Categories: ΚΟΣΜΟΣ

«Έσβησε» ο Γερμανός συγγραφέας Γκίντερ Γκρας

Ο Γερμανός συγγραφέας Γκίντερ Γκρας άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Λίμπεκ, σε ηλικία 87 ετών. Ο Πρόεδρος της Γερμανικής Δημοκρατίας, Γιόαχιμ Γκάουκ συλληπήθηκε τη σύζυγο του εκλιπόντος, Ούτε Γκρας, λέγοντας σε ανακοίνωσή του ότι «ο Γκίντερ Γκρας ταρακούνησε, αιχμαλώτισε και έκανε τους ανθρώπους να στοχαστούν με τη λογοτεχνία και την τέχνη του». Ο Ινδοβρετανός συγγραφέας Σάλμαν Ρασντάι εξέφρασε με μία ανάρτηση στο Τουίτερ τη βαθιά του λύπη για το χαμό του Γερμανού συγγραφέα.

Ο Γκρας γεύτηκε την επιτυχία σε κάθε μορφή τέχνης με την οποία καταπιάστηκε – από την ποίηση στο δράμα και από την γλυπτική στην γραφιστική τέχνη. Η παγκόσμια καταξίωση έμελλε να έρθει το 1959, όταν και εκδόθηκε η πρώτη του νουβέλα με τίτλο «Το τενεκεδένιο ταμπούρλο» (Εστία), η οποία θα του χάριζε αργότερα το Νόμπελ λογοτεχνίας 40 χρόνια αργότερα. Έγραψε πολλούς λόγους για λογαριασμό του Γερμανού Καγκελάριου Βίλι Μπραντ και διακρίθηκε για τις δράσεις του υπέρ της ελευθερίας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Θεωρούσε πολιτικά λανθασμένη την Επανένωση της Γερμανίας, την οποία χαρακτήριζε ως νέο Anschluss, όρος που δηλώνει την «ειρηνική» προσάρτηση της Αυστρίας στη ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ. Χαρακτηρίστηκε ως «ηθική συνείδηση» της Γερμανίας, καθώς προσπάθησε μέσα από το καλλιτεχνικό του έργο να αποτρέψει τον εφησυχασμό των συμπατριωτών του, που μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ήθελαν να ξεχάσουν τα εγκλήματα πολέμου των Ναζί.

Το 2006 αποκάλυψε, στο πλαίσιο της νέας του βιογραφίας «Ξεφλουδίζοντας το κρεμμύδι», ότι υπήρξε μέλος των SS για διάστημα μικρότερο των δύο μηνών, γεγονός που προκάλεσε σειρά αντιδράσεων στις τάξεις ιστορικών και δημοσιογράφων. Ο ίδιος υπεραμύνθηκε του εαυτού του υποστηρίζοντας ότι ποτέ δεν σκότωσε τον καιρό που υπηρέτησε στα SS. Το 2012 έγραψε ένα ποίημα γύρω από την Ελλάδα με τίτλο «Η ντροπή της Ευρώπης», στηλιτεύοντας την ευρωπαϊκή πολιτική που κάνει να «υποφέρει Χία χώρα».

Θοδωρής Χονδρόγιαννος

Share
Published by
Θοδωρής Χονδρόγιαννος