ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Stop στην Οικοκτονία: Ακτιβιστική δράση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η ομάδα του VeganLifeNGO διοργανώνει ακτιβιστική δράση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με τίτλο “Stop στην Οικοκτονία”.
Κάνουμε ανοιχτό κάλεσμα σε όλες τις ακτιβιστικές/αντισπισιστικές, φιλοζωικές και περιβαλλοντικές ομάδες αλλά και ανεξάρτητες ακτιβίστριες και ακτιβιστές, να ενωθούν μαζί μας και να αγωνιστούμε για τον κοινό μας σκοπό.
Οι τόποι συνάντησης είναι δύο. Αν είστε στην Αθήνα, ελάτε στην Πλατεία Συντάγματος το Σάββατο 04 Ιουνίου, 18:00- 20:00 κι αν βρίσκεστε στην Θεσσαλονίκη, σας περιμένουμε στην Καμάρα, τις ίδιες ώρες.
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος εορτάζεται στις 5 Ιουνίου κάθε έτους με στόχο την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης και της δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος. Ως περιβάλλον, ορίζεται «το σύνολο των φυσικών και ανθρωπογενών παραγόντων και στοιχείων, που βρίσκονται σε αλληλεπίδραση και επηρεάζουν και την οικολογική ισορροπία, την ποιότητα της ζωής, την υγεία των κατοίκων, την ιστορική και πολιτιστική παράδοση και τις αισθητικές αξίες».
Ο όρος οικοκτονία (ecocide) χρησιμοποιείται για να δηλώσει την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και την ανισορροπία του οικοσυστήματος που συμβαίνει εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της διοργάνωσης  των σύγχρονων κοινωνιών. Είναι σαφές ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα αφήνει μια επίμονη υπογραφή στη Γη.
Η Ανθρωπόκαινος γεωλογική εποχή περιγράφει την ορατή πλέον απειλή για μια πλανητική βιολογική-οικολογική καταστροφή, για την οποία θα ευθύνεται αποκλειστικά το ανθρώπινο είδος. Βαδίζουμε ολοταχώς προς την «έκτη μαζική εξαφάνιση» του βιοκοσμου της γης: μία τεράστια καταστροφή που τα αίτιά της, αυτή τη φορά, θα είναι ανθρωπογενή και η οποία ήδη σηματοδοτείται από φαινόμενα όπως είναι η εξαφάνιση των ειδών, η καταστροφή των τροπικών δασών, η ερημοποίηση, η εξάλειψη των πόρων και η υπερθέρμανση του πλανήτη.
Στην εποχή της Covid-19 βρισκόμαστε αντιμέτωποι/ες με τις καταστροφικές συνέπειες των δράσεών μας απέναντι στα ζώα και στο περιβάλλον. Εγγενώς αλληλένδετα, οι άνθρωποι, τα ζώα και τα οικοσυστήματα δεν συνυπάρχουν απλώς, αλλά συνεξαρτώνται. Η αυξανόμενη συχνότητα εκδηλώσεων ασθενειών και η πρόσφατη πανδημία Covid-19 συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, την απώλεια βιοποικιλότητας, την αποψίλωση των δασών, τη χρήση και εκμετάλλευση των ζώων κ.λπ.
Η Κλιματική Κρίση αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις της εποχής μας. Οι επιπτώσεις της γίνονται αισθητές σε όλο τον πλανήτη, καθώς επηρεάζουν τους ανθρώπους, τη φύση και την οικονομία. Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή έχει αρνητικές συνέπειες για τα μέσα διαβίωσης, τη δημόσια υγεία, την επισιτιστική ασφάλεια και τη διαθεσιμότητα νερού, ενώ θέτει σε κίνδυνο την προστασία και βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και ευημερίας. Αυτό, με τη σειρά του, έχει αντίκτυπο στην ανθρώπινη κινητικότητα, γεγονός που έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της κλίμακας μετανάστευσης και μετακίνησης. Οι μελλοντικές προβλέψεις ποικίλλουν από 25 εκατομμύρια έως 1 δισεκατομμύριο περιβαλλοντικούς μετανάστες/τριες -πρόσφυγες/ισσες μέχρι το 2050, να κινούνται είτε εντός των χωρών τους είτε διασυνοριακά, σε μόνιμη ή προσωρινή βάση, ενώ 200 εκατομμύρια είναι η πιο ευρέως διατιθέμενη εκτίμηση.
Η κλιματική αλλαγή έχει πολλά ακόμη  θύματα: η άνοδος της θερμοκρασίας και η δυνητική οξίνιση των ωκεανών μπορεί να αποδυναμώσει περαιτέρω την οικολογική ανθεκτικότητα των θαλασσών της Ευρώπης. Μεγάλο μέρος των πιέσεων προέρχεται από δραστηριότητες που ασκούνται στη θάλασσα, όπως είναι η άντληση φυσικών πόρων – ορυκτών, ψαριών, οστρακοειδών, κ.λπ., οι μεταφορές, η παραγωγή ενέργειας και η ρύπανση, συμπεριλαμβανομένης της απόρριψης αλιευτικών εργαλείων.
Ακόμα, η κτηνοτροφία παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στην περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται. Μεγάλες εκτάσεις γης χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ζωοτροφών προοριζόμενων για τα ζώα κρεατοπαραγωγής. Περίπου το 40% της διαθέσιμης γης χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια τροφίμων, αριθμός που θα πρέπει να ανέλθει στο απίθανο 70% έως το 2050. Νέα έρευνα αναφέρει ότι η κτηνοτροφική δραστηριότητα είναι ο κύριος λόγος εξαφάνισης σπονδυλωτών ζώων – συγκεκριμένα αυτή απειλεί το 1/4 των υπαρχόντων σπονδυλωτών.
Η διατροφή μας είναι υπεύθυνη για το 25% των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκαλεί κάθε άτομο. Η κατανάλωση κρέατος, αυγών και γαλακτοκομικών προϊόντων πλήττει το περιβάλλον με διάφορους τρόπους: Τα παραγωγικά ζώα εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες αερίων (CH4, CO2, N2O, NH3) που προκύπτουν από τις ζυμώσεις της τροφής στο πεπτικό τους σύστημα και από την αποθήκευση και διαχείριση των περιττωμάτων τους. Για παράδειγμα, 1 κιλό “κρέατος” από μοσχάρι παράγει 60kg αέρια του θερμοκηπίου (ισότιμα του CO2), ενώ ο αρακάς παράγει μόλις 1 κιλό/ κιλό.
Η ευθύνη είναι τόσο προσωπική όσο και συλλογική. Η κλιματική κρίση δεν μπορεί πλέον να θεωρείται απλώς ένα περιβαλλοντικό ή αναπτυξιακό ζήτημα. Μπορεί τις αποφάσεις για το περιβάλλον να τις λαμβάνουν οι πολιτικοί ηγέτες, αλλά η ευθύνη βαραίνει και εμάς.
Οι αποφάσεις για την «υγεία» του οικοσυστήματος πρέπει να ληφθούν
Τώρα. ΣΗΜΕΡΑ. Αύριο θα είναι ΑΡΓΑ.
Πληροφορίες: Πλατεία Συντάγματος (Αθήνα) Καμάρα Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκη), Μέρα και ώρα: Σάββατο 04/06, 18:00- 20:00. Κλιματική Κρίση και Οικοκτονία. Σταματήστε το Έγκλημα
POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA