήγγειλε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΕΞ για σεξιστικό, υβριστικό και χυδαίο λόγο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μήνυση και αγωγή.

Την ανακοίνωση υπογράφουν: Ελληνικό Δίκτυο για τη Φεμινιστική Απεργία, Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης, Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας, Κέντρο Ερευνας και Δράσης για την Ειρήνη, Ομάδα Γυναικών του Συλλόγου Κοινωνικής και Πολιτιστικής Παρέμβασης Θρυαλλίδα, Ομάδα Γυναικείων Δικαιωμάτων Κοινωνική Παρέμβαση Δυτικά, Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων «Το Μωβ», Φεμινιστική Συλλογικότητα Θεοδώρα.

Ποιο είναι όμως το σχόλιο που ανάρτησε στις 31 Δεκεμβρίου 2020 το στέλεχος του διπλωματικού σώματος και το οποίο κατήγγειλε η κ. Καμά; Διαβάστε το αυτολεξεί: «οι δυτικοί εξακολουθούν να ξεχωρίζουν τον ερντογκαν από την Τουρκία. Μοιάζουν με τους καψουρεμένους κερατάδες που πάντα ελπίζουν να επιστρέψει αυτή που τους έφτυσε. Το χειρότερο όμως είναι ότι αν τυχόν γυρίσει θα σφάξουν το μόσχο το σιτευτό που μάλλον είμαστε εμείς…». Η κ. Καμά κατήγγειλε στην ιεραρχία υπηρεσιακώς, αλλά και στο συνδικαλιστικό της όργανο την εν λόγω ανάρτηση και ο διπλωμάτης απάντησε με μήνυση και αγωγή, με απαίτηση αποζημίωσης 150.000 ευρώ.

Οι συλλογικότητες εκφράζουν βαθιά ανησυχία «όταν οι δημόσιοι λειτουργοί και η υπηρεσιακή ιεραρχία δεν ασκούν την πειθαρχική τους αρμοδιότητα και δεν λειτουργούν όπως προβλέπει ο Νόμος όταν καταγγέλλεται σεξιστικός λόγος» και στηρίζουν τον αγώνα της κ. Καμά «γιατί είναι αγώνας του γυναικείου κινήματος και μάχη κατά της επιβολής διά του φόβου της σιωπής των γυναικών τώρα που τα στόματα άρχισαν να ανοίγουν και το σύνθημά μας είναι “σπάστε την σιωπή”».

Για το θέμα κατέθεσε ερώτηση προς τον ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια, η βουλευτής Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, η οποία μεταξύ άλλων σημειώνει: «Η δημοσιοποίηση και η ευρεία αναπαραγωγή του συγκεκριμένου σχολίου θίγει την υπόσταση και το κύρος της Υπηρεσίας του αυτουργού του αλλά και του ελληνικού Υπ. Εξωτερικών γενικότερα, δηλαδή και τη διεθνή εικόνα της χώρας. Εχει δε ακόμα μεγαλύτερη επικινδυνότητα από μία απλή ανάρτηση, αφού μπορεί να αποτελέσει εργαλείο ιδιοτελούς και ανθελληνικής εκμετάλλευσης από οιονδήποτε παράγοντα των διεθνών σχέσεων. Είναι γνωστό ότι κάτι τέτοιο είναι σύνηθες και στις διεθνείς και ειδικά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σε κάθε περίπτωση, το απαράδεκτο αυτό σχόλιο προσβάλλει ιδίως τις Ελληνίδες και τους Ελληνες, το Ελληνικό κράτος και την εκπροσώπησή του, τόσο σε επίπεδο Κυβέρνησης όσο και σε αυτό της Διπλωματίας».

Στις 14 Ιουλίου ο ΥΠΕΞ απάντησε στην ερώτηση της κ. Σακοράφα ότι το επίμαχο σχόλιο εκφράζει τις απόψεις του συντάκτη του χωρίς να γίνεται αναφορά της υπηρεσιακής του ιδιότητας και «ουδόλως μπορεί να θεωρηθεί ότι απηχεί τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων», αλλά και πως ο «δημόσιος υπάλληλος διατηρεί, υπό όρους και υπό την εγγύηση του κράτους, το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης των απόψεών του».

Πηγή

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA