Από το 2013 και ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων, από την οποία θα αναδειχθούν, τον Ιούνιο, οι 30 ομάδες που θα φιλοξενηθούν και θα υποστηριχθούν για 12 μήνες από το πρόγραμμα, με στόχο να μετατρέψουν την ιδέα τους σε επιχείρηση.
Φέτος σημειώθηκε ρεκόρ ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα, με σχεδόν 2.500 εγγραφές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων. Οι προτάσεις που υποβλήθηκαν καλύπτουν καίριους κλάδους της οικονομίας, όπως ο Τουρισμός, οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (FinTech), το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν, οι Tεχνολογίες & Eφαρμογές Πληροφορικής – Internet of Things (IoT), η Βιοτεχνολογία, η Πολιτιστική Bιομηχανία, οι Yπηρεσίες Υγείας, οι Κατασκευές κα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κλάδοι που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον βάσει του αριθμού συμμετοχών, ήταν οι κλάδοι του Τουρισμού-Πολιτισμού και του FinTech, που μαζί με τον ευρύτερο κλάδο των ΤΠΕ, αναδεικνύονται σε κορυφαίες επιλογές των ενδιαφερομένων του 5ο κύκλου.
Στην αύξηση των συμμετεχόντων όσο και στον ανταγωνισμό μεταξύ των ενδιαφερομένων, εκτιμάται ότι συνέβαλαν οι αλλαγές που έχουν υιοθετηθεί στα κριτήρια του 5ου κύκλου.
Η επέκταση του ηλικιακού ορίου συμμετοχής στα 49 έτη, διεύρυνε τον αριθμό των ενδιαφερομένων και πλέον περίπου το 15% επί του συνόλου των συμμετεχόντων στις επιχειρηματικές ομάδες έχει ηλικία 41-49 ετών.
Παράλληλα, η δυνατότητα που δόθηκε, για πρώτη φορά, σε πολίτες που διαμένουν σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, να υποβάλλουν επιχειρηματικό σχέδιο στον 5ο κύκλο του egg, είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξουν αιτήσεις με κατανεμημένες, πιο δυναμικές και πιο εξωστρεφείς ομάδες, με συμμετέχοντες από το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, κα.
Το 33% των ατόμων που κατέθεσε έγκυρο επιχειρηματικό σχέδιο έχει ως αντικείμενο σπουδών τις επιστήμες μηχανικού, το 32% τις επιστήμες οικονομίας & διοίκησης, το 17% τις θετικές επιστήμες, το 15% τις ανθρωπιστικές, νομικές & κοινωνικές επιστήμες και περίπου το 3% τις επιστήμες υγείας.
Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Σταύρος Ιωάννου, επισήμανε ότι στρατηγική της Eurobank και του προγράμματος egg είναι η στήριξη των νέων για να μείνουν στον τόπο τους και να συνεισφέρουν στη δημιουργία ενός νέου οικονομικού μοντέλου για τις επόμενες γενιές.
«Η Eurobank πρωτοστατεί σε αυτήν την εθνική προσπάθεια και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που το egg αποτελεί ήδη παράδειγμα προς μίμηση από εγχώριες, αλλά και διεθνείς πρωτοβουλίες και οργανισμούς. Πρόθεση και στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να δημιουργούμε ευκαιρίες και προοπτικές μέσα από δράσεις και συνέργειες που προάγουν την υγιή επιχειρηματικότητα, δημιουργούν αξία και προσφέρουν βιώσιμη δυναμική ανάπτυξης». Είναι ενδεικτικό ότι από τις περίπου 100 ομάδες που φιλοξενήθηκαν στους τέσσερεις προηγούμενους κύκλους του egg, οι 60 έχουν ήδη νομική μορφή και απασχολούν πάνω από 200 άτομα, είπε ακόμα ο κ. Ιωάννου.
Και πρόσθεσε: «Είμαστε πολύ υπερήφανοι που βοηθήσαμε στη δημιουργία βιώσιμων επιχειρηματικών σχημάτων με εξαιρετικά αποτελέσματα, δεδομένου ότι το 50% των εταιρειών αυτών, όχι μόνο είναι λειτουργικές, αλλά έχουν πραγματοποιήσει τζίρο άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ».
Ο καθηγητής Βασίλειος Μακιός, γενικός διευθυντής του Corallia, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι το Corallia, τόσο μέσω του egg όσο και άλλων προγραμμάτων για την προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας που υλοποιεί, αλλά και των οικοσυστημάτων καινοτομίας (clusters) που αναπτύσσει, έχει αναδείξει και υποστηρίξει με συνέπεια καινοτόμες προσπάθειες, με στόχο να διαμορφώσει μια κρίσιμη μάζα «θετικής ενέργειας» για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα egg έχει επωάσει μέχρι σήμερα σχεδόν 100 ιδέες σε πραγματικές επιχειρήσεις.