Στον κυκεώνα των social media υπάρχουν κάποια ουσιώδη πράγματα τα οποία είναι απαγορευτικό να μοιραζόμαστε με τους διαδικτυακούς μας «φίλους»
Όσο χαρούμενοι και περήφανοι κι αν είμαστε για το επικείμενο ταξίδι μας ή για το δίπλωμα οδήγησης που πήραμε ποτέ δεν πρέπει να εκθέτουμε πληροφορίες που αναγράφονται σ’ αυτά τα έγγραφα ή ακόμα χειρότερα τα ίδια τα έγγραφα. Είναι πολύ εύκολο να αντιγραφούν και να πέσουμε θύματα κλοπής ταυτότητας.
2. Σχέδια διακοπών
Πρέπει πάντα να προσέχουμε πόσες πληροφορίες δίνουμε για τα ταξίδια μας. Είναι πολύ πιθανό οι πληροφορίες να πέσουν σε λάθος χέρια και να γυρνώντας από τις διακοπές να βρούμε το σπίτι μας «καλοκαιρινό»!
3. Τραπεζικές λεπτομέρειες
Το να ποστάρουμε στον τοίχο ενός φίλου λεπτομέρειες – που δεν θεωρούμε σημαντικές – για να διευκολύνουμε μια πληρωμή μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον τραπεζικό μας λογαριασμό. Hackers και ειδικοί των συστημάτων πλοήγησης δε θα δυσκολευτούν καθόλου να βρουν την «είσοδο» για το πορτοφόλι μας.
4. Νικητήρια Δελτία
Στην Αυστραλία η νικητήριος σέλφι μιας κοπέλας με το κουπόνι που της χάριζε 825$ ήταν η ευκαιρία που έψαχνε ένας διαδικτυακός της φίλος για να κλέψει τα λεφτά. Στη σέλφι της κοπέλας φαινόταν το barcode του κουπονιού πράγμα που έκανε την κλοπή ιδιαιτέρως εύκολη.
5. Διεύθυνση σπιτιού
Οι περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται να είναι ιδιαιτέρως πρόθυμοι να δώσουν τη διεύθυνση του σπιτιού του. Αν μη τη άλλο, προστάτευσε τον εαυτό σου από τις συνεχόμενες φάρσες.
6. Πληροφορίες σχετικά με τα παιδιά
Στα αλήθεια θα ήθελες ο κάθε τυχαίος να βλέπει ή ακόμα χειρότερα να έχει φωτογραφίες των ανήλικων παιδιών σου;
7. Παράπονα σχετικά με τη δουλειά ή το αφεντικό σου
Πολλοί είναι εκείνοι που έμειναν άνεργοι επειδή αποφάσισαν να εκφραστούν αρνητικά για τη δουλειά ή το αφεντικό τους. Καλύτερα τέτοιου είδους κουβέντες να διατηρούνται σε ένα προσωπικό επίπεδο συζήτησης.
8. Αντιγραφή και επικόλληση συγκεκριμένων status
«Κοινοποίησε αυτό το μήνυμα σε πέντε μέρες και θα σώσεις πέντε μικρά πάντα…», ή μηνύματα αντίστοιχου περιεχομένου κάνουν πολύ συχνά την εμφάνισή τους στον τοίχο μας. Στην πραγματικότητα αυτά τα αθώα μηνύματα μπορεί να είναι από εταιρείες προώθησης ή ακόμα χειρότερα από hackers που στόχο έχουν την εξάπλωση κάποιου ιού στον υπολογιστή σου.
9. Φωτογραφία της πανεπιστημιακής σου ταυτότητας
Η χαρά σου που είσαι πια στο πανεπιστήμιο είναι μεγάλη, αλλά το να τη μοιραστείς με όλο το διαδίκτυο προσφέρει σε πολύ κόσμο πρόσβαση στο ονοματεπώνυμό σου, μια φωτογραφία σου και την χρήσιμη πληροφορία για το που περνάς τις περισσότερες ώρες της μέρας σου. Στην καλύτερα περίπτωση μπορεί να πέσεις θύμα κάποιας απάτης.
10. Ακριβείς πληροφορίες για το που θα βρίσκεσαι και πότε
Το να δίνεις ακριβείς τοποθεσίες και ώρες των ασχολιών σου σε κάνει εύκολο στόχο για όποιον θέλει να σε «βρει».
11. Προσωπικές φωτογραφίες
Όσο προστατευμένος κι αν νιώθεις από τις ρυθμίσεις απορρήτου στο facebook δεν είναι καθόλου δύσκολο να πέσεις θύμα hackers και ξαφνικά οι προσωπικές σου φωτογραφίες να φτάσουν στα χέρια συναδέλφων, των γονιών σου ή κάποιου αγνώστου.
Πηγή: Independent