Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα IRI: Η πανδημία ενισχύει την έξαρση του ακροδεξιού εξτρεμισμού

Η πανδημία του κορονοϊού προκάλεσε ευρεία διάδοση των θεωριών συνομωσίας ενισχύοντας τις ακροδεξιές εξτρεμιστικές οργανώσεις στη Σερβία, έδειξε έρευνα που πραγματοποίησε το Διεθνές Ρεπουμπλικανικό Ινστιτούτο (International Republican Institute) των ΗΠΑ.

«Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι υπάρχει αυξημένη δραστηριότητα της εξτρεμιστικής ακροδεξιάς όπως και την σύνδεσή της με τους αντιεμβολιαστές και τους συνωμοσιολάγνες», ανέφερε η ερευνήτρια του Ινστιτούτου Μαρία Τζόριτς, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας. Το 28% του δείγματος δήλωσε ότι υποστηρίζει την δράση των ακροδεξιών οργανώσεων «Εθνική μηχανή», «OBRAZ», «1389» και «Nashi». Οι οργανώσεις αυτές, αν και απαγορεύτηκαν το 2012, συνεχίζουν να δρουν μέσα από άλλες οργανώσεις που αυτοπροσδιορίζονται ως πατριωτικές αλλά συνεχίζουν να διαδίδουν το εθνοτικό μίσος και τον ρατσισμό, κυρίως κατά των προσφύγων και των μεταναστών.

Η έρευνα έδειξε ότι οι οργανώσεις αυτές στρατολογούν κυρίως νέους ανθρώπους χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την διάδοση των ακραίων απόψεων τους. Διαπιστώθηκε επίσης ότι η άμβλυνση των κοινωνικών διαφορών που προκάλεσε η πανδημία ευνοεί την στροφή πληττόμενων κοινωνικών ομάδων προς την ακροδεξιά.

Στην Σερβία δρουν 30 εξτρεμιστικές ακροδεξιές οργανώσεις, οι οποίες αριθμούν περίπου 5.000 ενεργά μέλη, αναφέρεται στην έρευνα του Ρεπουμπλικανικού Ινστιτούτου.

Το Διεθνές Ρεπουμπλικανικό Ινστιτούτο (IRI) είναι ένας μη κερδοσκοπικός, μη κομματικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1983 ως οργανισμός εταίρος του ΟΗΕ. Το IRI χρηματοδοτείται εν μέρει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Το Ινστιτούτο προωθεί την συμμετοχή των πολιτών στην διακυβέρνηση δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην συμμετοχή των γυναικών και των νέων στην πολιτική. Στην Ευρώπη, το IRI συμπράττει με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

POPAGANDA