Νέο κύμα καύσωνα αναμένεται να πλήξει τη χώρα το τετραήμερο Δευτέρα έως Πέμπτη, με τις υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας να αναμένονται την Τετάρτη και την Πέμπτη. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση οι θερμοκρασίες δεν θα αγγίξουν τα επίπεδα αυτών που σημειώθηκαν μια εβδομάδα πριν.
Συγκεκριμένα, αύριο Τρίτη στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας το θερμότερο θα δείξει στα βόρεια τους 37 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα τους 38 και πιθανόν κατά τόπους τους 39 βαθμούς Κελσίου.
Την Τετάρτη και την Πέμπτη ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει στους 39 με 40 και κατά τόπους 41 βαθμούς Κελσίου.
Στις παραθαλάσσιες περιοχές, τα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, την Τρίτη, αναμένονται 34 με 36 βαθμούς Κελσίου, την Τετάρτη 36 με 38 βαθμούς Κελσίου, ενώ την Πέμπτη η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα.
Όμως, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη την Πέμπτη το θερμόμετρο αναμένεται να δείξει 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.
Στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές, την Τρίτη η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 31 βαθμούς Κελσίου, ενώ την Τετάρτη και την Πέμπτη τους 33 με 34 βαθμούς Κελσίου.
Την Παρασκευή η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση από τα βόρεια η οποία θα γίνει αισθητή αρχικά στα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά και το Σάββατο σε όλη τη χώρα.
«Αυτή την φορά, αντίθετα με το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, πνέουν μελτέμια που δίνουν ανάσες δροσιάς. Όλες τις ημέρες στα ανατολικά θα έχουμε ένα βοριαδάκι από 5-6 έως 7 μποφόρ. Από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα έχουμε ένα μικρό διάλειμμα στους βοριάδες για μία ή δύο μέρες και η θερμοκρασία πιθανόν να αγγίξει τους 39 μέχρι και 40 βαθμούς Κελσίου και έπειτα πάλι θα επιστρέψουμε στους 33 μέχρι 35 βαθμούς» λέει ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Αντώνης Λάλος.
«Ειδικά τον Ιούλιο που είναι ο πιο θερμός μήνας του χρόνου. Είναι εντελώς φυσιολογικό να έχουμε 38, 39 ή και 40 βαθμούς για ένα διήμερο στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας» επισημαίνει.
Όσο για τις μεταπτώσεις της θερμοκρασίας, ο κ. Λάλος εξηγεί ότι αυτές οφείλονται στα μελτέμια και τους βοριάδες που κρατούν χαμηλά τη θερμοκρασία. «Προηγήθηκε μια ψυχρή αέρια μάζα από τα Βαλκάνια που δεν μας επηρέασε, αλλά και ο μηχανισμός των ετήσιων ανέμων».
Και προσθέτει: «Με βάση την δική μας προειδοποίηση αρχίζει κι οργανώνεται, με βάση τα σχέδια που υπάρχουν, ο κρατικός μηχανισμός, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που διακινεί τις πληροφορίες από την ΕΜΥ και δίνει τις γενικές οδηγίες προς τον πληθυσμό και τους αντίστοιχους φορείς, όπως Πυροσβεστική, Περιφέρειες, Δήμους. Αυτός είναι ο σχεδιασμός, γι αυτό και αν δεν υπάρχει η αντίστοιχη προειδοποίηση από την ΕΜΥ ή τις αντίστοιχες προγνώσεις, μπορεί για μια μέρα με 38, 39 ή 40 βαθμούς να μην βγάλουμε προειδοποίηση. Μόνο αν είναι κάτι σοβαρό όπως βγάλαμε ανακοίνωση την προηγούμενη φορά».