ΦΑΓΗΤΟ & ΠΟΤΟ

Ο Αλέξανδρος Καρακατσάνης είναι ο νέος σεφ του «Proveleggioς»

Δε θα έχει πίτσες, δε θα έχει sliders, δεν θα έχει rice cakes. Κι εμείς τα αγαπήσαμε, όμως ο PROVELEGGIOΣ αλλάζει σελίδα και σε αυτήν την καινούρια κρατάει μόνο το ψωμί του, το τσουρέκι μπρουλέ και την αστείρευτη διάθεσή του για νέες περιπέτειες.

«Τον PROVELEGGIOΣ τον αγάπησα πρώτα ως πελάτης γιατί έφτιαχνε από την αρχή νόστιμο και αληθινό φαγητό σε υψηλό επίπεδο. Ενθουσιάστηκα στην ιδέα ότι θα τον αναλάβω και αρχικά είχα πολύ διαφορετική ιδέα για το μενού που θα έστηνα. Όταν ήρθα να γνωρίσω την ομάδα όμως με περίμενε μια έκπληξη. Δεν ξέρω γιατί, αλλά μου φάνηκε πως εδώ ο κόσμος είναι οικογένεια.»

Και κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα. Πέρασε την πρώτη του εβδομάδα μιλώντας με καθέναν από τους εργαζόμενους ξεχωριστά για το πιάτο που θυμούνται περισσότερο από την παιδική τους ηλικία. Το φαγητό που τους έφτιαχνε η γιαγιά ή η μαμά τους, το πιάτο-ανάμνησή τους. Έστησε ένα μενού ντελικάτο, υψηλών προδιαγραφών, με minimal γαστρονομική αισθητική που θυμίζει λίγο Σκανδιναβία, αλλά είναι βασισμένο στις αναμνήσεις. Τις δικές του και των συναδέλφων του. Μη φοβάστε, δε θα βρείτε «αποδομημένους» μουσακάδες. Όπως έκανε πάντα ο PROVELEGGIOΣ, έτσι κι ο Αλέξανδρος σκέφτεται πάνω στο φαγητό. Εμπνέεται από πιάτα αγαπημένα για να φτιάξει ένα μενού με μια εντελώς δική του ματιά.

Έτσι, καθένας από μας έχει το «πιάτο του» πλέον. Η Λέσλι μοιράζεται το πιάτο της με την Ποπη -είναι τα μύδια με τα χόρτα γιαχνί. Ο Γιώργος, ο Πλάτωνας και η Λίνα ενέπνευσαν το ταρτάρ μοσχάρι σε κανόλι με γεύση από γεμιστά. Ο Αντώνης που θυμάται ακόμα την τραχανόπιτα με κοτόπουλο της γιαγιάς του στη Λάρισα (την έφτιαχνε σαν αλμυρή βασιλόπιτα την πρωτοχρονιά και της έβαζε και φλουρί!) έχει τον πετεινό στον ξυλόφουρνο με το τραχανόψωμο και τη σφέλα στα κάρβουνα. Ο Χρήστος που ξυπνούσε από τη μυρωδιά της πιπεριάς που τηγανιζόταν για το ούζο του παππού, έχει τις πιπεριές στον ξυλόφουρνο. Η Ιωάννα έχει πλέον το δικό της mac n’ cheese με χειροποίητες γκόγκες. Οι αναμνήσεις του ίδιου του σεφ οδήγησαν σε μια τριλογία πιάτων με τον τίτλο Brainstorming -και ναι δεν είναι τυχαίο το όνομα, κάποιο από όλα περιέχει και… μοιάζει με μυαλό (wait for it).

Την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου έχουμε το πρώτο επίσημο «οικογενειακό» μας τραπέζι. Ανεπίσημα έχουμε ήδη κάνει πολλά. Σε αυτό όμως είναι όλοι ευπρόσδεκτοι. Η νέα εποχή του PROVELEGGIOΣ ξεκινά.

Σε αυτή τη νέα εποχή το μπαρ συνεχίζει να κάνει τα θαύματά του. Τα χρόνια πειραματισμών στο εργαστήριο απέδωσαν και όπως λέει η bar manager Πόπη Σεβαστού, ωραία τα fermentations αλλά όχι αυτοσκοπός. Βασικό μότο του μπαρ η επιστροφή στη γεύση. Πέντε βασικές κατηγορίες κοκτέιλ, με μια εξ αυτών εντελώς νέα για τον PROVELEGGIOΣ: τα desserts. Ποτά για γλυκό ξεκίνημα ή για κλείσιμο του γεύματος/δείπνου σας.

Τέλος, από τις αρχές Νοέμβρη επιστρέφουν και οι Κυριακές μεσημέρι. Με διαφορετικό μενού, πιο οικογενειακό και κυριακάτικο. Για αυτό όμως θα πούμε περισσότερα σύντομα. Stay tuned.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA