Με μετακινήσεις γιατρών και ασθενών από τις κλινικές προσπαθούν να διαχειριστούν τα νοσοκομεία της Αττικής τη σχεδόν πλήρη κάλυψη των κλινών ΜΕΘ και των απλών κλινών για κορονοϊό, καθώς επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις των ειδικών για μεγάλη αύξηση εισαγωγών και διασωληνώσεων λόγω της πανδημίας. Τους κινδύνους για τους ασθενείς, Covid και μη, επισημαίνουν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Αττικόν», που καλούν τον εισαγγελέα να παρέμβει.
Η Αττική βρίσκεται στην κυριολεξία στο «κόκκινο» για μια ακόμη μέρα, με 591 κρούσματα σε σύνολο 1.296 σε όλη τη χώρα, αριθμός πολύ υψηλός για Κυριακή και με μόλις 26.330 τεστ, μοριακά και rapid, όταν τις καθημερινές γίνονται περί τα 50.000 τεστ.
Η πίεση στα νοσοκομεία της Αττικής είναι πραγματικά ασφυκτική. Ακόμη και με τη στρατηγική της μεταφοράς ασθενών και γιατρών από άλλες κλινικές για να απελευθερωθούν κλίνες, τα κρεβάτια που αδειάζουν γεμίζουν αμέσως με ασθενείς με Covid-19, λόγω της ταχείας ημερήσιας αύξησης των εισαγωγών είτε σε απλές κλίνες είτε σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Στοιχεία που αποδεικνύουν ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει στήριξη του συστήματος Υγείας, αλλά επιλέγονται λύσεις έκτακτης ανάγκης και ενώ η Αττική βρίσκεται σε lockdown πάνω από τρεις εβδομάδες και πορεύεται στην τέταρτη.
Οι συνθήκες για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, που ήδη έχουν ταλαιπωρηθεί το προηγούμενο διάστημα και έπειτα από έναν χρόνο πανδημίας καθίστανται ακόμη πιο δυσχερείς.
Οι εργαζόμενοι στο «Αττικόν» ζητούν παρέμβαση εισαγγελέα και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι ακολουθεί ένα καταστροφικό για το νοσοκομείο, επικίνδυνο για τους ασθενείς, απάνθρωπο για το προσωπικό και τελικά αναποτελεσματικό σχέδιο. Καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε επίταξη κλινικών του ιδιωτικού τομέα και να καλυφθούν οι ανάγκες σε προσωπικό με άμεσες προσλήψεις.
Στην ανακοίνωσή τους επισημαίνουν τα εξής:
• Πάνω από το 1/3 των κλινών του έχει διατεθεί για νοσηλεία ασθενών Covid.
• Υπάρχουν 67 ασθενείς σε ράντζα και φορεία.
• Μία ολόκληρη πτέρυγα νοσηλείας είναι σε απομόνωση λόγω εκτεταμένης μόλυνσης των ασθενών και του προσωπικού της με Covid 19.
• Νοσηλεύονται 33 ασθενείς στις 33 κλίνες της ΜΕΘ Covid, ενώ στη γενική ΜΕΘ non Covid 10 ασθενείς στις 10 κλίνες. Κι ενώ συμβαίνει ξεκίνησε από χθες η εκκένωση και των 10 κλινών της εναπομείνασας γενικής ΜΕΘ για τη μετατροπή της σε Covid και τη διάθεση μόνο 3 κλινών Γενικής ΜΕΘ στη Μονάδα εμφραγμάτων (μαζί με τους στεφανιαίους ασθενείς!!!).
Και προσθέτουν:
«Την ίδια ώρα που συνεχίζεται η γενική εφημερία του νοσοκομείου ανά 4ήμερο! Ως εδώ και μη παρέκει. Δεν αντιμετωπίζεται έτσι η πανδημία. Το νοσοκομείο δεν είναι αποθήκη, οι ασθενείς δεν είναι χαρτόκουτα για να μεταφέρονται από εδώ κι από κει, από πτέρυγα σε πτέρυγα, από ΜΕΘ σε ΜΕΘ και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο».
Το σωματείο των εργαζομένων στο νοσοκομείο δηλώνει: «Δεν θα γίνουμε συνένοχοι σε αυτό το επικίνδυνο σχέδιο. Καταγγέλλουμε στους πολίτες, τους ασθενείς και τους συγγενείς τους, αυτές τις επικίνδυνες και παρανοϊκές επιλογές».
Και προειδοποιούν: «Η γενική εφημερία της Δευτέρας 1/3/2021 στο ΑΤΤΙΚΟ είναι άκρως επικίνδυνη. Με βάση αυτό το επικίνδυνο σχέδιο, ασθενείς βαριά πάσχοντες και χρήζοντες άμεσης βοήθειας και νοσηλείας θα έρχονται στο ΤΕΠ δεν θα έχουν που να νοσηλευτούν.
Καλούμε τον εισαγγελέα να επέμβει! Το νοσοκομείο να μη διακόψει τη λειτουργία της Γενικής του ΜΕΘ στο χώρο που είναι, με επάρκεια κλινών, γιατρών και νοσηλευτών. Τα σοβαρά χειρουργεία όλων των ειδικοτήτων (ΚΡΧ, ΘΚΧ, ΝΧ, ΩΡΛ, Γενικής χειρουργικής, ΑΓΓΧ, ΟΥΡΟΛ., ΟΡΘΟΠ, ΟΦΘΑΛΜ) να συνεχίσουν να πραγματοποιούνται. Το ίδιο και η γενική νοσηλεία στις παθολογικές πτέρυγες. Το νοσοκομείο μας, όπως και κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα έχει συγκεκριμένα όρια και δυνατότητες νοσηλείας ασθενών Covid, τα οποία έχουν εξαντληθεί, από τη στιγμή που παραμένει γενικό και όχι μονοθεματικό νοσοκομείο. Ας αξιοποιηθούν όλες οι υποδομές και εφεδρείες του συστήματος υγείας στην Αττική (ιδιωτικά νοσοκομεία και ιδρύματα, στρατιωτικά νοσοκομεία κλπ) και μετά ας εφαρμοστούν – αν χρειάζεται – σχέδια “πολεμικών”» συνθηκών».
Και αφού τονίζουν ότι είναι άκρως επικίνδυνη η μεταφορά ασθενών και ειδικά βαρέως πασχόντων από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από ΜΕΘ σε ΜΕΘ, απευθύνονται «στις εισαγγελικές αρχές να επέμβουν και να εμποδίσουν την εφαρμογή αυτών των σχεδίων. To έγκλημα της έκθεσης θα συντελεστεί. Δράστες, οι διοικούντες το νοσοκομείο και η πολιτική τους. Τώρα να επέμβει η εισαγγελία και όχι όταν θα συντελεστεί το έγκλημα της έκθεσης και το κακό θα είναι ανεπανόρθωτο».
Να σημειωθεί ότι θες στο νοσοκομείο «Σωτηρία» είχαν καλυφθεί όλες οι κλίνες, ενώ «Ευαγγελισμός» και «Αττικόν», είχαν συνολικά δύο ελεύθερες κλίνες ΜΕΘ.
Από την κατανομή των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Αττική, η περιφέρεια στην οποία κατοικεί ο μισός περίπου πληθυσμός της χώρας, δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση και πολύ δύσκολα θα ορθοποδήσει.
Συγκεκριμένα, σήμερα από τον ΕΟΔΥ ανακοινώθηκαν ανά τομέα στην Αττική (σύνολο 591):
64 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
85 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
98 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
22 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής
151 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
65 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών
84 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς
22 κρούσματα στην Π.Ε.Νήσων
Στην υπόλοιπη χώρα, η Θεσσαλονίκη είναι περιφέρεια με τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων (136), ενώ ακολουθούν Λάρισα (60), Φθιώτιδα (55), Αχαΐα (44), Αιτωλοακαρνανία (32), Ηράκλειο (29), Κορινθία (25) και Αργολίδα (23).
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών