Ένα ρεπορτάζ – αφιέρωμα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο φιλοξενεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung, παρουσιάζοντάς τον «σεμνό και προσγειωμένο» σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος ήταν «ερωτευμένος με τον εαυτό του».
«Σε αντίθεση με το Βαρουφάκη, ο Τσακαλώτος στις δύσκολες στιγμές προσπάθησε να διατηρήσει την αξιοπιστία του και ειδικά στο τελευταίο Eurogroup ήταν εναντίον της διακοπής των διαπραγματεύσεων και της αναγγελίας του δημοψηφίσματος». Η γερμανική εφημερίδα περιγράφει το νέο υπουργό Οικονομικών ως έναν πολιτικό που δε φορά γραβάτα, προτιμά τα χρωματιστά σακάκια και κυκλοφορεί με ένα σακίδιο ώμου, όπως ένας φοιτητής ή ένας καθηγητής Πανεπιστημίου. Προτιμά τους χαμηλούς τόνους και τις ήρεμες εμφανίσεις, ενώ όσο ξαφνικά εμφανίζεται στο γραφείο του τόσο φυσιολογικά ανακοινώνει πως πετάγεται στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο, «στις πεποιθήσεις του δεν είναι λιγότερο σταθερός σε σχέση με τον προκάτοχό του. Οι φοιτητές Οικονομικών στην Αθήνα θυμούνται ακόμη την τεράστια αφίσα πίσω από το γραφείο του με τον Τσε Γκεβάρα».
Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο υπουργός και καθηγητής Οικονομικών καταγγέλει συχνά τις «νεοφιλελεύθερες συνταγές λιτότητας» και το σημερινό μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης, το οποίο, όπως λέει, αφήνει πολύ χώρο στους κερδοσκόπους.
«Αριστερός κεϋνσιανιστής»
Η άποψή του είναι πως «πρέπει πρώτα να σταθεροποιηθεί η χώρα και να μπει τέλος στην κρίση και κατόπιν να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις. Ως αριστερός κεϋνσιανιστής επιθυμεί ταυτόχρονα ένα μεγάλο επενδυτικό πακέτο για την Ελλάδα».
«Την ώρα που οι συνάδελφοί του υπουργοί με το κομμουνιστικό παρελθόν μιλούν για την κρατική οικονομία, εκείνος μιλά για την επιχειρηματικότητα, νιώθωντας ταυτόχρονα μια αποστροφή για όσους επιχειρηματίες δίνουν χαμηλές αμοιβές.
Η αντίληψή του είναι πως η Ελλάδα δε μπορεί να είναι μια χώρα χαμηλών αμοιβών, αλλά μια χώρα ποιοτικής εργασίας με καλά εκπαιδευμένους εργαζόμενους.
«Οι πηγές των απόψεων αυτών δεν είναι στην κομουνιστική ιδεολογία, όπως άλλων υπουργών. Γεννημένος το 1960 στην Ολλανδία, γιος Έλληνα μετανάστη, και μεγαλωμένος στην Αγγλία, έχει επηρεαστεί από την αριστερή ιδεολογία των βρετανικών πανεπιστημίων. Πήρε το διδακτορικό του από την Οξφόρδη, δίδαξε στο Κεντ και αργότερα ήρθε στο ελληνικό πανεπιστήμιο ως Έλληνας του εξωτερικού.
«Αυτό που ξεχωρίζει είναι η ευγένειά του, αλλά και η βρετανική προφορά του, η οποία είναι η ευγενέστερη εκδοχή των «Αγγλικών της Βασίλισσας», αναφέρει η εφημερίδα.