Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Επίσκεψη Ομπάμα: Τι δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ;

Ο Μπαράκ Ομπάμα ευχαρίστησε τον «Αλέξη» για την συνεργασία τους και δήλωσε τα εξής:

  • Η Ελλάδα συνεχίζει τον δύσκολο δρόμο για την ανάπτυξη και η λιτότητα δεν είναι συνταγή ανάπτυξης.
  • Θα συνεχίσει να βοηθά όσο μπορεί την Ελλάδα για να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να αντιμετωπίσει το προσφυγικό.
  • Η Ελλάδα παρά τις δυσκολίες παραμένει ένας από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους και τους καλύτερους φίλους των ΗΠΑ, πρόσθεσε.
  • Δεν μπορεί να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτιική δίχως ελάφρυνση του χρέους, είναι η κατάλληλη στιγμή για να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της, συνέχισε ο Μπαράκ Ομπάμα. Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας φάνηκε αισιόδοξος ότι η Αγγέλα Μέρκελ θα συμφωνήσει σε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
  • Η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο, πολλές πολιτικές που ακολουθήθηκαν δεν ήταν οι ορθότερες, αλλά η ελληνική οικονομία έπρεπε να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές.
  • Θα στηρίξει ενδεχόμενη συμφωνία των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.
  • Οφείλει να διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση μετά τις εκλογές, θα συνεργαστώ με το νεοεκλεγέντα πρόεδρο.
  • Μία ισχυρή πλειοψηφία συμφωνεί με τον ίδιο, αλλά πολλές φορές ο κόσμος έχει ανάγκη να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό, δήλωσε ο Ομπάμα, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.
  • Θα πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας απέναντι στον εθνικισμό.

Σε ερώτηση του Πάνου Χαρίτου για την αμερικανική οικονομία και τη σύγκριση με τα ελληνικά οικονομικά στοιχεία ο Μπάρακ Ομπάμα απάντησε:

«Έχετε δίκιο δεν υπάρχουν συγκρίσεις Ελλάδας- ΗΠΑ και εμείς περάσαμε από σημαντική συρρίκνωση, χάναμε 800 χιλιάδες θέσεις εργασίας, όμως λάβαμε μέτρα σταθεροποιήσαμε, την οικονομία και πιστεύω ότι ένα από τα μαθήματα που εφαρμόσαμε είναι να συνδυάζεις τις μεταρρυθμίσεις με δημοσιονομική και αναπτυξιακή πολιτική. Εάν βελτιώνεται η οικονομία, βελτιώνεται και το χρέος», είπε ο Μπάρακ Ομπάμα και προσέθεσε: «Είχαμε ένα πλεονέκτημα, το δολάριο. Ακόμα και στην κρίση ο κόσμος αγόραζε τα κρατικά ομόλογα. Το βασικό μάθημα που μάθαμε από την δική μας κρίση, από την οποία βγήκαμε νωρίτερα από τις ευρωπαϊκές χώρες, είναι πως όταν η οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει τονώνουμε την δραστηριότητα και δημιουργούμε θέσεις εργασίας».

Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος  ΗΠΑ, τόνισε:

«Ο δρόμος που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα είναι ο σωστός. Παρά τις δυσκολίες ο ελληνικός λαός πρέπει να αναγνωρίσει ότι σε αυτή την παγκοσμιοποιημένη οικονομία χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, και εμείς τις κάναμε (χαλιναγωγήσαμε τα χρηματιστήρια, τη Γουόλ Στριτ ήταν απαραίτητες μεταρρυθμίσεις»

«Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του θέλουν να συνεχίσουν σε αυτό το δρόμο. Ο ελληνικός λαός είναι ευφάνταστος , επιχειρηματικός» υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα αναφερόμενος στην ανάπτυξη και συνέχισε λέγοντας «όταν η οικονομία συρρικνώνεται σε τέτοιο βαθμό, τότε χρειάζεται και αναπτυξιακή ατζέντα», ενώ για την ελάφρυνση του χρέους είπε ότι είναι πολιτικό θέμα. «Για να μην αδικήσω κάποιες κυβερνήσεις του Βορρά, να πω ότι και εκεί έχουν τις δικές τους πολιτικές και τους δικούς τους ψηφοφόρους, αλλά έχοντας δει όλα όσα έχουν αλλάξει στην Ελλάδα και όσα ο λαός έχει περάσει, τότε και οι δύο πλευρές μπορούν να καταλήξουν σε μια λύση μέσα στο επόμενο έτος», υπογράμμισε ο Μπάρακ Ομπάμα και κατέληξε λέγοντας: «Τώρα που η ελληνική οικονομία είναι σε τροχιά ανάπτυξης είναι η κατάλληλη στιγμή για τη διευθέτηση του χρέους».

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε εκτίμηση ότι δεν θα αλλάξουν πολλά πράγματα στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ το προσεχές διάστημα.

Αναστασία Βαϊτσοπούλου

Share
Published by
Αναστασία Βαϊτσοπούλου