Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Fairbnb: Η Ακτιβιστική Επανάσταση ως Απάντηση στον Ανεξέλεγκτο Τουρισμό

Τι θα γινόταν αν, στο κόσμο των ενοικιαζόμενων σύντομης διάρκειας (rentals), οικοδεσπότες, φιλοξενούμενοι και γείτονες θα μπορούσαν να αποφασίζουν συλλογικά με τους τοπικούς δήμους ώστε να κάνουν τη διαδικασία ενοικίασης πιο δίκαια, βιώσιμη και ανταποδοτική για το σύνολο της κοινότητας;

Τι θα γινόταν τα κέρδη της πλατφόρμας δεν ήταν αυτοσκοπός αλλά επενδύονταν πίσω στις κοινότητες όπου η πλατφόρμα λειτουργεί;

Αυτές είναι κάποιες από τις ερωτήσεις που οδήγησαν μία ομάδα ακτιβιστών, προγραμματιστών, ερευνητών και creatives από όλο τον κόσμο, να συναντηθούν με το στόχο να δημιουργήσουμε μία βιώσιμη βασισμένη στην αγορά λύση που θα μπορούσε να δημιουργήσει μία υπαρκτή εναλλακτική στις εμπορικές πλατφόρμες.

To μανιφέστο του Fairbnb

Η έλλειψη ρυθμιστικού πλαισίου, διαφάνειας και λογοδοσίας στις υπάρχουσες πλατφόρμες ενοικίασης τα έχει μετατρέψει σε οχήματα κερδοσκοπικής επένδυσης και αιτία συγκρούσεων σε πολλές πόλεις, με τον ανεξέλεγκτο τουρισμό να αυξάνει τα προβλήματα στις γειτονιές, να ανεβάζει τις τιμές των κατοικιών και να επιτρέπει τη φοροδιαφυγή.

Η πρόσκληση

Ιστοσελίδες που προσφέρουν ενοικιαζόμενα για διακοπές μικρής διάρκειας επιτρέπουν προσιτές και μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες. Οι κάτοικοι μπορούν να συμπληρώσουν το εισόδημα τους ενώ μοιράζονται την κουλτούρα τους. Αλλά αυτό το μοντέλο μπορεί να συνοδεύεται από ένα κόστος, ανεβάζοντας τις τιμές των κατοικιών, τεμαχίζοντας κοινότητες, και κλείνοντας τοπικές επιχειρήσεις. Σε δεκάδες πόλεις, ο τουρισμός με βάση τη τεχνολογία δυσκολεύει τους κατοίκους να ζήσουν και να διαχειριστούν τις ίδιες τις γειτονιές τους.

Ποιοι είμαστε

Το FairBnB είναι πρώτα και κύρια μία κοινότητα από ακτιβιστές, προγραμματιστές, ερευνητές και σχεδιαστές η οποία στοχεύει να αντιμετωπίσει αυτή τη πρόκληση με το επιστρέφει αυτό το “μερίδιο” στην συμμετοχική οικονομία. Θέλουμε να προσφέρουμε μία εναλλακτική με κέντρο την κοινότητα που θα δίνει προτεραιότητα στους ανθρώπους πάνω από τα κέρδη και θα διευκολύνει αυθεντικές, βιώσιμες και οικείες εμπειρίες ταξιδιού.

Δημιουργούμε μία διαδικτυακή πλατφόρμα που επιτρέπει στους οικοδεσπότες και τους επισκέπτες να συνδέονται για ουσιαστική ταξιδιωτική και πολιτιστική ανταλλαγή εμπειριών, ενώ ελαχιστοποιούμε το κόστος για τις κοινότητες.

Πως το κάνουμε;

Συλλογική Ιδιοκτησία: Η πλατφορμά μας δεν ανήκει σε απρόσωπους επενδυτές αλλά σε όσους την χρησιμοποιούν και επηρεάζονται από την χρήση της: οικοδεσπότες, επισκέπτες, ιδιοκτήτες τοπικών επιχείρησεων, γειτόνων. Έχοντας δημιουργηθεί και διαχειριστεί από πολίτες, το FairBnB θα κρατάει τα κέρδη στις κοινότητες και θα διασφαλίζει ότι οι απόφασεις θα παίρνονται για το καλό των γειτονιών, όχι για την εκμετάλλευση τους.

Δημοκρατική Διοίκηση: Η συνεργασία και η συναίνεση είναι στη καρδιά του μοντέλου μας. Το. FairBnB θα παρέχει ένα χώρο όπου τα μέλη της κοινότητας θα μπορούν να βρίσκονται και να αποφασίζουν συλλογικά πως η πλατφόρμα θα τρέξει στην γειτονιά τους. ΤοFairBnB θα συνεργαστεί με τις τοπικές αρχές για τη προώθηση κανονισμών που θα ενισχύουν τον βιώσιμο τουρισμό.

Κοινωνική Βιωσιμότητα: Για να ξανά χτίσουμε τις κοινότητες, τα κέρδη θα επανεπενδύονται σε κοινωνικά projects που αντιτάσσονται στις αρνητικές συνέπειες του τουρισμού. Οι κάτοικοι θα ψηφίζουν για να ενισχύουν τα projects που θέλουν να δουν στις γειτονιές τους: συνεργατικά εγχειρήματα τροφής, παιδικές χαρές, οικολογικά projects και κοινοτικές καφετέριες.

Διαφάνεια και Λογοδοσία: Το FairBnB είναι αφοσιωμένο στα ανοιχτά δεδομένα (open data) και τη συμμόρφωση με τους τοπικούς κανονισμούς, τα οποία θα ισορροπήσουν με την προσωπικά δεδομένα και τις ανάγκες ασφάλειας των μελών της πλατφόρμας.

Τι μπορείς να κάνεις;

Το FairBnB προσφέρει μία δίκαιη, με συλλογική ιδιοκτησία και διάφανη εναλλακτική. Προσκαλούμε όλους τους ταξιδιώτες και τους πολίτες που ανησυχούν για τις αρνητικές επιπτώσεις τους ανεξέλεγκτου τουρισμού να ενωθούν μαζί μας για να συν- δημιουργήσουμε μία κοινοτική πλατφόρμα που να προωθεί το ταξίδι που είναι εξαιρετικό…. και ηθικό.

Αναστασία Βαϊτσοπούλου

Share
Published by
Αναστασία Βαϊτσοπούλου