Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Επιπλέον στρατιωτική ενίσχυσης αξίας 60 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε νέο πακέτο στρατιωτικής ενίσχυσης αξίας 60 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία για να τη βοηθήσει να «αμυνθεί πιο αποτελεσματικά έναντι της ρωσικής επιθετικότητας» μετά τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ανάμεσα στα είδη που θα προσφερθούν στο Κίεβο από την Ουάσινγκτον είναι επιπλέον αντιαρματικοί πύραυλοι Javelin και άλλα θανατηφόρα και μη στρατιωτικά είδη, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Οι ΗΠΑ στέκουν στο πλευρό της Ουκρανίας και θα συνεχίσουν να εργάζονται ώστε η Ρωσία να λογοδοτήσει για την επιθετικότητά της. Η υποστήριξη της Αμερικής στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας είναι απαρασάλευτη», προτίθεται.

Στο κείμενο υπενθυμίζει πως η Ουάσινγκτον έχει χορηγήσει βοήθεια «2,5 δισεκ. δολαρίων στις (ένοπλες) δυνάμεις της Ουκρανίας από το 2014», συμπεριλαμβανομένου ποσού «άνω των 400 εκατομμυρίων δολαρίων μόνο φέτος».

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πολεμούν εναντίον φιλορώσων αυτονομιστών στις περιφέρειες Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ, που γειτονεύουν με τη Ρωσία, για πάνω από επτά χρόνια. Στον πόλεμο αυτό έχουν σκοτωθεί πάνω από 13.000 άνθρωποι, κατά υπολογισμούς του ΟΗΕ.

Οι ΗΠΑ και η Ουκρανία συνεχίζουν να εναντιώνονται στον υποθαλάσσιο αγωγό αερίου Nord Stream 2, που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία μέσω Βαλτικής, καθώς θεωρούν το έργο αυτό «απειλή για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια», σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Η Ουάσινγκτον εννοεί να συνεχίσει τις προσπάθειές της για να προασπίσει «τον ρόλο της Ουκρανίας» στη διέλευση φυσικού αερίου και την «ασφάλεια της παροχής αυτή την περίοδο ενεργειακής μετάβασης», καθώς και να αποτρέψει «τη χρήση της ενέργειας ως γεωπολιτικού όπλου από το Κρεμλίνο», προστίθεται στο κείμενο.

Το Κίεβο φοβάται πως θα υποστεί μεγάλες απώλειες των εσόδων του από την προμήθειά του για τη διέλευση φυσικού αερίου καθώς η Ρωσία θα μεταφέρει προσεχώς μεγάλες ποσότητες στη Γερμανία μέσω του αγωγού, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σύντομα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA