Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εσύ έχεις ακούσει τον Παυλίδη να τραγουδάει δημοτικά;

Τρεις κύκλους που περιέχουν συμβολικά 21 τραγούδια ο καθένας παρουσιάζει ο συνθέτης και μαέστρος Σταύρος Ξαρχάκος, στα πλαίσια ενός πολύπλευρου προγράμματος δράσεων που προβάλλουν τη σημασία και τη διαχρονικότητα της ελληνικής μουσικής παράδοσης. Διατρέξτε κι εσείς αυτά τα 200 χρόνια έκφρασης του Νεοέλληνα μέσα από το τραγούδι.

Με τρεις διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών συμμετέχει, ανάμεσα σε άλλους και ο Παύλος Παυλίδης, στο project “200 χρόνια δημοτικό τραγούδι”

«Οι ίδιες αρχές που καθόριζαν τον ελληνικό έντεχνο ρητορικό λόγο στην αρχαιότητα, καθορίζουν και τη μορφή  της νέας λαϊκής δημιουργίας» έγραφε ο Κ. Θ. Δημαράς, με τη διαφορά πως «η κληρονομιά δεν πέρασε μέσα από το βιβλίο αλλά μέσα από την ψυχή», αναφερόμενος στη μεγάλη παράδοση του δημοτικού τραγουδιού, μια παράδοση που άρχισε την περίοδο μετά την πτώση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας εμπεριέχοντας στοιχεία από τον αρχαίο ελληνικό και τον βυζαντινό κόσμο και συνεχίστηκε ως τα τέλη του 19ου αιώνα.

Μπορείτε να ακούσετε το πρώτο τραγούδι που ερμηνεύει ο Παύλος Παυλίδης, “Σα δε θυμάσαι τα παλιά”, ένα παραδοσιακό της Κρήτης, στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://200xroniadimotikotragoudi.gr/songs/

POPAGANDA