Categories: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Facebook, Reddit και Apple μπλοκάρουν λογαριασμούς της ακροδεξιάς

Μετά τις πρώτες, μάλλον συγκρατημένες αντιδράσεις, η Silicon Valley καταδίκασε πολύ πιο έντονα τη συγκέντρωση της άκρας δεξιάς το Σάββατο 12η Αυγούστου στην αμερικανική πόλη Charlottesville, στη Virginia. Τα μεγάλα ονόματα του κλάδου κατήγγειλαν δημόσια το μίσος και τον ρατσισμό των κινημάτων των οπαδών της ανωτερότητας της λευκής φυλής και των νεοναζί που συμμετείχαν στη συγκέντρωση, ενώ διαδικτυακές πλατφόρμες ενέτειναν τον αποκλεισμό του περιεχομένου και των υπηρεσιών που συνδέονταν με την αμερικανική ακροδεξιά.

Πολλές προσωπικότητες της Silicon Valley καταδίκασαν δημόσια τα γεγονότα στη Charlottesville. Μερικά εικοσιτετράωρα μετά τη δεύτερη τη τάξει στο Facebook, Sheryl Sandberg, ο ιδρυτής του μεγαλύτερου ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης του κόσμου, ο Mark Zuckerberg , τοποθετήθηκε χθες. «Δεν γεννιόμαστε με τόσο ακραίες απόψεις», έγραψε ο Zuckerberg, αναφερόμενος σε ένα απόφθεγμα του Nelson Mandela που ανήρτησε την Κυριακή ο Barack Obama σε ένα tweet που έγινε το πλέον «αγαπημένο» στην ιστορία αυτού του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης.

«Είναι ντροπή το ότι χρειάζεται ακόμα να λέμε ότι οι νεοναζί και οπαδοί της ανωτερότητας της λευκής φυλής έχουν άδικο. Λες και δεν υπήρχαν ήδη αρκετές αποδείξεις», συνέχισε ο Zuckerberg , διαμηνύοντας ότι ο ιστότοπος του «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση και δεν θα επιτρέψει να γίνονται «απειλές για τη χρήση βίας» από τους χρήστες του, όπως εξάλλου προβλέπουν οι όροι χρήσης του.

Ο Tim Cook, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, αντέδρασε επίσης: «Έχουμε ήδη γνωρίσει τον τρόμο των οπαδών της ανωτερότητας της λευκής φυλής και της ρατσιστικής βίας. Είναι ένα ζήτημα ηθικής – μια ύβρη για την Αμερική. Πρέπει όλοι να αντισταθούμε».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Intel, ο Μπράιαν Ξάνιχ, από την πλευρά του εξεγέρθηκε εναντίον των δηλώσεων του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος έκρινε επανειλημμένα ότι η βία οφειλόταν σε «όλες τις πλευρές». Αντιδρώντας, παραιτήθηκε από τα καθήκοντα του συμβούλου για οικονομικές υποθέσεις του Donald Trump, όπως και άλλοι επικεφαλής εταιρειών.

Ο Satya Nadella, ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, προτίμησε από την πλευρά του να εκφραστεί πιο διακριτικά, με ένα μήνυμά του προς τους εργαζόμενους στην εταιρεία, στο οποίο καταδίκασε τα «φρικιαστικά» γεγονότα στο Charlottesville.

Παράλληλα, οι αποκλεισμοί περιεχομένου και υπηρεσιών πολλαπλασιάζονται σε διάφορες πλατφόρμες.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μάρθα Φύλλου